Locuitorii a patru mari orase din judetul Cluj vor fi nevoiti sa se incalzeasca la iarna la aragazuri ori sobe de teracota, desi unii dintre ei ar avea dreptul sa primeasca subventii pentru instalarea unor centrale termice. In orasele Turda, Campia Turzii, Dej si Gherla regiile de termoficare au fost desfiintate.

Acestea devenisera nerentabile deoarece o mare parte a abonatilor se debransasera, din cauza costurilor foarte mari la caldura si apa calda.

Potrivit sefei Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF), Ana Cimpean, proprietarii apartamentelor incalzite cu sobe de teracota au dreptul sa primeasca bonuri valorice de 10 milioane de lei, cu ajutorul carora sa plateasca o parte din pretul unor centrale termice noi care sa inlocuiasca sobele vechi.

Aceste bonuri se dau celor care au venituri lunare de maximum 3.100.000 lei pe membru de familie.

Intr-o situatie aparte se afla locuitorii orasului Huedin. Aceasta localitate nu a avut niciodata o regie, iar centralele termice care incalzeau institutiile publice erau alimentate cu pacura. Recent, reprezentantii Guvernului Danemarcei au finantat un proiect referitor la inlocuirea centralelor termice pe baza de pacura cu unele care folosesc rumegus.

Pentru ca Huedinul se afla in Muntii Apuseni, iar in jurul orasului se gasesc un numar mare de gatere, rumegusul este cel mai ieftin combustibil.

Cluj-Napoca este singurul oras unde a supravietuit regia de termoficare, desi numarul apartamentelor debransate de la sistemul centralizat de incalzire creste de la an la an. Aici, administratia locala a investit masiv in modernizarea centralelor termice de cartier.

Aceste investitii au avut ca rezultat reducerea pierderilor din retea si, in consecinta, scaderea valorii facturilor pe care trebuie sa le plateasca abonatii regiei.