Licitatia pentru contractarea unui imprumut bancar pe termen lung, in valoare de 1500 de miliarde de lei vechi, a reunit, ieri, ofertele a trei banci: BRD, BCR si Banca Tiriac. Surprinzator pentru unii, dar nu si pentru cunoscatori, oferta Bancii Transilvania a lipsit.

Desi trebuia sa fie o licitatie extrem de serioasa, procedurile au inceput cu mai bine de 40 de minute intarziere pentru ca nu s-a intrunit cvorumul comisiei, cerut de lege. In cele din urma, cu sapte membri prezenti, s-a trecut la deschiderea ofertelor.

Hotararea privind contractarea acestui imprumut a fost adoptata de consilierii locali, cu 25 de voturi „pentru", in sedinta din 31 mai 2005 Imprumutul este destinat, conform HCL 338, exclusiv modernizarii strazilor din municipiu si a infrastructurii aferente, construirii de parking-uri, locuinte sociale, viabilizarii de terenuri, transportului urban - modernizarea liniei de tramvai si achizitionarea de mijloace de transport in comun - si modernizarii unitatilor de invatamant preuniversitar.

Boc vrea sa se apuce de construit

Alesii locali au decis in luna mai ca se va organiza o licitatie pentru obtinerea acestui credit dupa modelul promovat de municipiul Oradea.

Suma de 1 500 de miliarde de lei vechi (150 000 000 de lei noi) va fi utilizata pentru urmatoarele obiective concrete: modernizarea unor strazi, inclusiv a unora care nu sunt prinse in programul de reabilitare a 288 de strazi, modernizarea liniei de tramvai, dar si cumpararea de noi autobuze si troleibuze, construirea de parking-uri, modernizarea iluminatului public, centura interna si inelul de circulatie al orasului, construirea de locuinte sociale si viabilizarea de terenuri in zona Lombului si Borhanci si modernizarea scolilor care se afla in grija Consiliului Local.

De altfel, primarul Emil Boc, initiatorul proiectului, a si anuntat ca doreste ca, imediat ce obtine creditul, sa inceapa rezolvarea problemei viabilizarii terenurilor din Lomb, pentru a ajuta demararea constructiei de locuinte in zona. Hotararea mai prevede si un termen de rambursare de minim 15 ani, cu o perioada de gratie de minim trei ani.

Licitatie cu admonestari

Reprezentantii celor trei banci care au depus oferte nu au ezitat sa se admonesteze reciproc la licitatia de ieri, presedintele comisiei de licitatii, viceprimarul Adrian Popa, fiind obligat de mai multe ori sa ii aduca la ordine. "Va rog sa nu va certati intre dumneavoastra acum. Comisia va deschide toate ofertele, ea nu se pronunta pe loc.

Dupa ce noi plecam, puteti sta ore in sir sa va certati", a spus Popa. Bancile s-au aratat extrem de atente cu ofertele concurente.

Astfel, fiecare document a fost analizat cu mare atentie. "Va rog sa imi spuneti cine semneaza scrisoarea de garantie pentru BRD", a intrebat directorul Bancii Tiriac, Virgil Neagos. "BRD Group", a venit prompt raspunsul viceprimarului. "De cand si-a facut banca separata BRD-ul?" a mai spus Neagos.

Astfel ca, la final, si reprezentanta BCR a cerut sa se consemneze in procesul-verbal ca BRD, conform publicatiilor de specialitate, nu a constituit garantie.

"Nici o banca nu isi poate da ei insasi scrisoare de garantie bancara. BCR a virat 10 miliarde pentru aceasta licitatie in contul Consiliului Local", a mai spus reprezentanta BCR. "Banca Tiriac a cumparat o scrisoare de garantie de la alta banca", a precizat si Neagos.

Comisia a decis ca, in aceasta situatie, pentru ca in caietul de sarcini nu se face diferenta intre firme si banci in privinta scrisorilor de garantie, sa ceara parerea Bancii Nationale a Romaniei.

Criterii de evaluare

"Vom astepta raspunsul BNR, pentru a vedea care dintre oferte se califica. Apoi dorim sa adjudecam licitatia in maxim o saptamana, pentru ca mai urmeaza si alte formalitati. Avem nevoie de avizul Comisiei Nationale de Credite de la Bucuresti si voi merge personal acolo sa il obtinem cat mai repede", a spus viceprimarul Popa.

Primaria spera, astfel, asa cum a promis Boc, sa dea drumul lucrarilor posibile prin acest credit inca din aceasta toamna. La analiza ofertelor, conform caietului de sarcini, conteaza nu numai dobanda, ci si perioada de acordare a creditului, modalitatile de rambursare, perioada de gratie, graficul de plata si alte facilitati oferite Primariei.

Ofertele bancilor

BCR - credit pe 25 de ani, cu perioada de gratie inclusa de 3 ani, o dobanda de BUBID+BUBOR* la termen de 3 luni / 2+ 0,70

Banca Tiriac - credit pe 15 ani, cu perioada de gratie inclusa de 4 ani, o dobanda de BUBID+BUBOR la termen de 3 luni / 2 + 1

BRD - credit pe 20 de ani, cu perioada de garantie inclusa de 5 ani, o dobanda de BUBID+BUBOR la termen de 3 luni / 2 + 0,5

(* BUBID, BUBOR, reprezinta ratele medii ale dobanzii pe piata interbancara)