In momentul in care votul a schimbat ceva in politica locala si nationala, unul dintre beneficiarii directi ai acestei decizii s-a dovedit a fi invatamintul.

O schimbare ca perspectiva si ca proiectie, o schimbare de persoane, pentru ca, evident, fostul inspector general Emil Creanga avea toate minusurile - tot de perspectiva - pe care le ofera conlucrarea cu un partid ca PSD.

In consecinta, de aici probabil si schimbarile de personal la nivelul managementului in scoli si licee, in inspectorat si, probabil, tot de aici si un orizont de asteptare ridicat al cadrelor didactice vis a vis de felul in care vor aborda problemele invatamintului ca si fata de noua perspectiva manageriala.

Intilnirea concreta cu noua viziune de conducere, respectiv planul de management al Inspectoratului pe anul 2005 - 2006 , trebuie sa-i fi bucurat nespus pe unii dintre inspectorii scolari care au plecat din institutie prin demisie, mai mult sau mai putin voluntara.

Planul a fost primit de directorii unitatilor de invatamint pe format electronic. Constiinciosi, ca toti oamenii din invatamint, respectivii au conspectat planul si au ramas interzisi citind cine si cum este responsabil in ISJ Neamt.

Exemplul nr.1. Dupa ce a intrat in istoria ocultismului didactic din Romania, fosta contabil sef de la Inspectorat, doamna Doina Damian, apare in planul managerial ca responsabila cu „utilizarea eficienta a fondurilor asigurate de MEdC prin finantare de la Buget sau prin proiecte pentru formarea cadrelor didactice".

Problema reala privind responsabilitatea respectivei doamne apare pe motive de loc de munca. Dorina Drexler, „generalul" de la inspectorat, si prefectul Toader Mocanu, gasiti in candela doamnei Damian, au convins-o ca e mai bine sa plece din Inspectorat.

Doina Damian nu mai lucreaza la Inspectorat si de aceea este de admirat increderea care i se acorda de catre actuala conducere chiar si dupa episodul amintit.

Exemplul nr.2. Constantin Spiridonescu, zis „Spirache Bani Europeni", reprezinta al doilea caz in care reconcilierea este mai presus de patimi si interese de partid. Spiridonescu apare in planul despre care discutam in doua ipostaze.

Prima se refera la „monitorizarea continuarii reformei invatamantului romanesc (proiectare, orientarea invatarii de la acumularea de cunostinte spre formarea de competente prin aplicarea unor tehnici moderne de invatare, etc)".

Surprinzatoare este functia atribuita domnului Spiridonescu si anume de Inspector General Adjunct.

Probabil, avindu-se in vedere rezultatele deosebite pe planul atragerii de fonduri europene s-a mai cerut un post de adjunct- n-ar fi pentru prima oara, dl deputat Vasile Pruteanu ne poate spune ce, cum si de ce- pentru un sprijin in privinta reformei care bate pasul pe loc. A doua oara i se atribuie dl.

Spiridonescu raspunderi in: „pregatirea, organizarea si desfasurarea testarii nationale si a examenelor de bacalaureat si absolvire astfel incit sa se respecte legalitatea si sa creasca increderea in eficienta acestor evaluari (cunoasterea metodologiilor, organizarea examenelor)".

In dreptul lui Spiridonescu apare aceeasi functie, deci este clar: ministerul si-a dat seama ca noua conducere are nevoie si de cineva cu experienta la Inspectorat si a aprobat al treilea post de adjunct. Altfel, nu putem crede ca pe timpul celei mai legiste conduceri de la ISJ unui om i s-ar putea atribui o calitate atit de importanta.

Mai ramine un amanunt: dupa ce a fost convins sa-si dea demisia Spiridonescu lucreaza la Colegiul Tehnic „Ion Creanga" Tirgu Neamt si va costa destul de mult naveta si plata orelor suplimentare. De fapt, solutii ar fi, sa fie platit dintr-un proiect european de unde a fost putin scos pe motive de incompetenta.

Exemplul nr.3. Un cuplu despre care nimeni din invatamint nu credea ca va mai colabora vreodata s-a reunit in planul managerial intr-un domeniu esential pentru Dorina Luminita Drexler si anume legalitatea.

Pe un buget de doar 200 de lei- lucrurile bune se fac cu oameni valorosi si bani putini- doamna Drexler apeleaza la experienta si serviciile unui specialist intr-un domeniu greu: „respectarea legalitatii gestionarii actelor de studii". Cine este personajul? Nimeni altul decit ex-inspectorul pentru invatamintul primar, dl.

Mihai Paval. El imparte responsabilitatea domeniului cu chiar doamna Luminita Drexler.

Repetam, sintem impresionati de dovada de conciliere a noii echipe din ISJ: in ciuda problemelor pe care le are in urma unor iesiri la rampa ale doamnei Drexler care l-a acuzat de nereguli in privinta unor titularizari, aceeasi doamna il coopteaza acum tocmai pentru a gira legalitatea. Va fi greu pentru dl.

Paval sa ajunga pe la Inspectorat, prins intre o audiere la Politie si naveta de la Bicaz, dar nimic nu este imposibil pentru un om atit de agreat de conducerea ISJ si pentru bunul mers al invatamintului nemtean.

In loc de final: probabil miine sau in viitorul foarte apropiat vom asista la o sedinta publica de exorcizare: vreun inspector scrib va fi acuzat de sabotarea noii conduceri sau cel care a multiplicat CD-urile va fi acuzat de acelasi lucru.

Speram sa nu o acuze nimeni de ceva rau pe fosta adjuncta de ISJ care a facut planul de anul trecut din care s-au inspirat cei de azi.