Infiintata in anul 1992, Biblioteca Franceza din Mangalia a reusit sa stranga intr-un timp record si prin munca unui grup de francofili locali, de la 5.000 de volume la aproape 20.000. Marea majoritate a cartilor provine din donatii ale unor cetateni francezi din Charlesville Mezieres, orasul natal al poetului Arthur Rimbaud, localitate care a fost aproape de Mangalia inca din 1990.

Printre cartile din biblioteca exista zeci de volume deosebit de valoroase, dictionare, enciclopedii, albume de pictura, istorii literare, romane clasice pentru copii si adulti.

Imobilul care adaposteste Biblioteca „Arthur Rimbaud" din Mangalia are o locatie ideala atat pentru iubitorii de limba franceza din oras (peste 650 de cititori fideli), cat si pentru turistii care deja au „invatat" drumul catre institutie.

In fiecare vara, zeci, poate chiar sute de cetateni francezi, belgieni sau ai altor tari, dar vorbitori de limba franceza, calca pragul bibliotecii aflate in plin centru orasului pentru a citi sau pentru a viziona casete video cu toate cele 54 de regiuni ale Frantei, dar si cu multe alte teme foarte generoase – prezentarea Parisului, a castelelor de pe Loira, legendele diferitelor regiuni

ale Frantei, muzeele din principalele orase, pentru a asculta CD-uri si discuri cu muzica usoara franceza. Multi dintre acestia, care raman cu o impresie deosebita fata de munca depusa pentru strangerea fondului de carte, revin la Mangalia pentru a aduce, la randul lor, alte si alte carti in limba franceza.

Dar, tocmai pentru ca este o institutie mai mult decat reprezentativa pentru Mangalia, Biblioteca Franceza ar trebui sa ofere si conditii propice pentru lectura, fiind totodata si un adapost adecvat pentru fondul de carte.

Cu toate acestea – si cu toate sesizarile si plangerile facute la Serviciul Public Crese, Asistenta Sociala, Cultura, Sport, Igiena Publica din cadrul Primariei Mangalia, administratorul institutiei – biblioteca are la ora actuala cateva probleme majore.

In primul rand, ploile din ultima perioada de timp au dus la un adevarat potop in interiorul institutiei, apa intrand atat prin tavan, cat si prin pereti. Astfel ca, o mare parte din volumele de pret a fost „murata" si se stie ca o carte „atinsa" de apa nu isi mai revine niciodata, cu toate eforturile depuse. „Ni se rupea inima cand vedeam cu curge apa in interior.

Pe langa ligheane si caldari, pe care le-am folosit sa strangem apa, am pus folii din plastic pentru a proteja cartile. Multe dintre ele au fost insa compromise…", afirma Luminita Dumitrescu, bibliotecar al institutiei.

Sediul va fi reabilitat in cateva zile

Si pentru ca dezastrul sa fie complet, cititorii si angajatele bibliotecii trebuie sa suporte si fosgaiala... miilor de gandaci imensi care reusesc sa supravietuiasca nenumaratelor dezinsectii efectuate de lucratorii Serviciul Public Crese, Asistenta Sociala, Cultura, Sport, Igiena Publica.

Alaturi de acestia, spre groaza celor care pasesc in biblioteca, „actioneaza" si soarecii, care au reusit sa distruga cateva zeci de volume. Ca niste adevarati soareci de biblioteca, rozatoarele nu au facut nici un fel de diferenta intre cartile foarte scumpe si cele mai putin valoroase, ba, mai mult, si-au „exprimat" preferintele chiar… asupra acestora.

Astfel incat, in prezent, la Biblioteca Franceza are loc un inventar general al tuturor volumelor, pentru a se stabili care dintre carti mai pot fi folosite si care vor fi casate.

Directorul Serviciul Public Crese, Asistenta Sociala, Cultura, Sport, Igiena Publica, Ionut Vaida, ne-a declarat ca echipe ale institutiei pe care o conduce au fost deja trimise catre Biblioteca Franceza, urmand sa evalueze pagubele produse de inundatii si sa actioneze pentru remedierea acestora.

„In cateva zile vom finaliza hidroizolatia la biblioteca si lucrarile de reabilitare a incalzirii.

Mai mult, pentru a starpi cu totul soarecii si gandacii, angajatii serviciului nostru vor demara o actiune de deratizare si dezinsectie generala, astfel ca, pana la instalarea sezonului rece vom putea oferi cititorilor un sediu propice pentru lectura", a declarat pentru „Replica" Ionut Vaida.