SC Libertatea SA este o enigma a economiei de piata. Societatea produce in nestire, dar nu se stie pentru cine, intrucat nu are comenzi. Stocul de productie al Libertatii a ajuns la 42 miliarde lei vechi. Sorin Dan nu are insa datorii nicaieri.

Atestata documentar din 1870, SC Libertatea SA si-a inceput activitatea producand piane vieneze. Productia de mobila a extins in perioada socialista capacitatea societatii, produsele fiind apreciate, datorita pretului si calitatii, atat in tara, cat si la export pe piata vestica, dar si pe cea estica.

In anul 1994 a devenit companie privata sub denumirea de SC Libertatea SA, iar din anul 2002 pachetul majoritar de actiuni a fost cumparat de catre omul de afaceri Sorin Dan.

Pentru conducerea si administrarea societatilor, acesta a atras si a angajat fosti colaboratori si apropiati, in special de la fondurile de investitii, Sorin Dan personal neimplicandu-se in activitatea productiva si comerciala a acestor societati.

Ulterior, pe sistemul denumit "suveica", Sorin Dan a cumparat "Transilvania Forest" - Satu Mare (fosta IFET) producatoare de parchet lemnos, garantand cu SC Libertatea SA Cluj-Napoca.

Salarii barosane

SC Libertatea SA - Cluj-Napoca se intinde pe o suprafata de 4,6 ha, in proprietatea societatii mai existand aproximativ 4 ha de teren in comuna Baciu.

Desi la cumparare, patronul s-a angajat sa investeasca in retehnologizarea societatii, din 2003 nu s-a investit decat pentru un program informatizat de monitorizare a activitatii (SIVECO) in valoare de 130 mii euro si utilaje mici, fara semnificatie productiva.

Societatea detine un uscator modern cu programator, dar si scule si instalatii care functioneaza cu abur, primite de la o centrala alimentata cu deseuri lemnoase. La sfarsitul lunii mai 2005, in societate isi desfasurau activitatea 705 angajati dintre care 75 personal TESA.

Societatea este coordonata de catre Florin Tomuta - director general, venit de la TDV, care este un apropiat al patronului Constantin Rucareanu - director executiv. Celelalte domenii de activitate sunt in coordonarea a inca patru directori. Salariile acestora, conform unor surse, sunt de aproximativ 40 milioane lei vechi.

Atat personalul TESA, (sef birou - aproximativ 14 milioane lei vechi brut), cat si muncitorii (salarii inte 3,5 milioane lei vechi la necalificati, 4-6 milioane lei vechi pentru munci calificate) sunt nemultumiti de salarizare, motiv pentru care parasesc societatea prin transfer.

In ultima perioada, firma britanica Corden din Anglia a returnat trei camioane (TIR), din cauza calitatii, ceea ce a creat impedimente majore in functionarea societatii.

Stoc de 42 miliarde RON

Capacitatea productiva a societatii este dimensionata pe doua schimburi, aceasta mai mult pentru a asigura front de lucru salariatilor si mai putin pentru a onora comenzile care in ultima perioada s-au redus foarte mult.

Daca in anul 2002 Libertatea avea contracte cu 11 firme din tari vestice si Canada si mai multe din Rusia, Ucraina si Moldova, pe parcurs, din cauza calitatii si uneori a pretului - Libertatea neacordand la vanzare reduceri sau discount, similar unor firme concurente din zona - comenzile au incetat, in prezent societatea avand contracte ferme cu trei firme vestice (Concord - Canada, Duval - Anglia si IDS - Franta) si comenzi relative, sporadice, fara piata ordonata, cu trei firme din est (Moldocom Grup - Chisinau, Kiev Ruban - Ucraina si Jarsan - Rusia).

Pentru ca societatea sa functioneze, se programeaza planul de productie, care trebuie sa acopere lunar, in functie de numarul de zile lucratoare, aproximativ 550 mii euro, neexistand insa productie diferentiata pentru vest, est sau intern.

In 2005 comenzi ferme exista doar de la cele doua firme vestice si de la Concord din Canada. Din cauza incetarii contractelor, refuzului de primire a marfii de catre beneficiar, cat si din cauza planificarii productiei fara comenzi, stocul de mobila existent in Libertatea se cifreaza la 42 miliarde lei vechi.

Desi nu se cunoaste ca societatea sa aiba datorii fata de statul roman sau terti, in ultima perioada, atat pentru plata salariilor, cat si pentru achitarea cheltuielilor societatii, aceasta face imprumuturi bancare. In aceste conditii, ramane un mister care este secretul reusitei lui Sorin Dan.