Singura oferta, cea a BCR, i-a nedumerit pe membrii comisiei de licitatie. Aceasta prevede o rambursare a creditului intr-o perioada de 25 de ani, urmand ca rambursarea sa se faca de catre municipalitate din fonduri proprii.

Banca ofera si o perioada de gratie de 3 ani, timp in care Primaria ar urma sa plateasca doar dobanda aferenta sumei de bani pe care o foloseste, fara sa fie obligata sa ramburseze vreo suma. Municipalitatea trebuie, insa, sa garanteze imprumutul cu veniturile proprii, adica cu bugetul local.

Comisionul de gestiune a imprumutului este de 0,25%. Nu exista insa alte comisioane. Surpriza cea mare a venit insa la comunicarea ofertei financiare, mai exact a dobanzii pe care BCR o cere Primariei pentru cei 150.000.000 RON. Este vorba despre media aritmetica intre suma indicatorilor BUBID si BUBOR la trei luni, la care se adauga marja bancii, de 2,70%.

Aceasta va ramane neschimbata pe toata durata imprumutului, se arata in oferta BCR. De asemenea, pentru contul special unde vor fi depozitati banii inca nefolositi din imprumut, banca "ofera" o dobanda de -2%, adica daca Primaria nu foloseste banii, nu numai ca nu primeste dobanda pe aceste sume, ci este penalizata cu 2%.

BCR si-a pregatit terenul

Licitatia pentru creditul de 150.000.000 de lei noi a mai avut loc si in luna iulie, cand s-au prezentat trei banci cu oferte bune pentru acest credit, inclusiv BCR. Insa, dupa deschiderea ofertelor, profitand de ragazul fixat de Comisie pentru clarificarea situatiei scrisorilor de garantie, BCR a inaintat o alta oferta, evident mai buna.

Comisia ar fi putut, in baza legii, sa ignore aceasta oferta suplimentara, deoarece, potrivit prevederilor legale, nu se admit modificari de oferta dupa deschiderea plicurilor participantilor la licitatie.

Totusi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, Comisia prezidata de viceprimarul Adrian Popa a decis anularea acelei licitatii. Procedura a fost reluata de la zero, licitatia fiind reorganizata in termenul legal de 56 de zile de la publicarea anuntului in Monitorul Oficial.

La inceputul lunii octombrie, la licitatia reorganizata a venit doar BCR-ul cu o oferta, desi au cumparat caietul de sarcini noua banci.

In aceste conditii, Comisia a decis repetarea licitatiei, chiar daca reprezentantii BCR au protestat, sustinand ca deja ar trebui sa se adjudece aceasta licitatie. Consilierul PNL, Ovidiu Turdean spunea atunci ca la urmatoarea "strigare" sigur vor veni mai multe banci, pentru ca se vor clarifica intre timp noile criterii impuse de Banca Nationala.

Si reprezentanta BCR, directorul executiv Eugenia Matis, a declarat atunci ca banca se va prezenta si la viitoarea licitatie, care trebuia organizata cel mai devreme peste 26 de zile de la publicarea anuntului de reluare in Monitorul Oficial.

Unici si irepetabili

La licitatia reluata, ieri, a treia oara s-a prezentat din nou numai BCR, spre dezamagirea consilierilor. "Nu au fost corecti si asta a doua oara", a declarat consilierul UDMR, Palfi Carol.

Acesta a facut referire la faptul ca, dupa ce in prima faza BCR a venit cu o oferta mai slaba, a participat la deschiderea ofertelor concurentilor si a determinat anularea licitatiei prin modificarea din mers a ofertei.

In prima runda a licitatiei, BCR si-a dat seama ca nu poate concura cu oferta BDR, mai buna, care cerea doar o dobanda de 0,5%. La reluarea licitatiei insa, BCR a plusat, astfel ca, in loc 0,70% dobanda cat cerea BCR primariei cu 4 luni in urma, acum aceeasi banca, incurajata de faptul ca a fost singura ofertanta, a cerut 2,70%, deci cu 2 procente in plus.

"Daca aceasta comisie va considera ca nu s-a respectat un mediu concurential adecvat poate decide respingerea ofertei.

Nu suntem obligati sa acceptam aceasta oferta, daca nu ne convine, chiar daca este singura", a declarat viceprimarul Adrian Popa. Si colegul sau de partid, consilierul local PNL Ovidiu Turdean a mers pe aceeasi idee. "In legea privind achizitiile publice prin licitatie, se spune clar ca autoritatea contractanta poate adjudeca licitatia, nu ca «trebuie» sa o adjudece", a subliniat Turdean.

Viceprimarul Popa sustine ca pentru a preveni situatii de acest gen ar fi preferabil ca si in cazul achizitiilor publice sa se poata organiza o licitatie deschisa ca la firmele private, nu cu ofertele in plic inchis.

Cei 150.000.000 RON se doreste a fi folositi pentru constructia de locuinte sociale, parkinguri, reparatia strazilor, extinderea retelei de canalizare, modernizarea infrastructurii si a transportului in comun.