Au trecut sase luni de la alegerile generale, cand circumscriptia Cluj a trimis in Parlament 10 deputati si 4 senatori. In acest timp, demnitarii si-au imbogatit "CV-ul" cu activitatile desfasurate in plenul Camerei Deputatilor, respectiv Senat. Daca unii au fost mai harnici, altii au cam uitat de ce se afla acolo.

In aceste conditii se pare ca Parlamentul Romaniei plateste deputati si senatori plictisiti de sedinte si problemele celor care i-au trimis acolo. Ori poate ca aceste sase luni au fost pentru ei doar o perioada de acomodare.

Potrivit calculelor noastre, care se bazeaza pe informatiile furnizate de de Secretariatul General al Camerei Deputatilor, respectiv al Senatului, in cele sase luni de mandat, pentru cei 10 deputati clujeni Camera Deputatilor a cheltuit aproape cinci miliarde de lei (cazare, bani de drum, deconturi benzina si deconturi pentru cabinetele teritoriale).

Pe langa aceasta suma, deputatii clujeni au mai primit in cele sase aproape doua miliarde de lei, reprezentand salariile aferente muncii prestate. In ceea ce priveste senatorii, pentru acestia s-au cheltuit aproape 800 millioane lei vechi.

Salariul de baza al unui deputat sau senator este de 47,9 milioane lei vechi.

Activitatea parlamentarilor poate fi analizata dupa numarul de luari de cuvant in plen, propuneri legislative initiate, participari in cadrul comisiilor de mediere, precum si a intrebarilor si interpelarilor din cadrul sedintelor.

Giurgiu, fruntas la intrebari si interpelari

Fostul deputat PRM Mircia Giurgiu actualmente independent, este membru in comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii speciale. In cele sase luni de activiate parlamentara a avut 36 de luari de cuvant, dintre care 19 au fost declaratii politice.

Mircia Giurgiu s-a aratat nemultumit de ritmul lent in care se rezolva o serie de probleme esentiale, cum ar fi cea a cresterii preturilor, "care are ca efect sufocarea majoritatii populatiei din Romania". De asemenea, deputatul a mai facut referire la doua societati din judetul Cluj, care se confrunta cu probleme.

Despre privatizarea "S.C. Somvetra Gherla S.A.", Mircia a afirmat ca aceasta s-a facut prin interese meschine, iar in ceea ce priveste "Ceroc Cluj" deputatul a spus ca aceasta a ajuns falimentara din cauza unor grupuri dubioase.

Giurgiu are o singura propunere legislativa, cea referitoare la modificarea articolului 92 aliniatul 5 din Legea nr. 18/ 1991 privind fondul funciar, dar are cele mai multe luari de cuvant in plen, intrebari si interpelari adresate Guvernului dintre toti deputatii clujeni.

"Sa taxati bine"

Deputatul PRM Petru Calian se poate lauda cu o activiate destul de consistenta in aceste sase luni. Activitatea parlamentara a lui Calian are bifate un numar de 30 de propuneri legislative initiate, dintre care insa doar una a fost adopatata, devenind Legea nr. 164/2005, care se refera la Codul Fiscal, restul fiind pana in acest moment la Senat sau doar inregistrate.

In decursul primelor sase luni de activiate, Calian a facut doua declaratii politice.

Una dintre ele, pe care a numit-o " Sa taxati bine", se refera la masurile fiscale promise de actuala Putere si implicit la situatia precara in care se afla la ora actuala intreprinderile din Romania, iar cea de a doua se refera la alegerile anticipate pe care le considera "un semn al neputintei de care da dovada actuala putere".

Deputatul PRM a luat cuvantul in fata Parlamentului in 15 sedinte si a adresat 12 intrebari si interpelari Guvernului. De asemenea, Calian este membru in 5 comisii de mediere a unor propuneri legislative, doua din aceste propruneri devenind legi.

Gratiela face apel

Reprezentanta in Parlament a Partidului Conservator din Cluj, Gratiela Iordache, este vicepresedinte in Comisia pentru buget, finante si banci, dar si membru in anumite comisii speciale, delegatii si grupuri de prietenie cu Parlamentele a trei tari.

Cele 23 de interventii avute in plen ale Gratielei Iordache au cuprins si 5 declaratii politice, unde deputatul face referire la cei responsabili cu administrarea fondurile europene, care nu se ocupa in de ajuns cu informarea celor care ar putea beneficia de aceste sume.

Timidul Buda

Actuala Putere are trei deputati clujeni in Parlament: Daniel Buda, Horea Uioreanu si Mircea Pusca. Deputatul PD, Daniel Buda este probabil mai emotiv din fire, fiindca nu s-a prea inghesuit sa vorbeasca in plen.

Singura data cand Buda a luat cuvantul in fata colegilor sai a fost la depunerea juramantului de credinta a deputatilor. "Avocatul" are insa 15 propuneri legislative, majoritatea fiind deja puse pe masa de discutii ale Camerei deputatilor.

Ceilalti doi deputati ai Puterii, Horea Uioreanu si Mircea Pusca, au activitati relativ egale, Uioreanu fiind mai harnic la propuneri legislative.

Puscas si Soporan, brat la brat

Cei doi deputati PSD Vasile Puscas si Vasile Soporan au avut, cantitativ, aproximativ aceeasi activitate in Parlament, Puscas fiind mai activ la capitolul intrebari si interpelari, iar Soporan la luari de cuvant in plen. Din declaratiile politice ale celor doi nu puteau sa lipseasca acuzatiile adresate actualei Puteri, pe care Vasile Puscas o numeste "patrulaterul portocaliu".

"Lenesii" din UDMR

Deputatii clujeni cu cele mai putine activitati sunt cei ai UDMR, Mate Andras si Konya Hamar Sandor.

Mate Andras are trei declaratii si trei propuneri legislative in sinteza activitatii sale parlamentare, iar Konya Hamar, dupa o jumatate de an, se mandreste cu o singura activitate in plen, care consta in depunerea juramantului de credinta.

Funar, lider intre senatori

Dintre senatorii clujeni, cea mai bogata activitate o are Gheorghe Funar (PRM), care a avut in aceste sase luni 43 de luari de cuvant in plen si 86 de initiative legislative, din care una singura a devenit Lege, restul fiind inca doar inregistrate.

Senatorul Eckstein Kovacs (UDMR) isi "razbuna" colegii deputati, fiind printre cei mai "vorbareti" senatori, cu un numar de 35 de luari de cuvant in plenul Senatului si cinci intrebari sau interpelari.

Ceilalti doi senatori ai circumscriptiei clujene Vasile Dancu (PSD+PUR) si Norica Nicolai au avut o activite destul de redusa in Camera Superioara a Parlamentului Romaniei.