Liviu Ciupe, vicepresedintele PD Bistrita-Nasaud, trimis pe nedrept dupa gratii timp de 4 luni de procurorul Daniel Morar, acuza: "Acest om a bagat in puscarie oameni nevinovati actionand la comanda.

Daca va ajunge seful PNA imi dau demisia din PD pentru simplul motiv ca nu pot face parte din acelasi partid care il sustine pe ministrul Justitiei, Monica Macovei. Am mare incredere in presedintele Traian Basescu si sper ca el sa nu semneze decretul de numire in functie. Omul asta nu merita sa fie simplu procuror".

Liviu Ciupe este vicepresedintele organizatiei PD Bistrita-Nasaud si a fost numit de curand in functia de director al societatii de Lucrari Drumuri si Poduri, aflata in subordinea Consiliului Judetean.

A mai ocupat aceasta functie pana in 1996, cand a obtinut un mandat de senator al judetului Bistrita-Nasaud pe listele PD. In vara anului 1998 a fost numit director general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.

Desi ar fi trebuit sa aiba satisfactii in plan profesional, Liviu Ciupe n-a apucat sa conduca directia decat un an si ceva pentru ca a avut ghinionul sa il intalneasca pe seful Sectiei Penale din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, procurorul Daniel Morar.

Ciupe a fost arestat intr-un exces de zel si a fost trimis direct la Gherla. Dupa el, procurorul Morar i-a mai arestat pe directorul Sectiei Bistrita a Drumurilor Nationale – Alexandru Slavita – si pe directorul Antreprizei de Reparatii si Lucrari Cluj (ARL) – Stefan Csillag.

Cei trei au fost gasiti nevinovati ulterior, dar impotriva procurorului Morar nu s-a luat nici o masura. Ba mai mult, acum el este sustinut puternic de ministrul Monica Mavovei pentru a ocupa functia de sef al Parchetului National Anticoruptie!

BZA: Domnule Ciupe, cea mai neagra perioada din viata dumneavoastra se leaga direct de numele procurorului Morar. Credeti ca PD face o alegere inteleapta prin numirea acestuia in fruntea PNA?

Liviu Ciupe: Nu-mi vine sa cred. Am citit in presa despre acest subiect si, efectiv, m-am ingrozit.

Am discutat si cu deputatul Ioan Oltean (vicepresedinte national al PD si chestor al Camerei deputatilor – n.red.) si, intr-adevar, mi-a confirmat faptul ca procurorul Daniel Morar are sanse mari sa ajunga in fruntea Parchetului Anticoruptie.

Am inteles din surse sigure ca este sustinut puternic chiar de catre ministrul Monica Macovei. Ideea este ca o persoana cu influenta l-a propus pentru aceasta functie.

BZA: Banuiesc ca nu veti sta cu mainile in san…

L.C: O sa reactionez, dar nu stiu daca pot eu schimba ceva. Am discutat cu deputatul Oltean si o sa facem un raport cu privire la cazul meu pe care o sa-l inaintam ministrului Justitiei. Am inteles ca doamna Monica Macovei cunoaste situatia mea si a celorlalti doi oameni care au fost arestati de procurorul Morar.

De asemenea, stiu ca ministrul sustine ca el si-a facut datoria. Daca prin a baga oameni nevinovati in puscarie inseamna sa iti faci datoria atunci nu mai spun nimic. Din cate imi dau seama tot Morar este victima, nicidecum eu.

Daca procurorul clujean sau oricine altcineva are impresia ca mi-am cumparat procesele prin care am castigat impotriva statului roman atunci se inseala amarnic. Am mare incredere in presedintele Traian Basescu si sper ca el sa nu semneze decretul de numire in functie a lui Daniel Morar.

BZA: Ce s-a intamplat atunci? Pe scurt pentru cei care nu stiu…

L.C.: In iunie 1998 am fost numit in functia de director al DRDP Cluj, iar in 14 septembrie ’99 am fost arestat de procurorul Morar sub acuzatia de delapidare in forma agravanta. Mi-a spus atunci, plin de el, sa imi aleg singur pedeapsa: 15 sau 20 de ani.

La baza arestarii mele au stat niste rapoarte facute la comanda de catre 3 angajati ai Directiei Finantelor Publice Cluj – Paul Tusa, Teodor Vlaic si Mircea Pavaluca. Practic au fost niste verificari care vizau activitatea mea in fruntea DRDP Cluj. A fost vorba de o lucrare facuta de ARL la Bistrita.

Mai precis era vorba de o parcare pentru Hotelul Phoenix si Agentia pentru Protectia Mediului. Am fost acuzat ca am cheltuit abuziv banii publici, dar, ulterior, s-a vazut ca nu a fost vorba de asa ceva.

BZA: S-a vorbit atunci de o sesizare facuta de prefectul de Bistrita-Nasaud…

L.C.: Da. Am sesizarea respectiva. A facut-o prefectul liberal din acea vreme, Dorin Popescu. Ministrul Justitiei era Valeriu Stoica, asa ca lucrurile au mers snur pentru unii.

BZA: S-a zvonit ca Traian Basescu, ministru al Transporturilor atunci, si-a dat acordul pentru arestarea dumneavoastra…

L.C.: Nici vorba. Unu la mana Basescu nu avea nici o autoritate. Doi la mana el nu si-ar fi pus niciodata la zid un coleg de partid care se stia nevinovat. Cine lanseaza astfel de zvonuri o face pentru a dezinforma.

BZA: Cum v-ati dovedit nevinovatia?

L.C.: Cand procurorul Morar m-a arestat s-a introdus in dosar o factura mai veche, care nu avea legatura cu executia parcarii. A fost vorba de o factura de 152 de milioane de lei si de 273 de tone de asfalt, daca bine tin minte.

De fapt era vorba de niste reparatii la drumuri nationale si s-a mers pe ideea ca asfaltul a fost trimis in alta parte, mai exact la parcarea cu pricina. In realitate a fost vorba de o factura de 32 de milioane de lei si de 64 de tone de asfalt, patronii de la Phoenix si-au platit datoria.

La dosar era depusa o hartie prin care se cerea o amanare la plata facturii, dar nu a fost luata in considerare. A fost omisa, cu alte cuvinte. Si nu a fost singurul act de la dosar ce nu a fost luat in considerare. Eu am cerut o expertiza care a aratat faptul ca n-am deturnat banii publici.

In plus, am cerut un control al Curtii de Conturi Cluj, dupa ce contestatia mea cu privire la raportul intocmit de cei trei inspectori de finante mi-a fost respinsa de la Bucuresti, de la minister.

Initial, Curtea de Conturi a facut o verificare de fond la DRDP si pentru ca nu mi se putea imputa nimic, a venit corpul de control al Ministerului Finantelor. Au scris ce au vrut acolo. Raportul facut de Curtea de Conturi, dupa un control de 3 luni, mi-a dat dreptate, plus expertiza facuta.

Acea expertiza trebuia ceruta de procurorul Morar, dar bineinteles ca nu a facut acest lucru.

BZA: Cand ati fost eliberat?

L.C.: In 11 ianuarie 2000. In noiembrie 1999, mama mea a decedat din cauza supararii. Tribunalul Cluj m-a pus in libertate pentru a merge la inmormantare. Procurorul Morar a contestat hotararea instantei si nu mi s-a dat voie sa parasesc Penitenciarul Gherla.

Lui Roman (seful Penitenciarului Gherla – n.red.) i-a cerut sa ma trateze cu maxima exigenta, parca eram ultimul criminal. Dupa mintea lui, eram un element extrem de periculos. Cand l-a arestat pe Slavita, in prezenta avocatului acestuia, i-a spus ca il trimite la inchisoare ca sa-i tina de urat lui Ciupe.

Am trecut prin 4 procese si am fost gasit nevinovat. Am actionat statul roman in judecata si am cerut despagubiri morale si materiale de 20 de miliarde. Am primit 1,4 miliarde. Alexandru Slavita urmeaza sa primeasca si el 800 de milioane. Stefan Csillag a considerat ca nu are nevoie de asa ceva.

BZA: Ce i-ati trasmite procurorului Morar?

L.C.: Nimic. Pentru mine, omul asta nu reprezinta nimic. S-a purtat mizerabil cu mine pentru ca avea de respectat niste directive. La fel a tratat alti doi oameni. Daca el va ajunge sa conduca Parchetul Anticoruptie atunci nu vreau sa mai am nici o legatura cu Partidul Democrat.

Conform Constitutiei si Codului Penal, statul roman este obligat sa se intoarca impotriva celor care au abuzat de functiile lor. Sper sa se intample acest lucru pana la urma.