Crin Bologa este procuror criminalist si a venit de la Parchetul Tribunalului Salaj. Are 33 de ani si o vechime de peste noua ani in magistratura.

ZIUA de Cluj: Care este experienta dumneavoastra in domeniul anticoruptiei?

Crin Bologa: In acest domeniu exista o experienta dinainte de a se crea PNA. Am lucrat pe dosare de coruptie de competenta Parchetului Tribunalului Salaj, iar dupa infiintarea PNA, competenta s-a transferat la PNA. Pe alte cauze care au ramas la nivelul judetului Salaj am lucrat si acum inainte de a veni. Fiind procuror criminalist, am avut repartizate cam sapte dosare de coruptie.

Toti marii procurori au inceput in orase mici. N-ai cum sa faci dosare de competenta PNA la Zalau. Important este sa-ti faci bine dosarele la parchetul local sau judetean, sa n-ai achitari, sa n-ai restituiri, sa fii apreciat ca un om integru. Daca ti-ai facut bine datoria, urmeaza un alt nivel care ti se propune. Astfel, la mine a sosit nivelul DNA, cu dosare mai complexe. Sa vad daca voi avea rezultate.

ZIUA de Cluj: Puteti sa nominalizati doua cazuri „grele" finalizate?

C.B: Dosarele nu sunt ale mele, ci ale Parchetului Salaj. Coruptie la Salaj... sa zicem paznici sau conductori, numai ca acestia, la fel ca primarii sau agentii de politie, nu erau de competenta PNA, astfel ca Politia constata cand, de exemplu, conductorii de tren luau mita. Pot sa va dau exemple de infractiuni economice, conexe celor de coruptie, care au fost importante.

Am avut in Zalau cazul „Cento", una dintre cele mai mari firme de transport exterior de persoane din tara la ora asta, al carei patron a fost arestat si condamnat, in cele din urma cu suspendare.

Am mai avut un dosar cu inselaciune si trafic de influenta cu prejudicii foarte mari acum cativa ani, cazul „Tesinschi", in care am arestat-o pe Elena Tesinschi, sotia unui colonel de armata din Salaj, chiar in ziua de revelion si in acea seara am facut un alt flagrant cu ajutorul ei, in Piata Operei din Timisoara, prin care am arestat un colaborator de-al ei.

Mai este un caz cu prejudiciu mare la Unisem Salaj, care cred ca nu s-a finalizat inca. Ca procuror criminalist, pot spune ca, in cei noua ani de activitate, nu am avut nici un dosar de infractiuni impotriva vietii ramas cu autor necunoscut.

ZIUA de Cluj: Ce stiti despre mediile politic si economic din Cluj?

C.B: Nu ma intereseaza mediul politic sau economic din Cluj, ci ma intereseaza doar daca cineva din respectivele medii savarseste fapte care sunt de competenta actuala a DNA. Nu o sa am nici o presiune si nici o opreliste, cu atat mai mult cu cat am venit din alta parte.

ZIUA de Cluj: Credeti ca avem „pesti mari" in Cluj sau e reala cifra zero la capitolul trimiteri in judecata pe acest an?

C.B: Noi avem pe rol opt dosare, dintre care doua au fost redeschise de structura centrala. Eu am luat contact cu aceasta cifra azi dimineata si urmeaza sa vedem daca se confirma cele sesizate in aceste dosare si ce putem sa solutionam prin trimitere in judecata.

Este vorba de patru judete mari, peste care are acoperire DNA Cluj, unde exista interese financiare, astfel ca mai mult ca sigur ca exista coruptie. In momentul in care exista mari afaceri, exista licitatii, exista interese, trebuie sa existe si coruptie. Acolo unde exista societate umana bazata pe capital si dezvoltare trebuie sa existe si tendinta asta.

Sa vedem daca o putem noi identifica! Pe de alta parte, pentru a obtine rezultate cu orice pret, nu vom face niciodata dosare abuzive.

ZIUA de Cluj: Ce strategie aveti?

C.B.: Exista o strategie nationala realizata de seful DNA, Daniel Morar. La nivel local, eu vreau sa completam schema. Avem un numar de patru locuri de procuror, din care trei sunt ocupate, doua cu delegatie, eu si colega Marincean, si unul definitiv. Din patru politisti cati sunt in schema la DNA Cluj, doi au plecat si trebuie sa completam si aici personalul.

Nu avem un termen de incercare prea lung, asadar vreau sa stabilesc cat de repede o relatie buna cu sefii celorlalte institutii implicate in lupta anticoruptie din aceasta parte de tara. Chiar zilele urmatoare voi incerca sa iau legatura cu ei.

ZIUA de Cluj: Cand se va porni cu adevarat dosarul „Electrica Cluj"?

C.B: L-am trecut si eu aici. Nu stiu exact despre ce este vorba. O sa vad cui ii este repartizat dosarul. Exista termene de solutionare. Cand vor expira aceste termene sau daca s-au depasit cu mult, vom lua legatura cu structura centrala pentru a vedea ce se poate face, pentru ca un sef de serviciu nu mai poate sa ia dosarele de la un procuror si sa le dea altuia.

In momentul in care voi constata ca nu se lucreaza in mod continuu in dosarul respectiv, voi cere aprobarea ca sa repartizez dosarul respectiv altui procuror.

ZIUA de Cluj: Credeti ca fostul sef DNA Cluj, Ioan Irimie, se va descurca mai bine ca procuror simplu in subordinea dumneavoastra?

C.B.: Cred ca va fi o relatie buna. Il stiu de ani buni. Dansul s-a descurcat si pana acum din cate am inteles eu. La Bucuresti a facut rechizitorii si a avut dosare importante, dar sigur ca la serviciul Cluj era suferinta. Daca a avut rezultate ca procuror la Bucuresti, probabil va avea si la Cluj. Din cate stiu este un bun anchetator, cu putere de munca, si nu cred ca vom mai avea probleme.

ZIUA de Cluj: Pana la 1 ianuarie o sa vedem o schimbare la DNA Cluj?

C.B: Eu sper ca dosarele acestea de pe rol, cateva fiind destul de vechi, pana la sfarsitul anului sa fie clarificate. Ori solutii de netrimitere, ori de trimitere, ori sa fim aproape de rezultate. Sa fie clar, pentru mine aceste trei luni sunt un termen de incercare. Daca nu pot sa faca nimic, nu mai ma prezint la interviu si la concurs.

Daca nu pot sa fac treaba si nu putem face o echipa care sa dea rezultate, n-are rost sa stam numai sa avem functii.