Mare de pedisti ieri la sala mare de sedinte a Consiliului Judetean, la Consiliul de Coordonare Municipal, principalul punct de pe ordinea de zi fiind alegerea presedintelui organizatiei. De unde dracu' atatia? Pai, cum mi-a spus un coleg de breasla, e partid la putere. OK. Peste 300 de oameni in sala, cel putin pe jumatate atatia pe holuri. „Nu mai sunt buletine de vot".

Stanca: „Nu se mai fac". Todea: „Eu am buletin de vot". „E haos pe hol, nu mai sunt buletine de vot. Ce facem?" Stanca: „Se continua sedinta!" Pe hol inainte de sedinta, cearta intre Capilnasiu si Girdan, pe de o parte, Ghiurco & Stanca pe de alta parte: trebuiau sa primeasca buletine de vot 350 de delegati, s-au distribuit doar 307. Din ce am inteles. Incepe sedinta.

Prezidata de Viorel Stanca si primarul de Oradea, Petru Filip. Ia cuvantul presedintele PD Zalau, primarul Capilnasiu. Raport pe 2001-2005. Cele mai importante realizari ale organizatiei: obtinerea postului de primar si a cinci de consilieri municipali, mult mai mult decat a avut partidul inainte. Inscrieri la cuvant pe marginea raportului.

Zamfir Branduse, ciudat, atata timp cat a intrat in PD dupa alegerile locale din 2004. Va vota pentru echipa (adica Stanca, Mircea Ghiurco, Lucian Bode, Marcel Zaharia) si nu pentru „un grup de interese". Adica pentru Mircea Ghiurco, nu pentru Radu Capilnasiu, cei doi candidati la sefia PD Zalau. A urmat la cuvant Ioan Hategan.

N-a apucat sa spuna nimic pentru ca a intervenit Viorel Stanca, de la prezidiu: „Ce facem cu presa?" S-a consultat probabil cu Filip Petru, oricum langa el era, si a ordonat: „Presa sa paraseasca sala. Sunt probleme interne de partid. O sa facem probabil maine o conferinta de presa".

Nu am observat nici o reactie – oricum nu a fost spusa in cele cateva secunde in care am parasit sala – de impotrivire din partea unui membru PD la aceasta decizie, in opinia mea jenanta, si care oricum nu face cinste unui partid care se considera democrat. Ma rog, poate ma insel.

Oricum, in sala in afara de cateva personaje cunoscute – Eugen Teglas, Cristina Ghiorghiu, Dumitru Bojan, consilierii locali si judeteni, sefi de deconcentrate s.a. – enorm de multe fete necunoscute, probabil ca stau eu mai prost cu memoria vizuala.

In semn de protest, daca ii putem spune asa (am stabilit ieri in redactie ca vom sta cu editia pana la alegerea noii conduceri a PD Zalau), inchei aici relatarea. Nu de alta, dar un partid care scoate afara presa de la cel mai reprezentativ si important moment din viata unei organizatii – acela al alegerilor – inseamna ca nu merita nici un fel de apreciere.

Indiferent cine va iesi castigator in PD Zalau si PD Salaj, acest partid are o mare problema – una fundamentala, cea a democratiei.