Despre situatia Rafinariei Petrolsub de la Supalcu de Barcau s-au scris zeci de articole.

De la privatizarea scandaloasa si „cu cantec" a unicei rafinarii din vestul Romaniei in beneficiul unui grup de sacali financiari in frunte cu fostul director al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu - grupati in jurul firmei Eurohouse 2000 SRL -, pana la jaful sistematic la care a fost supusa societatea Petrolsub S.A. De luni de zile, productia la rafinarie este oprita, salariatii au ramas pe drumuri, iar furnizorul de materie prima, Petrom S.A., fara posibilitatea de a-si recupera creantele de peste 400 de miliarde.

Recent, printr-o hotarare judecatoreasca scandaloasa, Petrolsub a fost data spre „administrare judiciara" unor firme in spatele carora se ascund unii dintre cei mai vorace „rechini" ai economiei romanesti. Interesele politice din jurul rafinariei sunt aproape vizibile. Cu toate ca scandalurile in care au fost implicate societatile care lichideaza acum Petrolsub S.A. ar fi trebuit sa le dea de gandit autoritatilor si magistratei care, printr-o semnatura umple conturile acestor firme dubioase, pana acum nimeni nu a luat nici masura.

In cele ce urmeaza, puteti afla dedesubturile uneia din cele mai scandaloase afaceri a ultimilor ani din judetul Bihor.

Rafinaria lui Virgil

Petrom S.A. a sistat livrarea produselor petroliere pentru rafinare, catre Petrolsub din cauza datoriei de peste 426 de miliarde lei pe care rafinaria a acumulat-o fata de furnizor. Principalul vinovat pentru aceasta situatie este considerat fostul director al societatii, ex-deputatul PD Teodor Cladovan, care a acceptat conditiile antieconomice impuse de actionarul majoritar, controversatul holding Eurohouse 2000 SRL, pastorit de Virgil Magureanu, care prelua marfa de la rafinarie sub pretul de cost si o vindea la pretul de piata, dar fara sa o achite vreodata..

Firma Eurohouse avea exclusivitate pentru desfacerea produselor petroliere ale Petrolsub si a livrat produse finite unor firme care nu au mai achitat contravaloarea acestora. Astfel, in timp ce Rafinaria Petrolsub are de platit catre Petrom peste 400 de miliarde de lei vechi, Eurohouse 2000 datoreaza rafinariei peste 284 miliarde lei.

In plus, Directia Finantelor Publice Bihor imputa fostei conduceri un prejudiciu de 41 miliarde lei, rezultat tocmai din gestionarea deficitara a societatii. Toata aceasta filiera a datoriilor neonorate s-a intins sub ochii ingaduitori ai unui alt PD-ist, fost ministru al Industriei si Comertului, Radu Berceanu.

La un moment dat, se parea ca situatia rafinariei va fi rezolvata prin negocieri intre Petrom si principalul actionar, Societatii Nationale de Petrol propunandu-i- se sa preia, in contul datoriilor, pachetul de actiuni detinut de Eurohouse, sau holdingul sa depuna ca gaj actiunile pana la restituirea esalonata a datoriilor.

Intelegerea nu a fost insa pusa in practica, SNP Petrom avand dubii asupra reevaluarii, peste noapte, de catre AGA din 15 iunie 2004, a activelor Petrolsub, de la 19 la 470 miliarde, adica peste valoarea datoriilor disputate.

Potrivit ziarului „Adevarul", pentru aceste formule se pare ca a facut lobby si controversatul fost deputat PSD de Bihor, Mihai Bar.

Intre timp, intrarea Petrolsub sub incidenta Legii Falimentului a devenit, practic, doar o chestiune de timp. Ultima sansa ar fi scoaterea rafinariei de sub controlul malefic al actionarului principal, S.C. Eurohouse 2000 SRL si reinceperea productiei sub control judiciar, pe baza unui program de reorganizare bine pus la punct. Din pacate insa, se pare ca jocurile de interese din jurul Petrolsub sunt atat de mari incat au murdarit cu petrol pana si robele Justitiei.

Cum altfel s-ar putea explica faptul ca rafinaria bihoreana s-a pricopsit cu un administrator judiciar cel putin la fel de dubios ca firma in spatele careia se ascunde Magureanu?!

Intre „Eurohouse" si „Euroconsult"

Pentru cine n-a aflat inca, S.C. Euroconsult SRL Arad a fost desemnata de Justitie ca administrator judiciar la Petrolsub S.A.

Pentru ca sa se inchida cercul, a trebuit sa intre in scena si judecatoarea Laura Soane de la Sectia Comerciala a Tribunalului Bihor, despre a carei casatorie cu cu o fosta „calauza", Pavel Soane, trimis in judecata pentru trafic de persoane, prea a relatat in repetate randuri.

De asemenea, mai multe publicatii au relatat si despre hotarararile scandaloase date de judecatoarea Soane, nascuta Oancea, poreclita „judecatoarea doua stele", fiica fostului sef al Politiei din Baile Felix. Se pare ca magistrata casatorita cu infractorul are relatii sus puse, din moment ce, in ciuda dezvaluirilor publicate, aceasta s-a dovedit de neclintit.

Poate, totusi, ceea ce vom publica in continuare va atrage atentia sefilor ierahici ai acesteia sau, de ce nu, chiar organelor de ancheta penala. Ea a fost cea care a numit firma Euroconsult SRL ca administrator judiciar la Rafinaria Petrolsub, decizie care, credem noi, nu a fost deloc intamplatoare si frizeaza penalul. Fiindca ar scapa prea ieftin daca s-ar dovedi ca de fapt la mijloc a fost prostia si incompetenta.

Dar sa facem cuvenitele precizari. SRL-ul aradean a fost infiintat in anul 2000 de catre cetateanul maghiar Ioan Isai, la origine roman emigrat in Ungaria, domiciliat in prezent in orasul Szolnok, pe Zsalya Utca nr. 21, acesta fiind administrator unic si actionar la Euroconsult SRL Arad. Domeniul de activitate? Lichidarea judiciara, cea mai profitabila si mai scandaloasa ocupatie din Romania.

Am precizat ca Isai este fost cetatean roman fiindca in contractul de vanzare a unei societati pe care a „lichidat-o", el s-a folosit de un buletin de identitate romanesc expirat.

Ce n-a spus, dar a stiut, Laura Soane

Lichidatorii sunt o tagma de profitori blamati de toata lumea. Nici in Bihor, lucrurile nu stau altfel. In anul 2000, Euroconsult SRL a fost desemnata lichidator judiciar la S.C. Comfruct S.A. Lipova (judetul Arad-n.n.). Deloc intamplator, la amintita societate era angajat fiul judecatoarei Cionca, se Sectiei Comerciale de la Tribunalul Arad.

Printr-un contract al carei facsimil vi-l prezentam alaturat, Euroconsult vinde, printre alte active ale Comfruct S.A., cea mai buna ferma a societatii pe care o lichida, respectiv Ferma nr 15, cu sediu, locuinte de serviciu si circa 70 de hectare de pamant de o calitate foarte buna pentru agricultura, catre S.C. Agromasini SRL Oradea, cu incredibila suma de… 420 milioane de lei. Adica, jumatate din pretul unei garsoniere mai acatarii.

Dar sa vedem cine se ascunde in spatele firmei oradene. Pai, cine altcineva decat un prieten din copilarie al patronului firmei lichidatoare, Laszlo Andreyka, administrator la Agromasini SRL. Si dra Zsuzsanna Szabo, care a indeplinit, cica, rolul de reprezentant al firmei cumparatoare. Baiul e ca madmoiselle Szabo figureaza, pe de alta parte, ca angajata a lui Ioan Isai, la firma Montavid SRL. Dealtfel, si Laszlo Andreyka era, la acea data, si el angajat la S.C. Montavid SRL.

Pentru ca scandalul si ridicolul sa fie complet, Andreyka a fost prezentat angajatilor de la Comfruct S.A. ca „director al firmei lichidoatoare". In fapt, Andreyka s-a ocupat ulterior de taierea fierului vechi care s-a putut jefui de la Comfruct S.A. si a coordonat lucrarile de intretinere a livezilor societatii.

Dar sa urmarim putin evolutia actionariatului firmei cumparatoare a Fermei 15 de la Comfruct, Agromasini SRL, dupa perfectarea scandaloasei afacreri.

La nici doua luni de la asa zisa vanzare-cumparare a Fermei 15 din Lipova cu ridicola suma de 420 de milioane lei vechi (suma reprezinta mai putin de 10% din valoarea reala-n.n.), asociati la Agromasini SRL devin firmele maghiare Infoland 2000 BT si Selecting BT.

Si cine credeti ca sunt propietarii celor doua SRL-uri inregistrate in Ungaria?! Supriza din nou: Ioan Isai si Andreyka Laszlo! Desi avem de-a face in modul cel mai clar cu o sarlatanie de doi lei (sau forinti, cum preferati), pentru care cei doi ar merita sa infunde puscaria, culmea e ca nimeni din Romania nu s-a sesizat despre jaful si incalcarea legilor. Ba.

Mai mult, in ciuda celor de mai sus, „inocenta" judecatoare Laura Soane, pe care nimeni nu o intreaba din ce bani si-a construit vila si hotelul din Baile Felix, a desemnat aceeasi firma a lui Isai, Euroconsult SRL, ca administrator (lichidator) judiciar la Petrolsub S.A. Cu alte cuvinte, a pus lupul paznic la oi. Scandaloasa decizie a magistratei nu poate avea, credem noi, decat o singura explicatie: banii lui Isai au ajuns si la ea!

Cine scoate botul la RVA?!

Avem toate motivele sa credem acest lucru intrucat, folosind aceleasi „metode de lucru", respectiv mituirea judecatorilor de la Tribunalele Arad, Cluj, Hunedoara si Bihor (in aceste judete firma lui Ioan Isai si-a infiintat filiale - n.n.), Euroconsult SRL si-a extins afacerile, ajungand in scurt timp a treia firma de lichidari din Romania, ca pondere si portofoliu de lucrari.

Culmea este ca toate acestea s-au intamplat cu aocrdul tacit al controversatului presedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare Judiciara, avocatul Arin Stanescu, administrator al celei mai mari societati de lichidari judiciare, Reconversie si Valorificari Active SRL Bucuresti, cu filiale in toate judetele tarii. Desigur, tot neintamplator, doar Euroconsult SRL si RVA-Filiala Bihor au fost agreate de Administratia Fin anciara Bihor sa se ocupe de lichidarea Petrolsub S.A..

Iar daca va spunem ca RVA-Filiala Bihor este condusa de controversatul politician Octavian Bot, credem ca am spus totul.

Dar sa vedem cine sunt rechinii din spatele RVA. Pentru cei ce nu stiu cine este Octavian Bot, spunem pe scurt ca este unul dintre cei mai smecheri politicieni bihoreni si, totodata, poate fi considerat unul din profitorii politici locali ai schimbarii regimului comunist. Bot s-a „plimbat" prin aproape toate partidele reprezentate in Bihor.

Ajuns cateva luni primar al orasului in 1990, Tavi Bot a fost acuzat de presa locala ca si-ar fi atribuit singur o casa intr-o zona rezidentiala, pe strada Brasovului nr. 25 din Oradea. Intotdeauna, Bot a „vanat" functii de conducere in partide. In perioada 1996-2000 a fost deputat PNL de Bihor. Inainte de expirarea mandatului de parlamentar, a trecut la Uniunea Fortelor de Dreapta. Formatiune in care a ajuns la un moment dat chiar vicepresedinte la nivel national.

In perioada 1998-1999, opt parlamentari ai PNL au parasit partidul din diverse motive. Deputatul Octavian Bot a trecut la UFD, declarand ca acest partid reprezinta „dreapta" autentica.

Bot, inainte de a pleca, a simtit ca nu mai este „in carti" la nivelul conducerii, dupa ce in Biroul Permanent Central au intrat liderii PL '93 si Partidul Aliantei Civice, partide care au fuzionat cu PNL.

Octavian Bot a ajusn apoi vicepresedinte al Actiunii Populare, formatiune politica „nasita" de fostul presedinte Emil Constantinescu. Cum nu se prea intalneste politician sarac, nici Bot nu s-a lasat mai prejos. Daca sotia sa patroneaza un depozit de medicamente, el insusi a intrat in afaceri ca director al filialei S.C. RVA S.A. Bucuresti. Cine se ascunde in spatele acestei firme si ce afaceri controversate a derulat firma in care Octavian Bot e director de filiala din anul 2000, va lasam sa aflati din cele de mai jos.

De pe site-ul www.rva.ro am aflat urmatoarele despre Filiala Oradea a RVA S.A.: Adresa: str. Parcul Traian nr. 4A, Oradea, tel/fax: 0259 471.885, e-mail: rvaoradea@rdslink.ro, persoana de contact: Octavian Bot, mobil: 0745 303.457.

„Terminatorii" bancilor

De pe acelasi site am retinut si evolutia din ultimii ani a gruparii mafiote ai carei membri se pretind mari experti financiari.

„In cursul anului 2003, ca urmare a acumularilor profesionale deosebite si a dezvoltarii societatii, s-a schimbat politica firmei, iar acest lucru se reflecta in primul rand in aderarea acesteia la grupul de firme independente Moore Sterphens International Ltd si schimbarea denumirii in S.C. Moore Sterphens RVA S.A."– se spune in site-ul RVA. La rubrica „realizarile noastre", pe acelasi site, se consemneaza:

„Lichidarea judiciara a Bankcoop, in colaborare cu Price Water House Coopers Management Consultants SRL, Romania; lichidarea judiciara a

Bancii Internationale a Religiilor, lichidarea judiciara a Bancii „Albina", lichidarea judiciara a S.C. Modcotton „Aurora" SA Bucuresti, lichidarea judiciara a S.C.

Eurobiofort SA Bucuresti, lichidarea voluntara a Bancii de Investitii si Dezvoltare; administrarea judiciara a SC Avicola Arges SA, administrarea judiciara a Bancii Dacia Felix".

Nimeni nu spune insa cine a facilitat aceste lichidari si cat au stors din aceste afaceri mai marii firmei. Conform legii, comisioanele in cazul lichidarilor judiciare pot ajunge pana la 20% din valoarea activelor valorificate.

Ceea ce, la nivelul unei sume de 6000 de miliarde, cat se lauda cei de la RVA ca insumeaza debitele recuperate de ei, inseamna sume fabuloase.

Dincolo de aceste „realizari", se gaseste „reversul medaliei". Iata insa ce dezvaluia ziarul „Jurnalul National" in anul 2000, in legatura cu firma RVA. Miza unei afaceri de lichidare a unei banci este diferita de miza lichidarii unui SRL obisnuit, de la care nu se incaseaza aproape nimic.

La miile de miliarde creante ale unei banci se incaseaza intre 8% si 10%, acest lucru insemnand sute de miliarde. In aceste conditii, se pune intrebarea: Ce afacere poate fi mai avantajoasa in Romania de azi, in care sa nu investesti nici un leu si sa te rezumi numai la a demola? Raspunsul este simplu: Nici una.

Intr-un articol aparut in revista Capital la data de 24 august 2000, "Noi afaceri pe cadavrul BIR", se sublinia faptul ca, precum si in cazul altor banci aflate in faliment, aceeasi firma si-a adjudecat lichidarea ei. Cum de aceasta societate, SC „Reconversie Active" S.A., isi gaseste mereu locul I in lichidarea bancilor, pare un secret foarte bine pazit.

„Reconversie Active" a fost creata in anul 1998, isi are sediul intr-un apartament din Strada Mircea Voda si a participat la lichidarea mai multor banci: Albina, BANKCOOP, Banca Internationala a Religiilor. Actionarii firmei sunt Calin Zamfirescu, Arin Octavian Stanescu, Andreea Alina Zamfirescu, Cristian Ionescu, Lucica Hatulescu, Stan Tarnaveanu si cetatenii belgieni Roba Jean Louis Georg Jan si Domeniq Caeyberg.

Desigur, deloc intamplator, primii doi actionari sunt avocati si fosti colegi de facultat si de grupa si prieteni apropiati ai fostului ministru de justitie Valeriu Stoica.

Filiera liberala

Revenind la „Reconversie Active", trebuie sa mentionam ca firma are un capital de cateva mii de dolari si pare destul de ciudat ca i s-a incredintat lichidarea unor banci cu active de sute de milioane de dolari. Mai mult, societatea a fost infiintata in anul in care nu exista inca o lege care sa reglementeze institutia lichidatorului. Un act normativ a aparut la data de 30 august 1999, deci un an mai tarziu. Este de mentionat, tot absolut intamplator, ca „Reconversie" se implica activ si in lichidarea societatilor cu capital de stat, aflate la acea vreme in proprietatea FPS sau, ulterior, a APAPS.

In ianuarie 2000, se emite un ordin comun privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea art. 4 din Legea nr. 64 din 1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. Ordinul este semnat de Ministerul Justitiei, Camera de Comert si Industrie si FPS.

Astfel, sumele provenite din majorarea taxelor cu 10% percepute de oficiile Registrului Comertului, sa fie afectate pentru cheltuieli de lichidare pentru indestularea lichidatorilor.

Nu putem sa incheiem fara a pomeni cazul Bancii Dacia Felix. Aceasta se afla in procedura de reorganizare judiciara. Cine supravegheaza acest proces? Simplu, SC „Reconversie Active SRL", care castiga lunar aproximativ 80 de milioane de lei. Cam putin fata de ceea ce ar castiga daca Dacia Felix ar da faliment... La urma urmei, specialitatea „Reconversiei" nu este deloc aceea de „administrare speciala", ci de lichidare. Conform procedurii, lichidatorii sunt numiti de instanta si acceptati de BNR. Deci, subordonatii ex-ministrului Valeriu Stoica propuneau, iar Mihai Bogza, colegul de partid al ministrului Justitiei, isi dadea avizul.

Moore Stephens RVA SA are in prezent filiale in Oradea, Tirgu-Mures, Cluj, Craiova, Iasi, Brasov, Braila si Constanta. De asemenea, un punct de contact se afla in Belgia, filiala din aceasta tara aflandu-se la Bruxelles.

Filiala din Oradea a RVA, condusa de Octavian Bot, cel care la aproape 50 de ani era student la Drept, a efectuat si ea lichidari, e drept, nu la fel de spectaculoase ca si firma-mama, dar suficient pentru ca din comisioanele incasate atat de usor de pe urma unor firme ajunse in faliment dintr-un motiv sau altul, Tavi sa duca un trai lipsit de griji.

Ce credibilitate mai poate avea un politician care, pe de o parte, reproseaza adversarilor politici ca jefuiesc avutia nationala, cand el insusi, precum vietatile ce se hranesc cu hoituri, isi trage bunastarea din „cadavrele" acestei economii? Hai sictir!

Petrolsub - prada mafiotilor cu gulere albe

Dar asta nu e totul in privinta RVA. Putina lume stie ca in dosarul penal al celebrului corupt Fanel Pavalache exista referiri clare la faptul ca lichidatorii de societati comerciale falimentare sunt organizati intr-o structura care intruneste toate caracteristicile uneia de tip mafiot. Potrivit autorilor articolului despre scandalul RVA, declaratia fostului functionar public priveste gruparea concentrata in jurul societatii „Reconversie si Valorificare Active" SA, condusa de vestitul Arin Octav Stanescu, al carui nume este legat de falimente celebre, bancare si nu numai.

In declaratia data si depusa la Parchet, de Fanel Pavalache, in noiembrie 2002, la foarte putin timp de la arestarea sa, fostul expert guvernamental prezinta cu lux de amanunte punctul sau de vedere asupra activitatii celui mai mare lichidator judiciar din Romania, Reconversie si Valorificare Active SA.

Pavalache a sugerat ca grupul format din Valeriu Stoica, Flavius Baias, Calin Andrei Zamfirescu si Arin Stanescu constituie o veritabila structura mafiota, care pune la cale si realizeaza falimentul si lichidarea judiciara a unor firme de prestigiu si societati bancare importante. Din dezvaluirile facute de Pvalache rezulta ca structura functioneaza cu succes de la mijlocul anilor ’90, a capatat o amploare imensa, iar cei care au organizat-o si care o conduc sunt acum multimiliardari. „In carti" apar Valeriu Stoica, fostul ministru liberal al Justitiei, Flavius Baias, fost secretar de stat in cadrul aceluiasi minister, dar si alti liberali de marca.

Fostul functionar guvernamental sustine, in declaratiile sale din dosarul penal, ca scenariul unor falimente rasunatoare a fost ticluit cu ani in urma, de un grup initiat si condus de catre Valeriu Stoica. Iata cateva fragmente edificatoare din declaratia lui Fanel Pavalache: „Incepand cu anul 1997, patru fosti colegi de facultate, an si chiar grupa, au ganduit un scenariu bine pus la punct, bine calculat, minutios, de intrare in serie, in faliment, a unor banci romanesti.

Si nu erau vizate orice banci, ci numai banci de prima marime si, evident, banci romanesti avand capital de stat, privat sau mixt, pentru ca si cele patru persoane nu erau oricine: primul, Valeriu Stoica, al doilea era secretar de stat in ministerul Justitiei, deci ministru adjunct si mana dreapta a lui Valeriu Stoica si se numea Flaviu Baias; cel de-al treilea era un avocat de renume, devenit imediat dupa 1997 presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania si se numea Calin Andrei Zamfirescu; cel de-al patrulea, ultimul, dar nu cel din urma, era asociatul celui de-al treilea membru al echipei in cabinetul de avocatura Calin Andrei Zamfirescu & Asociatii, si atat ca ordine cronologica, dar si ca anvergura, primul lichidator din Romania, Arin Octav Stanescu… Odata cu inceperea derularii activitatii firmei RVA SA, apar si primele rezultate financiare, astfel incat banii rezultati dintr-o activitate atat de prodigioasa trebuiau sa fie repartizati0 corespunzator.

Mecanismul prin care se colectau acesti bani era urmatorul: RVA SA, care este „instrumentul de lucru" al echipei, administreaza patrimoniile de mii de miliarde de lei pentru fiecare banca, prin intrarea acestora in faliment, in serie de 3-4-5 banci, iata ca ajungem la un total de 10.000 – 15.000 miliarde de lei, la care, daca aplicam comisionul legal si uzual de 10% practicat de RVA – SA si aplicat la vanzarea averii fiecareia dintre banci, rezulta o suma de 1000 – 1500 de miliarde de lei, profit pentru a carui realizare se face o investitie care, in raport cu venitul net obtinut, nu numai ca este insignifianta, dar tinde evident spre zero. Patrimoniul fiecarei banci aflate in faliment inglobeaza diverse active, imobile, terenuri, sedii de banci, autoturisme de lux, activul contabil al bancii respective, debitori ai debitoarei, etc, care toate au fost transformate rapid in bani de intreprinzatorii lichidatori si sustinatori ai RVA SA.

Banii obtinuti din incasarea comisioanelor prin vanzarea bunurilor din averea bancilor aflate in stare de faliment, precum si din desfasurarea altora, trebuiau plasati de catre Arin Stanescu si asociatii lui in tara, dar mai ales in strainatate."– se spune in declaratia lui Pavalache.

Dupa cum am aratat mai sus, acum „rechinii" de la RVA au ocazia sa praduiasca Rafinaria Petrolsub, pe mana cu SRL-ul penal al „terminatorului" Ioan Isai, totul cu „binecuvantarea" judecatoarei Laura Soane si a sefului Adimistratiei Financiare bihorene, alcoolicul pesedist Ioan Bercea. Sa speram ca institutiile statului vor interveni la timp pentru a stopa jaful aflat in plina desfasurare.