In urma capturarii, in noaptea de 28 spre 29 septembrie a anului in curs, de catre ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, a cinci autovehicule indesate cu tigari si bauturi alcoolice provenite din magazinul duty-free din Vama Veche, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Directia Nationala a Vamilor au hotarat sa isi traga la raspundere oamenii.

Daca in cazul politistilor de frontiera, deciziile luate au fost ferme si exemplare, in cazul vamesilor, exact asa cum ne- am obisnuit si pana acum, au fost cautate tot felul de scuze ca principalii oameni ce trebuiau trasi la raspundere sa fie scapati basma curata.

In noaptea de 28/29 septembrie a.c., ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanta, in urma unei informatii, au reusit interceptarea unui transport de tigari si bauturi alcoolice provenite din contrabanda. Valoarea totala a marfurilor, care erau transportate cu ajutorul a cinci autoturisme, depaseste suma de 1,5 miliarde lei.

S-a stabilit ca marfurile proveneau din magazinul duty-free situat in punctul de trecere a frontierei Vama Veche si nu ar fi putut fi scoase fara complicitatea vamesilor si a politistilor de frontiera ce actioneaza in Vama Veche.

In urma cercetarilor desfasurate au fost descoperiti si vinovatii, iar in cadrul conferintei desfasurate ieri, 3 octombrie a.c., la DPF Constanta, au fost anuntate sanctiunile luate impotriva celor ce se fac responsabili pentru cele intamplate.

Deciziile Inspectoratului Politiei de Frontiera au fost exemplare, astfel ca 9 lucratori au fost destituiti, unuia i-a fost amanata inaintarea in grad pe o perioada de 3 ani, 6 ofiteri au primit o perioada de 3 luni pentru remedierea neajunsurilor constatate, urmand a se efectua o noua reevaluare.

De asemenea, seful de tura va fi destituit la intoarcerea sa din concediu, iar alte 10 cadre sunt in curs de cercetare, urmand ca si acestia, din cate a lasat de inteles Nelu Pop, seful IGPF, sa fie destituiti. „Nu facem rabat de la nimic, deciziile noastre vor fi ferme in ceea ce priveste combaterea coruptiei", a declarat seful IGPF.

Mutati in paradisul infractorilor transfrontalieri

Referitor la deciziile luate de catre Directia Generala a Vamilor, acestea au fost ferme pana la un punct, astfel ca au fost destituiti toti lucratorii vamali din cadrul punctului respectiv, 16 la numar, cu exceptia a patru dintre ei, care se aflau in concediu.

In ceea ce ii priveste pe sefii de tura si pe seful PTF Vama Veche, ei au fost detasati la puncte de trecere a frontierei de la granita cu Ucraina si Moldova. Dorel Blaj, care detine functia de sef al PTF Vama Veche din anul 1987, va fi detasat la granita cu Moldova.

Adica lucrurile stau in felul urmator: pe tartorul infractorilor adunati la PTF Vama Veche, Dorel Blaj, dupa ce si-a sporit averea din contrabanda transfrontaliera Romania – Bulgaria, Directia Vamilor, in loc sa il traga la raspundere, ii face un cadou: il muta in paradisul contrabandei si al traficului cu absolut orice, respectiv granita romano-moldoveneasca.

Halal decizie! Explicatia sefului Directiei Generale a Vamilor, Stefan Diaconu, a fost una pe masura. „Procedurile in cazul lucratorilor vamali sunt mai greoaie decat in cazul politistilor de frontiera, statutul lor le asigura o anumita protectie", a declarat Stefan Diaconu.

Ne intrebam si noi, oare de ce Directia Vamala nu a facut nici un fel de sesizari catre Serviciul de Investigare a Fraudelor referitor la faptele celor in cauza si, oare, nu ar fi cazul ca Administratia Financiara sa ia la puricat averile respectivilor vamesi? Locul acestor infractori nu este printre noi, restul oamenilor cinstiti, ci in spatele gratiilor puscariilor.