Nu mai putin de patru societati internationale si-au manifestat interesul pentru achizitionarea Companiei Nationale "Minvest" Deva. Atractive par sa fie zacamintele de aur de la Brad si haldele de steril care pot fi exploatate cu success, avand tehnologia necesara. Firma nu este, insa, de vanzare, desi are datorii impresionante.

Una dintre cele mai serioase oferte vine din partea concernului "Arte d'Oro" din Italia, care exploateaza minereul aurifer din Sardinia, dar are concesionate terenuri si in Europa tot pentru exploatarea aurului.

Surse oficiale sustin ca, pentru a putea parti-cipa la o eventuala licitatie, compania din Peninsula a infiintat o societate in Romania, punand bazele, totodata, si a unei linii de creditare de 450 de milioane de lei la una din bancile sigure din tara.

Pe langa minieru, italienii sunt interesati si de haldele de steril aurifer, considerand ca, folosind o tehnologie performanta, se poate obtine suficient aur pentru acoperirea cheltuielilor de exploatare.

Pe de alta parte, in ciuda ofertelor ferme, "Minvest" nu a fost scoasa inca la privatizare. Cu datorii extreme de mari, compania nationala, care are sediul in Deva, se afla in colaps economic si nu mai poate fi salvata nici macar de subventiile pompate anual de la bugetul de stat.

De fapt, din cauza sumelor restante inregistrate la bugetul de stat si la cel al asigurarilor de sanatate, "Minvest" se afla in executare silita, iar numarul angajatilor se reduce continuu. Numai la 1 noiembrie au plecat 300 de mineri, iar la ora actuala, la minele arondate companiei mai sunt inregistrati 4.300 de angajati.