Eugen Nicolaescu este al doilea ministru din istoria sistemului sanitar care nu este medic. Primul, Hajdu Gabor, de profesie avocat, nu a reusit sa impuna legea in sistem. Ramane de vazut daca Nicolaescu o sa impuna un sistem financiar real.

Mircea Cinteza parea sa aiba toate atuurile pentru a fi un ministru capabil. Cu toate acestea, eternele scapari si proaste gestionari ale crizelor care au lovit sanatatea romaneasca, l-au facut sa fie unul dintre cei propusi constant pentru demitere.

Acum, Eugen Nicolaescu are la dispozitie mai putin timp decat Cinteza pentru a rezolva macar o parte dintre probleme. Este greu de crezut ca colegii de guvernare si societatea ii vor acorda timp de acomodare. Ce a gasit la minister deputatul de Mures? Liste noi de compensare, introduse la 1 august, ale caror efecte se vor vedea probabil peste o luna.

A mai gasit discutii nerezolvate cu sindicalistii, cateva rectificari acordate si altele pe drum spre Casa, care Casa este acum autonoma de minister. Si nu in ultimul rand, a gasit proiectul de modificare a Legii spitalelor, care sa fie una pe placul presedintelui Basescu, dar si dorinta de a informatiza sistemul medical, pentru a se afla, intr-un final, unde se duc banii asiguratilor.

Mai caristmatic ca fostul ministru si mult mai diplomatic cu presa, datorita faptului ca a fost purtatorul de cuvant al PNL, Nicolaescu este primit cu interes si curiozitatea de lumea medicala. Asta la prima vedere, pentru ca exista si acei multi medici care nu vor accepta cu inima deschisa sa fie condusi de un ministru care le este "inferior" din punct de vedere al studiilor pe plan medical.

De aceea, niste secretari de stat si consilieri capabili sunt extrem de necesari. Nicolaescu va pierde din start daca va face greseala lui Cinteza de a numi foarte tarziu secretarii de stat ai ministerului.

Odata cu sosirea la minister al unui economist exista speranta sa se gaseasca traseul banilor din sanatate. Iar apoi cum ar putea fi urnit din loc sistemul sanitar. Va reusi Nicolaescu sa faca fata hatisului de drumuri intercalate ce, per total, formeaza sistemul sanitar? Ramane de vazut.