Unul dintre cei mai controversati sefi peste achizitiile publice din Mures, Marius Catana s-a strecurat viclean din orice ancheta si a scapat intotdeauna de raspundere. ZIARUL de Mures lanseaza cateva directii pe care institutii cu atributii de control, straine judetului, le-ar putea urma.

S-ar putea sa aiba surprize si sa reuseasca ceea ce nu au reusit conjudetenii nostri, specialisti intr-ale controalelor.

Ascensiunea

Marius Catana a absolvit liceul la profilul de mecanica, a lucrat o vreme ca lacatus, ca apoi sa se angajeze ca jandarm cu contract. Dupa o perioada de viata cazona s-a hotarat sa treaca in civilie, inscriindu-se la facultate.

Proaspat absolvent, a fost desemnat director executiv al firmei Scorillo, patronata de familia lui Viorel Bubau, de unae, dupa ce afacerile cu cotidianul Recurs, devenit apoi saptamanal, au inceput sa mearga inspre faliment, a trecut director la filiala Legato.

Asa l-a prins perioada pesedista, cand in 2001, pe vremea cand era prefect al judetului, Ioan Toganel l-a numit sef de birou in cadrul Prefecturii. Cu toate ca nu avea vechime pentru functia ocupata (era nevoie de gradul I de specialist). De acolo s-a transferat la Corpul de Control al prefectului - recunoastem ciudata situatie de a pune lupul paznic la oi.

Dupa demiterea lui Toganel si venirea in Prefectura a lui Ovidiu Natea, Marius Catana a rezistat doar un an la timona Corpului de Control. In 2003, echipa unui alt corp de control, al celui supervizat de Victor Ponta, l-a gasit incompatibil cu functia pe care o ocupa, deoarece Catana patrona firma Expo Media Serv, care are ca obiect de activitate publicitatea.

Dupa aceasta nefericita patanie, Marius Catana a ramas si fara functie, dar a renuntat si la partile pe care le detinea la Expo Media, firma care este in prezent detinuta de catre familia Ilies-Iancu Bogdan, fiul actualului sef al Serviciului de Evidenta InformatiSata a Persoanei si de catre sotia sa, Camelia Olivia (care sunt si finii sai).

Dupa ce a plecat din Prefectura cu coada intre picioare, pe Catana l-a ajutat din nou protectorul sau, ajuns secretarul judetului, Ioan Toganel, care prezida si comisia judeteana privind protectia copiilor.

Asa a ajuns sef Serviciu Investitii in cadrul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Mures, cum se numea atunci directia, fara a avea insa calitatea de functionar public. Din 2003, pentru scurta vreme, a fost chiar director adjunct pe protectia copilului in cadrul directiei.

Din anul urmator mai cumuleaza o functie si anume cea de presedinte al sindicatului din institutie, drept pentru care isi muta sediul vis-a-vis de Centrul de Plasament de Zi de pe strada Trebely.

Deoarece era nesigur de pIzitia sa, inainte sa plece Dombi Carol (fostul director al DGASPC) la concursul de la Sibiu, organizeaza o sedinta a sindicatului pentru a se reconfirma in functie. Oricat am fi de ingaduitori, prin cumularea celor doua functii - cea de conducere, respectiv cea de lider de sindicat -, Marius Catana se afla intr-un conflict de interese.

Situatii similare au mai fost, insa, acceptate, pe timpul guvernarii PSD si in cazul altor sefi din institutiile publice, pentru a nu se disipa puterea si a se putea controla si manipula anumite tendinte conflictuale ale sindicalistilor.

Licitatii castigate dubios

Activitatea lui Catana duhneste a contracte incheiate pe sub mana, dar bine blindate legal. Iar pentru a incepe cu unul dintre "copiii" sai, vom alege fosta sa firma. EXPO Media, al carei patron era si al carei proprietar de facto este inca recunoscut, a castigat lotul 5, de furnizare de tricouri, prin contractul nr. 6262/13 iulie 2004.

In decembrie anul trecut, aceeasi firma a emis o factura de 50 de milioane lei, contravaloare a agendelor, pixurilor si calendarelor pe care le-a livrat institutiei. Problema semnalata de sursele noastre cu acest contract este faptul ca nu a existat cerere de oferta, dar, cu toate acestea, sumele au fost virate in contul EXPO Media.

De asemenea, EXP Media a castigat si contractul de furnizare a legitimatiilor in 2005, a rechizitelor pe 2004 sau cel pentru editarea revista directiei ("Familia Noastra") pe anul in curs.

Cat despre celelalte firme cu care directia are contracte, Catana are o alta maniera de a proceda. Pentru a asigura produsele necesare directiei, dar, totusi, pentru a fi acoperit, Catana solicita unor firme intelese oferte de preturi, avand grija sa respecte plafonul legal astfel incat sa nu fie obligat sa organizeze licitatie publica.

Dupa remiterea ofertelor, Catana accepta preturi, catalogate in reclamatiile ajunse pe masa presedintelui CJ, a prefectului, a directorului Camerei de Conturi sau chiar la procurorii PNA drept astronomice.

Astfel s-a intamplat, pentru a da doar cateva exemple, cu firme precum SC Corotron Service, patronata de catre Marin Iosib si Florin Dragomir, Ceragrim SRL, societate patronata de unul dintre, pe atunci, vicepresedintii PSD Mures, baronul Ioan Pop de Ungheni, SCIL SA, Dosacomimpex SRL, aflata in proprietatea lui Dosa Peter si Magyarosi Istvan.

Cu aceste firme, Catana obisnuia sa incheie acte aditionale dupa expirarea contractelor. In schimb, societatile neagreate erau eliminate din schema, cum s-a intamplat cu Pronto Universal, firma furnizoare de produse de curatare etc., in locul acesteia fiind acceptata firma Birotech, care cumpara tot de la Pronto, mai pune si comision si apoi vinde DGASPC.

Un alt contract care ar merita verificat de echipele de specialisti din cadrul mai multor institutii de control, care nu au gasit nimic in neregula la DGASPC, ar fi cel incheiat cu SC Loraur SRL, firma patronata de catre Maria Elena Toncean si Aurica Huzum, de la care directia a cumparat lenjerie, plapume etc.

Dupa ce a emis factura pentru aceste achizitii, Catana a descoperit ca trebuia sa organizeze licitatie publica, conform OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice. In aceasta situatie a anulat factura, dar marfa a ramas in institutie, iar dupa organizarea licitatiei, cred ca nu va va surprinde, a castigat aceeasi firma, Loraur SRL.

Lucraturi cu fonduri PHARE

Nici in domeniul lucrarilor publice lucrurile nu stau mai bine. Spre exemplu, SC Building SRL si-a adjudecat licitatia pentru renovarea caselor achizitionate din fonduri PHARE. Firma a primit peste 300 de milioane de lei fara sa existe proces verbal de receptie.

De asemenea, aceeasi firma a depasit sumele prevazute in caietele de sarcini si contractele semnate, prin incredintarea unor lucrari neprevazute.

Tot printr-un program PHARE 2003, directia a cumparat de la firma Mobil Service SA - firma care nu are in obiectul de activitate comertul de autovehicule, fiind specializata in intretinerea si repararea lor - un autoturism, cu numarul de inmatriculare MS 74 DPC.

La fel s-a intamplat si in cazul contractului cu societatea Vegatex Compimpex SRL (ai carei proprietari sunt Maria-Elisabeta Pusta si Mircea Teodor Sandru), care a furnizat incaltaminte si imbracaminte.

Daca tot am scris de cheltuirea unor fonduri Phare, ar trebui sa amintim si de achizitionarea unui microbuz Mercedes Transporter pentru Centrul de Zi "Rozmarin". Autovehiculul a fost cumparat de la firma SC Service Naur SRL din Toplita, patronata de Octavian Urs, pentru care directia a platit 10.000 de euro, plus 1.400 ca garantie pentru sase luni.

Darnic, in perioada de garantie, peste cei 1.400 de euro directia a platit, nejustificat, alte 16 milioane de lei, cu titlul de reparatii.

Plicuri rulate

Cea mai grava acuzatie care i se aduce lui Catana se refera la schimbarea unor plicuri cu oferte de licitatii.

In prezent planeaza suspiciuni privind modul de adjudecare a unui contract asupra unei singure firme, cel putin din datele pe care le detinem pana in prezent si anume asupra SC Ceragrim SRL, care a participat in 2004 la o licitatie pentru paine si semipreparate.

Astfel, in momentul licitatiei reprezentantii Ceragrim nu aveau oferta completa, care trebuia sa contina si preturile pentru strudel, corn si covrig, ci doar pentru paine. Teoretic, licitatia ar fi trebuit sa se repete, pentru ca ofertantul nu indeplinea toate conditiile cerute in caietul de sarcini.

Doar ca - probabil pentru a scuti membrii comisiei de efortul de a se speti pentru o noua licitatie si, poate, din ratiuni, incredibile in acest caz, de economisire a banului public - procedura nu a fost reluata.

De altfel, daca aveti curiozitatea sa verificati cate anunturi de licitatie publica au fost publicate in Monitorul Oficial anterior anului in curs, veti avea o mare surpriza. Noi nu am gasit nici unul.

Catana, nepatatul?

Cu toate ca asupra activitatii sale planeaza serioase suspiciuni de coruptie, daca ar fi sa dam crezare concluziilor rapoartelor intocmite de catre institutiile publice cu atributii de control - auditul intern al directiei, al Consiliului Judetean, Camera de Conturi, PNA -, Marius Catana este cel mai curat dintre sefii de servicii de investitii din institutiile publice.

Nu comentam asupra increngaturilor de relatii care exista la nivelul institutiilor enumerate mai sus si Marius Catana.

Cum Marius Pascan va scapa intotdeauna de raspundere penala, atata vreme cat Marin Sandu va fi sef al PNA Mures, la fel si Catana, cea de-a treia veriga din cercul intregit de Claudiu Maior, traseistul PD, va fi deasupra oricaror suspiciuni de coruptie, de luare de mita etc.

Avem insa o sugestie, daca tot sunt prin zona consilierii din cadrul Corpului de Control al primului ministru. Poate reclamantii le inmaneaza niste documente. Si o sugestie…