Sarbatorile orasului lasa in urma un munte de bani. Este o afacere profitabila pentru Iasi, atit timp cit zecile de mii de pelerini sositi din intreaga tara au cheltuit in oras macar citeva sute de mii de lei. Au aparut si vizitatori cu dare de mina, care, dincolo de latura religioasa a manifestarilor, au fost atrasi de tirgurile din oras, unde au varsat citeva milioane de lei.

Marea intrebare ramine insa cea referitoare la numarul exact al participantilor la hramul Sfintei Parascheva. Cifra vehiculata anul trecut, de aproximativ un milion de pelerini, s-a dovedit a fi incorecta. Nici anul acesta n-a fost atinsa aceasta cifra.

Chiar daca nu exista vreo statistica precisa din acest punct de vedere, putem presupune ca numarul celor veniti la Iasi s-a situat in jurul a 200.000. Daca fiecare dintre ei ar fi cheltuit 200.000 de lei pe zi, ar rezulta suma de 40 de miliarde de lei.

Au existat si pelerini care au venit cu mincare si apa de acasa, insa au aparut si situatii in care „musafirii" s-au cazat la hotel vreo 2-3 zile si au cheltuit sume importante de bani. In plus, unii dintre oaspeti n-au stat doar 24 de ore in oras, ci doua, trei sau chiar patru zile. In total ar iesi peste 100 de miliarde.

Bani lasati linga racla, in curtea Mitropoliei

Dincolo de credinta, moastele Sfintei Parascheva au adus sume frumoase si Mitropoliei. Si asta pentru ca, atunci cind se inchina, credinciosii, in marea lor majoritate, inteleg sa dea si ceva bani. De altfel, reporterii „Jurnalului de Est" au observat ca dintre credinciosii care s-au inchinat la moaste foarte putini au fost cei care nu au lasat bani linga racla.

Au existat oameni care au spus ca lasa 500.000 de lei sau chiar mai mult. Totusi, marea majoritatea a pelerinilor au recunoscut ca „biletelele" cu dorintele lor, pe care le-au introdus in butoaiele din curtea Mitropoliei, au fost insotite de o bancnota de 50.000 de lei. Ar rezulta asadar o medie de 100.000 de lei de persoana.

Daca am considera ca din cei 200.000 de credinciosi sositi la Iasi jumatate au contribuit si cu ceva bani, s-ar adauga inca 10 miliarde de lei.

Primaria a scos sase miliarde numai din chirii

Bani frumosi a scos si Primaria Iasului. Din chiriile percepute comerciantilor, municipalitatea a incasat, potrivit propriilor estimari, aproximativ 6 miliarde de lei. Orasul a fost impinzit de tarabe sau corturi, metrul patrat depasind 20 de euro.

Totusi, unii comercianti s-au declarat nemultumiti de conditiile oferite la Iasi, spre deosebire de alte orase ale tarii, care, spun ei, s-au dovedit mult mai ospitaliere. Daca toate aceste sume sint puse cap la cap, ajungem la o cifra ametitoare.

Banii de buzunar ai pelerinilor, plus cei lasati la Mitropolie, la care se adauga taxele comerciantilor platite la Primarie inseamna, in total, un profit pentru Iasi de 116 miliarde de lei, adica peste trei milioane de euro.

Calculele efectuate de reporterii „Jurnalului de Est" au fost facute pe baza declaratiilor date de credinciosi. Am pus la socoteala doar pelerinii sositi din afara Iasului.

Virful a fost atins pe 14 octombrie, cind centrul orasului a fost intesat de oameni.

Doar pentru o piine pe zi, pelerinii au varsat in total 1,4 miliarde de lei (7.000 lei X 200.000 de oameni).

Mana cereasca pentru hotelieri

In numai citeva zile, incasarile principalelor hoteluri din Iasi au atins cote considerabile. Un simplu calcul efectuat de reporterii de la „Jurnalul de Est" arata ca in numai o zi incasarile hotelurilor Unirea, Traian, Astoria si Moldova au ajuns la aproape un miliard de lei vechi pentru fiecare. Tarifele nu au fost modificate fata de perioada anterioara.

„Cei care au fost cazati la noi si care au rezervat locuri prin agentiile de turism au beneficiat si de anumite reduceri", ne-a declarat Liviu Stratache, director la Hotel Moldova. Virful a fost atins joi si vineri, cind gradul de ocupare al hotelurilor a fost de 100%. Totusi, lucrurile au mers bine inca de la inceputul saptaminii trecute, cind Iasul incepuse deja sa se aglomereze.

„Am avut clienti din toate zonele, chiar din Maramures sau de la Oradea", ne-a spus Elisabeta Luncanu, coordonator evenimente in cadrul Hotelului Unirea.