Benjamin Jozsa, consilier local din partea FDGR, a fost condamnat de Tribunalul Sibiu la plata unei amenzi administrative de patru milioane de lei vechi, plus plata unor daune morale de alte 15 milioane. Procesul pe care Jozsa l-a pierdut a avut la baza plangerea penala depusa de fosta s-a iubita, in care aceasta il acuza de violenta.

Printre documentele aparute in cadrul procesului este si o reteta potrivit caruia Benjamin Jozsa ar suferi de o boala psihica.

Sentinta dosarului 1448/2005, impotriva consilierului local Benjamin Jozsa a fost pronuntata saptamana trecuta, pe 20 iunie, si prevede negru pe alb ca probele prezentate judecatorilor releva faptul ca alesul sibienilor a lovit o femeie – iubita sa.

In tipul procesului ce a inceput in aceasta primavara, Benjamin Jozsa s-a prezentat in fata instantei de doua ori, restul infatisarilor ocolindu-le sub diferite motive. Intr-unul din aceste cazuri, Jozsa a declarat ca este plecat in Germania – cu toate acestea, la sediul FDGR, unde lucreaza, este pontat ca prezent.

In timpul procesului, avocatii Ramonei Balutescu, fosta iubita a lui Jozsa, au depus la dosar si o reteta medicala, in care, in afara medicamentatiei recomandate consilierului local de catre un medic psihiatru, era trecut si un diagnostic care, sustineau avocatii Ramonei Balutescu, ridica semne de intrebare asupra integritatii psihice a consilierului local.

Acuzatii grave

Ramona Balutescu, fosta iubita a consilierului local FDGR, s-a mutat din orasul Sibiu, in urma batailor pe care le-a primit de la Jozsa. Ea nu a putut fi contactata, insa in plangerea penala depusa, descrie scene socante pentru viata oricarui cuplu normal.

„Pe data de 20 decembrie 2004, in imobilul in care locuiam impreuna cu inculpatul, de la rugamintea mea de a ma mai lasa sa dorm, s-a ajuns la violenta. Dupa ce a pus fierul de calcat in priza, pregatindu-l pentru calcat, am facut o afirmatie cu care acesta nu era de acord.

M-a amenintat ca o sa-mi mutileze fata si a indreptat fierul de calcat incalzit spre fata mea. Talpa fierului de calcat a ajuns pe antebratul meu stang, producand o rana a carei cicatrice este vizibila si astazi.

M-a prins de gat pentru a ma strangula, asa cum o facuse de nenumarate ori, folosind de data asta, salul pe care il aveam la gat, pentru a nu-mi lasa urme, spunandu-mi ca nu o sa primesc certificat medico-legal pentru acea bataie, deoarece a devenit expert in batai fara semne", se arata in respectiva plangere.

Seara cu nabadai

In plangerea penala facuta de Ramona Balutescu, se arata ca, in aceeasi seara in care femeia a fost arsa cu fierul de calcat, consilierul Jozsa a lovit-o din nou cu pumnii si picioarele si a imobilizat-o, stand cu genunchii pe pieptul ei.

Mai mult, consilierul FDGR i-a rasucit mana dreapta, care a mai suferit o fractura si a fost scoasa din ghips in urma cu doar patru zile de la incident.

„Amenintari si lovituri am primit si in seara de 31 decembrie, atunci cand altii se pregateau de revelion. In data de 2 ianuarie 2005, in urma unei discutii, acesta s-a enervat ca l-am contrazis si m-a izbit cu capul de perete, lasandu-mi pe tampla o rana.

M-a tras din usa spre care m-am indreptat pentru a striga dupa ajutor, iar apoi a trantit usa peste mana mea stanga, zdrobindu-mi un deget. M-a tintuit, aproape in imposibilitatea de a respira, de o usa, cu mainile inclestate pe gatul meu, folosind iar, un sal si mi-a povestit ca imi va scoate ochii inainte de a ma omori.

A luat un cutit din bucatarie si m-a amenintat cu el", declara Ramona Balutescu in plangerea penala.

Plecat in concediu, Benjamin Jozsa nu a putut fi contactat, nici macar telefonic. Sentinta data saptamana trecuta poate fi atacata prin recurs.

Poveste fara happy-end

Conform declaratiilor date in timpul procesului, Ramona Balutescu locuia impreuna cu Benjamin Jozsa, inca din 2001, insa la Timisoara. Dupa hotararea de a se muta la Sibiu, totul a decurs bine la inceput. Dupa o viata aparent normala, Ramona Balutescu a devenit victima violentei domestice a lui Benjamin Jozsa.

"De multe ori am fost atat de speriata de integritatea mea fizica precum si a lui, pentru ca uneori ma ameninta ca-si va face rau siesi. De multe ori a trebui sa ma lupt sa-i iau un cutit din mana.

Nu aveam altceva de facut, inca tineam la el si nu aveam unde sa plec, deoarece la Timisoara am renuntat la tot ce aveam, atunci cand l-am urmat.

La Sibiu nu-mi puteam permite sa ma mut in alta locuinta, deoarece, fiind de putin timp angajata, aveam un salariu modest, cu ajutorul caruia nu as fi putut acoperi cheltuielile.

Nu ma puteam adresa nici instantei, atata vreme cat locuiam sub acelasi acoperis cu el, fiindu-mi teama de consecintele care ar fi putut sa apara datorita firii sale violente si vindicative.

Asta cu atat mai mult cu cat mi-a atras atentia asupra faptului ca este persoana publica si ca ma omoara daca simte ca as vrea sa ma adresez justitiei. Am locuit impreuna intr-o casa pe care a primit-o de la Forumul Democrat al Germanilor din Romania.

Nu aveam vecini, fapt ce i-a permis o data in plus sa se manifeste asa cum am descris", a mai aratat in plangerea penala Ramona Balutescu.

Benjamin Jozsa este presedinte al Organizatiei de tineret a FDGR, la nivel national, secretar al presedintelui FDGR, Klaus Johannis si, de anul trecut, a fost ales in Consiliul Local al municipiului Sibiu. In carul acestuia, face parte din Comisia pentru cultura, ce va capata o importanta mult mai mare odata cu apropierea lui 2007.