Diferenta a fost descoperita in urma confruntarii cantitatilor de lemn achizitionate de societatea comerciala "Schweighofer Holtzindustrie" Sebes cu cantitatile trecute pe documentele de insotire a marfii. Prefectul judetului, Cosmin Covaciu, a afirmat ca furtul respectiv nu putea avea loc fara o "cardasie" intre angajatii ocolului, politisti si autoritatile locale.

Astfel, firma din Sebes a facturat la nivelul anilor 2004-2005 in plus fata de documentele de provenienta o cantitate de 18.600 mc material lemnos.

Din aceasta cantitate s-au intocmit pana acum documente de confiscare valorica pentru cantitatea de 6.269,4 mc, in valoare de 10 miliarde lei, busteni achizitionati de la populatie fara bon de vanzare si de la agenti economici care au emis avize de insotire a marfii in alb, fara sa fie mentionate cantitatea si specificatiile, motiv pentru care societatea a fost sanctionata contraventional cu suma de 110 milioane lei.

"A fost si o situatie prin care o suprafata de padure a fost imbatranita de la 80 de ani la 150 de ani pentru a putrea fi taiata", a declarat Covaciu.

Prefectul a criticat, cu aceasta ocazie, activitatea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj, care a "reusit" sa aplice in 2005 numai 4 sanctiuni agentilor economici din Alba care exploateaza masa lemnoasa.

Referindu-se la implicarea "Schweighofer Holtzindustrie", prefectul a mentionat ca "nu avea dreptul sa inregistreze in plus fata de cantitatile trecute pe avize". El a completat, insa, ca societatea si-a revizuit atitudinea si nu mai primeste lemn peste cantitatea din documentele de insotire.

"Am solicitat Ministerului Agriculturii o ancheta care sa clarifice lipsa de eficienta a reprezentantilor ITRSV. De asemenea, dimensiunea faptelor justifica prezenta in judetul Alba a Corpului de Control al Guvernului, astfel incat sa putem face lumi-na in acest caz care se intinde pe intreg teritoriul Romaniei", a mai afirmat Covaciu.

O ancheta in acest caz este in desfasurare si la Inspectoratul Judetean de Politie.