Fiul sefului Administratiei Finantelor Publice din Baile Herculane (judetul Caras-Severin), Ionut Guran, este anchetat de politisti dupa ce un om de afaceri din Timisoara a depus la Serviciul de Investigare a Fraudelor o plangere penala in care-l acuza de inselaciune.

Dosarul este instrumentat de comisarul-sef Petrica Cazmir din cadrul IPJ Timis si, in cazul in care aspectele semnalate de reclamant se vor confirma, Ionut Guran risca o condamnare de la sase luni la 12 ani de inchisoare.

Patronul firmei "Atic" din Timisoara a sesizat Politia ca, in ultimele luni, a livrat marfa de peste 130 milioane de lei catre SC "TG Holty Construct" SRL Baile Herculane si nu poate sa-si recupereze banii intrucat cecurile si biletele la ordin primite de la partenerul de afaceri, Ionut Guran, nu au acoperire in cont.

Mai mult, dupa cum i s-a comunicat de la "Raiffeisen Bank", Agentia Caransebes, in momentul in care a cerut decontarea instrumentelor de plata, firma careia i-a livrat marfa nu numai ca nu are disponibil in cont, ci este chiar in interdictie bancara.

"Teapa" de aproape 5.000 de dolari

In incercarea de a-si recupera banii, patronul timisorean l-a cautat la telefon pe afaceristul rau-platnic si nu mica i-a fost mirarea cand a aflat ca acesta este fiul sefului Administratiei Finantelor Publice din Baile Herculane, Gheorghe Guran, iar sediul firmei se afla chiar in casa finantistului.

"Nu doresc sa-mi dati numele in ziar pentru ca nu vreau sa ma expun eventualelor controale din partea colegilor din Timis ai domnului Gheorghe Guran. Vreau sa spun doar ca fac afaceri cu fiul domniei sale de aproximativ un an, o perioada a fost corect, dupa care mi-a tras teapa.

Marfuri in valoare de 131 milioane de lei au fost achitate cu CEC-uri si bilete la ordin scadente la 30 de zile, in conditiile in care firma nu avea disponibil in cont. Era deja in incidenta de plata, nu eu am pus-o in aceasta situatie", a spus acesta.

Afaceristii din Herculane nu fac reclamatii de teama controalelor

"O parte din tranzactiile noastre s-au derulat pe o alta firma a lui Ionut Guran, "Algim", care a fost ingropata cu datorii de miliarde de lei. Contractele valide au fost preluate de "TG Holtz Construct", care a facut mai multe afaceri in Timisoara. Sunt convins ca mai sunt si alti oameni de afaceri prejudiciati, insa le este frica sa vorbeasca.

Am identificat unul in Baile Herculane, cu datorii nerecuperate de 80 milioane de lei, insa omul era speriat, nu voia sa-si ceara banii pentru a nu fi controlat de Finantele din Baile Herculane. Cand am vorbit la telefon, m-a rugat sa incheiem discutia. Suspecta faptul ca are telefonul ascultat. Pe de alta parte, Ionut Guran mi-a spus ca, si lui, un arab i-a tras o teapa de un miliard de lei.

Vorbea foarte senin despre acest incident. Aceasta pierdere, daca, intr-adevar s-a intamplat, nu scuza cu nimic tepele date de el in tentativa de a-si recupera banii, altor firme din Timis si Caras-Severin. Ziceam sa nu fac scandal, sa mai astept, dar lucrez pe pierdere, in conditiile in care valoarea cecurilor si biletelor la ordin neincasate se apropie de 500 milioane de lei.

Nu vreau sa mai tac, indiferent de consecinte", a mai afirmat administratorul SC "Atic".

In ciuda eforturilor noastre de a afla si punctul de vedere al fiului finantistului-sef din Baile Herculane, telefonul sau mobil a fost inchis. De asemenea, tatal sau este protejat, in permanenta, de secretara de la Finante, care trebuie sa stie neaparat cu ce problema este cautat seful ei, pentru a decide in consecinta.