La un an de la schimbarea administratiei la Cluj, oamenii asteapta un nivel de trai mai ridicat, locuri de munca mai bune si mai bine platite, locuinte accesibile si, cei care nu au, salarii de zeci de milioane de lei.

In schimb, primesc din partea partenerilor din coalitia de guvernare un adevarat "razboi" intre PD si PNL, referitor la cine si cum sa isi faca mall in Cluj-Napoca, prin asociere cu unul din cele doua consilii, acest lucru permitandu-le asa numitilor investitori sa primeasca terenurile la preturi de concesiune mici.

In paralel, toate mall-urile si magazinele proiectate vizeaza, spre disperarea ONG-urilor de profil, si asa extrem de putinele spatii verzi din oras, amenintand clujenii cu sufocarea prin shopping.

Actualmente, la Cluj-Napoca, sunt in faza de proiect, mai mult sau mai putin indepartat, nu mai putin de noua asemenea supermarket-uri si mall-uri: Billa, Cora, Carrefour, Selgros, Kaufland, Plus si doua complexuri comerciale tip mall, plus zona stadionului "Ion Moina", unde se preconizeaza si construirea unui "mini-mall", dupa daramarea arenei.

Recent, consilierii locali au luat in dezbatere, la aceeasi sedinta, doua proiecte de acest gen. Pentru oportunitatea amplasarii in Parcul din zona Calvaria a unui magazin din reteaua Plus, consilierii s-au razboit circa o ora, fara a ajunge la un rezultat concret.

Acestia au obiectat si la proiectul de concesionare, prin licitatie, a circa 6 hectare de teren in zona Expo Transilvania, pentru ridicarea unui mall. Discutia s-a concentrat aici pe amplasarea mall-ului in acea zona.

"Alianta le-a promis, in campanie, clujenilor, ca vor avea un nivel de trai mai bun, salarii mai mari. Nu credeti ca ar trebui sa facem si fabrici nu numai mall-uri, ca sa aiba clujenii si cu ce sa cumpere din aceste mall-uri", a argumentat consilierul PSD Remus Lapusan.

Primarul Emil Boc a sarit, insa, in apararea proiectului, pe motiv ca sunt foarte multi investitori, de diverse nationalitati, care si-au manifestat interesul pentru acest teren. "Cata vreme administratia locala a refuzat investitorii timp de 12 ani nu a fost bine, ca nu s-a construit nimic.

Acum, cand vin investitorii, sa ii refuzam? Atunci eu cum sa mai zic, sus si tare, sa vina lumea la Cluj, ca administratia locala si-a schimbat atitudinea?", a spus Boc. Consilierii UDMR au sarit in apararea primarului, spunand ca e nevoie sa se dea un semn de deschidere.

Suntem constienti de avantajele acestei situatii, pentru ca mai multe magazine inseamna concurenta, marfa mai buna si diversificata, preturi mai mici. Si totusi.

Replici peste replici

"Subscriu la ceea ce a spus domnul primar, dar pe de alta parte initiativa mall-urilor a avut-o si Consiliul Judetean (CJ). De aceea ar fi bine sa facem o consultare, o reuniune intre cele doua consilii, ca sa ne punem de acord asupra celei mai bune variante, care ar fi cea mai pertinenta si mai rapid realizabila.

Pentru ca, sa stiti dragi colegi, mall-uri nu se fac nicaieri din 5 in 5 metri", a spus consilierul PSD, Stefan Dimitriu. Primarul, insa, a replicat ca intre Primarie si CJ exista o buna colaborare, dar nu vede de ce un proiect al autoritatilor locale ar trebui sa depinda de unul similar de la "judet". De aici incolo, discutia a capatat izul unei confruntari politice.

"Totusi, la ce sunt bune atatea magazine in Cluj? Poate ar trebui sa ne gandim si la alte obiective" a spus si consilierul PSD Gheorghe Vuscan.

Boc, insa, a replicat dur, ca doar piata poate stabili daca trebuie sa se faca mai multe mall-uri sau nu. "Da' de ce va suparati ca intrebam? Asa sunteti de suparacios de cand sunteti primar", a spus, candid, Vuscan.

Schimbul de replici a continuat pe acelasi ton, dar pana la urma s-a cazut de acord ca terenul din zona complexului Expo Transilvania sa fie concesionat, in urma unei licitatii, pretul de pornire fiind de 50 de euro pe metru patrat.

Nicoara merge inainte

Presedintele CJ, Marius Nicoara, spune ca proiectul consilierilor judeteni este mai avansat, fiind depus an urma cu 5 luni de zile. "E adevarat ca cele doua sunt foarte aproape amplasate una de alta. Investitorii trebuie sa decida, dar, intr-adevar, nu e foarte atragator sa ai doua mall-uri asa de aproape unul de altul", a declarat Marius Nicoara pentru ZIUA de Cluj.

Potrivit acestuia, proiectul judetean are mai multi sorti de izbanda, deoarece zona este mai larga si presupune nu numai un simplu magazin, ci o intreaga "innobilare" a zonei, cu amenajarea unui cinematograf, a unor spatii verzi si a unor terenuri de tenis.

"Acolo, din '77, de cand a construit Ceausescu, nu s-a mai facut nimic si noi vrem sa valorificam zona la standarde ridicate", mai spune Nicoara. Acesta recunoaste ca nu s-a consultat cu Boc, referitor la "proaspata" concurenta, pe care acesta i-o face cu mall-ul de la Expo Transilvania. "Am sa ma sfatuiesc cu domnul primar si o sa vedem care e cea mai buna varianta.

Noi mergem inainte si in sedinta de luna viitoare vom stabili redeventele, comisia de evaluare si publicitatea pentru acest proiect. Piata trebuie, insa, sa reglementeze aceste chestiuni", a subliniat Nicoara. In conditiile in care, totusi, cele doua mall-uri se vor face la o aruncatura de bat unul de altul, shopping-ul va deveni cu adevarat sport local la Cluj-Napoca.

Concentratie de supermarket-uri

Si in cartierul Manastur se doreste realizarea mai multor magazine in zone apropiate. Astfel, pe strada Campului, au inceput lucrarile pentru Kaufland. La nici 500 de metri distanta, reteaua Plus doreste sa-si faca magazin, in fata viitoarei catedrale ortodoxe.

Si pentru realizarea acestui proiect, ca si in cazul celor doua mall-uri, se va sacrifica spatiul verde existent, acesta urmand sa fie mutat in alta parte. De aceea, aici dezbaterea a fost mult mai aprinsa, pentru ca manasturenii spun ca nu vor sa renunte la parc. Si reprezentantii Bisericii se opun.

Firma Plus sustine, insa, ca a consultat asociatiile de proprietari din zona si ca oamenii sunt de acord cu un nou magazin. In acest caz, primarul a propus o serioasa dezbatere publica pe acest subiect.

Dezbatere publica sustine insa, si Nicoara ca a facut, pentru amplasarea mall-ului la Univers T si ca s-a decis continuarea proiectului, chiar daca acest lucru inseamna mai putini metri patrati de spatiu verde intre doua cartiere, dintre care unul nu are nici un parc, si anume cartierul Marasti.

Sa speram ca cei care vor da drumul acestor proiecte vor tine cont si de faptul ca municipiul Cluj-Napoca se situeaza mult sub media nationala de spatii verzi si ca, in afara de cumparaturi, clujenii ar dori sa aiba si unde sa se plimbe, sa faca putin sport sau sa respire aer mai putin poluat. De asemenea, mai speram ca nu acestia sunt toti investitorii promisi de candidatii Aliantei D.A. in campania electorala.