Zecile de miliarde alocate de Guvern pentru refacerea judetului dupa inundatii strica iarasi relatiile intre primele institutii ale Botosaniului.

Avind rolurile principale in coordonarea programelor de reconstructie a drumurilor, conducerile Prefecturii si Consiliului Judetean (CJ) au viziuni diferite in punerea lor in practica, sefii celei dintii dorind contractarea directa a lucrarilor, iar ceilalti organizarea de licitatii.

Constantin Contac, presedintele CJ, a afirmat ieri ca prin nesustinerea unor licitatii sint sprijinite firme ce executa lucrari de proasta calitate. El a dat exemplul societatii Codin din Dorohoi, despre care a prezentat documente din care reiesea ca ar fi efectuat defectuos mai multe investitii.

E vorba de strada Dobrogeanu Gherea din Dorohoi, unde firma ar fi creat Primariei un prejudiciu de 4,3 miliarde lei vechi. Potrivit sefului CJ, conducerea Primariei se pregateste sa sesizeze organele de cercetare penala pentru recuperarea sumei.

Tot despre Codin, Contac a aratat ca ar fi incercat sa incaseze nejustificat circa un miliard de lei vechi de la Primaria Dorohoi in contul unor lucrari, lucru descoperit de controlorii Camerei de Conturi. Constantin Contac a mai spus ca a primit si reclamatii din judet la adresa societatii mentionate.

"Nu puteam sa le spun primarilor aruncati banii pe geam ca sa-i prinda oricare de afara si nu ne intereseaza. Ne intereseaza ca acesti bani sa fie utilizati exact in scopul in care au fost dati de Guvern si sa fie folositi cu eficienta.

Nu sint de acord cu ideea sa dam lui X sau Y, mai ales ca unii constructori nu mai au ce sa caute in Botosani pentru ca au dat dovada de neseriozitate, de lucru de proasta calitate ", a declarat Constantin Contac.

Desi actul normativ prin care s-au alocat cele 66,2 miliarde lei vechi Directiei Judetene de Drumuri si Poduri (DJDP) si primarilor posibilitatea de a contracta lucrarile fara licitatie, acesta a solicitat conducerii unitatii din subordinea CJ si a recomandat primariilor sa organizeze selectii de oferte sau licitatii.

El a facut acest lucru si dupa ce a aflat ca primarii timiseni ai localitatilor inundate in primavara sint cercetati in legatura cu investitiile de dupa ploi. "Cind vine Curtea de Conturi uita. Sau cel ce ajunge sa lucreze la Curte nici nu stie ce s-a spus anul asta si vine si da-i cu scrisul.

Pe care vrea il freaca de-i scoate maduva dintr-insul, pe care nu, nu-l controleaza ", a mai afirmat presedintele CJ. El a spus ca, daca prefectul doreste sa se incredinteze direct lucrarile, atunci sa semneze el contracte de acest tip si nu sa le ceara altora sa o faca. Totodata, Contac a criticat si graba exagerata in executarea lucrarilor. "Un pod nu se face peste noapte.

Trebuie sa faca cineva un proiect. Proiectul de pod nu-l face un badea Gheorghe, aliniaza doi pari, trage o linie, spune ca trebuie atita ciment si gata. Il fac oamenii specializati, autorizati ", a mai spus Contac. El nu l-a uitat nici pe subprefectul David Salgau, care a acuzat incetineala DJDP in contractarea lucrarilor.

"Eu nu m-am amestecat in atributiunile Prefecturii si el vine si-mi face a treia zi comentarii la adresa Consiliului. Trebuie sa retina ca datorita votului nostru a ajuns subprefect si cind noi n-o sa-i mai dam votul, o sa fie un nimeni in Botosani, ca nu cred ca o sa-i mai dea altul votul. Ma face sa ma provoc cu dinsii daca ma tot intorc asa.

Trebuie sa le mai spun cite ceva, ca nu pot sa tac din gura ", a mai spus Constantin Contac.

In schimb, prefectul il acuza pe presedintele CJ de obstructionarea reconstructiei judetului. Acesta spune ca seful Consiliului incearca sa intirzie efectuarea lucrarilor pentru ca banii alocati sa nu se cheltuie pina la sfirsitul anului si finantarea sa fie retrasa. "Toata lumea se teme, sufla in nu stiu ce iaurturi si lucrarile nu se fac.

In loc sa ne apucam de lucrari, de doua saptamini si jumatate facem numai hirtii. Guvernul vrea lucrari, nu hirtii ", a replicat Cristian Roman. El mai spune ca distributia fondurilor s-a discutat in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, unde Contac este vicepresedinte si unde n-ar fi avut vreo obiectie.

Cele 66,2 miliarde lei vechi au fost alocate DJDP si la jumatate dintre primarii, insa sefii acestora pot incheia contracte doar cu avizul prefectului. Putine lucrari au inceput, majoritatea drumurile nefiind inca refacute, iar banii fiind inca in mare parte in conturi