Colectiile Muzeului de Stiintele Naturii din municipiul Aiud (judetul Alba) ar putea fi retrocedate in scurt timp Eparhiei Reformate din Ardeal (cu sediul la Cluj-Napoca).

"Va solicitam sa procedati la restituirea in natura a tuturor bunurilor mobile (si nu numai acele bunuri mobile care serveau functionarii cultului), preluate impreuna cu imobilele fostului Colegiu Reformat Bethlen Gabor din Aiud prin nationalizarea institutiilor de invatamant, in masura in care aceste bunuri inca mai exista", se arata intr-un document inaintat de reprezentantii cultului catre Comisia Speciala de Retrocedare.

Reformatii au cerut declansarea unui inventar in termen de 30 de zile, in prezenta unui reprezentant al acestui cult. Conform documentului citat, un inventar-jurnal de nationalizare a fost deja inaintat Comisiei Speciale.

Directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural (DJCCPCN), Gabriel Rustoiu, a declarat, insa, ca reformatii nu au solicitat exact obiectele pe care doresc sa le primeasca inapoi, ci numai numarul lor, care se pare ca il depaseste pe cel al exponatelor aflate in colectii.

Acelasi lucru este precizat si intr-o adresa a Muzeului de Stiintele Naturii adresata DJCCPCN, in care institutia era anuntata in legatura cu solicitarea venita din partea reformatilor, pentru efectuarea unui inventar.

"Mentionam faptul ca nu s-a prezentat o lista detaliata a bunurilor mobile cerute. In acest scop va solicitam parerea cu privire la demersul legal al acestei operatiuni, rugandu-va sa ne transmiteti in raspuns scris in cel mai scurt timp", se mai precizeaza in adresa respectiva.

Intr-o situatie similara se gaseste si Muzeul de Istorie, care functioneaza intr-un imobil ce urmeaza a fi retrocedat Eparhiei Reformate, situat intr-o aripa a Cetatii din Aiud. Unul dintre specialistii institutiei de cultura, Paul Scrobota, a declarat ca colectiile muzeului urmeaza sa fie inventariate.

Potrivit acestuia, de la nationalizare, multe dintre piese au fost inlocuite si nu se mai afla in posesia muzeului, in schimb au aparut altele noi.

Totodata, Eparhia Reformata din Ardeal a mai solicitat bunurile mobile din toate cladirile ce au apartinut fostului Colegiu Reformat "Bethlen Gabor" din Aiud, Garbova de Jos, Ciumbrud, Feleud, Magina, Decea, Miraslau si Vintu de Jos.