In ziua de azi, din punct de vedere financiar, este extrem de neprofitabil sa te imbolnavesti. De la portarul care te lasa sa intri in spital pana la infirmiera, sora, sau la doctorul care iti ofera tratatementul adecvat, de obicei, toti asteapta cate "un mic cadou" pentru a-si face treaba ca la carte.

Oricat de absurda ni se pare ideea de a rotunji salariile doctorilor, aflati in fata unei probleme medicale, resemnati si dornici de o solutionare rapida, cotizam. Iar spaga porneste de la o suta de mii lei vechi si poate ajunge pana la sume fabuloase, totul depinzand de gradul de complexitate al interventiei.

Mai mult, se pare ca sistemul de sanatate romanesc serveste mai mult furnizorii de servicii decat asiguratii, adica oamenii de rand.

Potrivit unui studiu realizat pentru Ministerul Sanatatii de catre compania Logicon in cadrul unui proiect al Bancii Mondiale, anul 2004 a adus in buzunarele personalului din serviciul medical un "bonus" de 360 de milioane de lei vechi. Serviciile medicale sunt publice si gratuite.

Cu toate acestea cliseul "Fara spaga, doctorul nu te trateaza" e cat se poate de adevarat.

Un sondaj la nivel national referitor la cuantificarea marimii si structurii platilor neoficiale in sectorul sanatatii releva ca 42% dintre cei care au apelat in 2004 la serviciile medicale au dat spaga medicilor. De asemenea, potrivit sondajului Logicon, un 55% dintre asigurati au "sponsorizat" asistentele.

Saraci si netratati

Transparency International a realizat un sondaj care releva o realitate sumbra.

"Din populatia cu venituri mici si medii, 38,5% din aceasta, desi plateste asigurari sociale, nu solicita asistenta medicala atunci cand are nevoie, fiind in imposibilitatea de a achita platile neoficiale adiacente", precizeaza "Ghidul anticoruptie pentru cetateni", din cadrul proiectului Centrul de

Asistenta Anticoruptie pentru Cetateni. Cu alte cuvinte, cei care nu au posibilitati financiare prea mari, nici macar nu i-au in considerare ideea de a consulta un specialist, "cadourile" care se ofera fiind mult prea costisitoare.

Spaga, aproape cat un salar

Potrivit sondajului amintit, spaga oferita asistenetelor, medicilor si chiar si femeilor de servici se incadreaza intre 50 de mii de lei vechi - suma pentru care beneficiezi de schimbarea asternuturilor de pat sau inlocuirea unei perfuzii in timp util - si exorbitanta suma de 20 milioane de lei vechi, echivalentul unei operatii de extirparea a unei tumori cerebrale.

Pe langa acesti bani, romanii s-au obisnuit sa ofere flori, ciocolata, tigari si bauturi de cea mai buna calitate. Chiar si in mediul rural oamenii au renuntat la traditionalele spagi cu oratanii, ele fiind inlocuite cu lei sau cu valuta.

Mai mult, banii lasati in buzunarele personalului medical pe perioada spitalizarii ajung sa reprezinte trei sferturi din venitul lunar al unei familii cu venituri mici si o cincime din cel al unei familii cu venit mare.

Poate da, poate nu…

In ceea ce priveste sistemul sanitar clujean parerile sunt impartite. Nu este exclus ca in spiritul ardelenesc al bunului simt, la noi "spaga" sa functioneze dupa cu totul alte coordonate.

"In ceea ce priveste spaga de 360 de milioane de lei vechi care s-a dat anul trecut, va spun sincer ca se intampla sa le dam oamenilor bani pentru a se reintoarce acasa dupa operatii sau spitalizare, ce sa mai vorbim de mita? Oricum, n-am auzit de un asemenea studiu.

La drept vorbind cum poate cineva sa calculeze spaga, si inca pe tot parcursul unui an? Mi se pare imposibil! Este adevarat ca sistemul sanitar clujean nu functioneza si ca salariile personalului sunt mici, dar la noi pacientii sunt multumiti in proportie de 90%", a declarat Iancu Cornel, directorul Spitalului Clinic de

Adulti Cluj si medic la Clinica de Chirurgie III. Profesorul Mircea Cazacu, seful sectiei de chirurgie din cadrul Spitalului Universitar CFR este de alta parere. "Mie mi se pare o suma posibila. Adica nimic exagerat".

Ce spune deontologia

"Este interzis orice act care ar procura bolnavului sau familiei acestuia un avanataj material nejustificat sau ilicit. Trebuie de asemenea eviatate reducerile in natura sau banesti facute unui bolnav. Nu sunt admise comisioane pentru indiferent cui si nici acceptarea unui comision pentru indiferent ce act medical"- art.66 din Codul De Deontologie Medicala.

De asemenea, art. 67 din acelasi Cod Deontologic specifica si faptul ca " Este interzisa impartirea onorariilor intre medicul curant, cel consultat, sau chirurg".

Eticheta

"Spaga in medicina se mai accepta. Adica daca un om este multumit de serviciile la care a apelat, oricare ar fi ele, e perfect normal sa isi manifeste recunostinta printr-o sticla de bautura sau un buchet de flori.

Ar fi o lipsa de omenie sa nu multumesti asa cum simti ca e nevoie pentru un serviciu de calitate. Dar, de aici si pana la spaga, e o cale lunga.Trebuie sa se faca o distinctie intre termenul de "spaga" si cel de "cadou", pentru ca spaga are un cu totul alt inteles.

Eu nu am o evidenta a celor care primesc cadouri de la pacienti", a declarat Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica Cluj.