Materialul de saptamana trecuta referitor la Schisma Bisericii Ortodoxe a starnit aprigi controverse. GAZETA a primit o extraordinara scrisoare din SUA, in care se condamna vehement Diktatul de la Cluj.

"Preot Fr. Dr. Remus Grama, Cleveland, USA - 14, Nov 2005.

Apel - Biserica Ortodoxa romana, de la criza la maturitate

Tulburarile produse intre credinciosii Bisericii stramosesti din Ardeal prin Hotararea Sfantului Sinod al BOR din 4 octombrie 2005 sunt de acum bine cunoscute tuturor celor ce au interes pentru Sfanta Biserica Ortodoxa din Ardeal, nu numai in tara, ci si in strainatate.

Astfel, propunerea facuta de unii din Ierarhi, din Nordul Transilvaniei, de a se desprinde de la sanul Mitropoliei vrednicului de pomenire vladica Andrei Saguna, a starnit valuri in toata lumea, mai intai pe internet si apoi, imediat, in ziarele romanilor din America si Canada.

Dezonorati

In Statele Unite, preotimea Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca - cea mai veche si mai cuprinzatoare eparhie din America de Nord - fiind adunata in Conferinta anuala din Alambra, California, a luat la cunostinta cu multa ingrijorare despre modul in care s-a ridicat chestiunea impartirii Ardealului Ortodox in doua mitropolii.

Autorul acestor randuri a publicat probabil cel dintai protest al preotilor din America care au absolvit Institutul Teologic la Sibiu, dezvaluind unele din primejdiile potentiale ce se ascund in orice tendinta de divizare, mai cu seama in Ardeal.

Ziarele "Alternativa" si Observatorul" din Toronto, Canada, precum si altele din tara, au publicat acest protest, intitulat "Ne opunem Diktatului de la Cluj". De acum, ceea ce a urmat este istorie, insa, cu voia Domnului, istoria inca continua sa se scrie.

Deci, lucrurile nu se pot opri aici, dupa cum ar dori unii Ierarhi din Ardealul de Nord, de acum dizident.

Inca de la instalarea la 13 noiembrie a.c. a Inalt Prea Sfintitului Dr. Laurentiu Streza, cei prezenti precum si noi, cei de peste hotare, care am urmarit cu sufletul la gura ceremonia, am sesizat ca tendinta de dezbinare a conferit deja instalarii noului Mitropolit lipsa, oarecum, a unui caracter definitiv, al lucrului bine facut.

Daca IPS Laurentiu Streza a fost ales pe seama vechiului scaun mitropolitan al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, ne intrebam cum va suna "Gramata" noii Patriarhii sau documentul oficial de numire? Fost-a acea titulatura oare diluata? Noi, ardelenii, oriunde am trai, stim una si buna: Mitropolitul Laurentiu Streza a fost ales pe tronul ierarhic al marelui Saguna, ca: "Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului". O fi el acest titlu "onorific"(!?!), dar noi, romanii din sudul Ardealului, nu acceptam sa fim dezonorati retragandu-ni-se acest titlu de catre cei ce nu ni l-au conferit.

Unitatea Ardealului

Oricum ar rationaliza istoricii de la Cluj, speculand vechimea Vadului si Feleacului de la Stefan cel Mare incoace, titlul istoric al vechii mitropolii are pentru romani o reverberatie adanca, de suferinte si de aspiratii vechi, cu o incarcatura de simbol.

Noi stim una si buna: ca atunci cand Mitropolia a intrat in structurile Bisericii Romane Autocefale, in 1918, ea a intrat cu acest titlu si ca sediul Mitropoliei era la Sibiu.

Cum am putea sa lasam sa ni se defateze simbolul cel mai scump al sufletului ardelenesc? Poetul patimirii noastre, Octavian Goga, scria despre dorul unirii Ardealului cu Tara: "Avem un vis neimplinit, copil al suferintii/ De dorul lui s-au prapadit si mosii si parintii." Daca atat de mult au dorit "mosii" nostri unitatea Neamului, oare nu cu atat mai mult pe cea a Ardealului insusi? Unitatea Ardealului este indivizibila, iar chestiunea mitropoliei trebuie lamurita pentru binele national. Ca sa ne linisteasca, unii ne spun ca Mitropolia Ardealului era doar "onorifica"! Noua insa nu ne este clar.

Daca era doar "onorifica", oare ce era de impartit acum? Noi insa stim ca Mitropoliile istorice au un mare rol atat in unitatea reala a Bisericii, cat si ca simbol al continuitatii bisericesti si nationale. Toate popoarele isi pretuiesc simbolurile cu multa sfintenie.

Ele se cer cultivate in inima credinciosilor si ocrotite - chiar si de propriii lor ierarhi si preoti - pentru ca sa ne intarim in ele, prin harul lui Dumnezeu, in statornicia identitatii noastre de Crestini Ortodocsi, de Ardeleni nedezisi si de Romani.

Mitropoliile Ardealului

S-a intrebat cineva cum ar suna sa vorbim despre mitropoliile Ardealului, la plural? Privit din exteriorul Romaniei, noi credem ca acest concept nou - Mitropoliile Ardealului - ar contribui la o percepere mai difuza, mai nestatornica si mai divizata a Transilvaniei milenare si a Bisericii nationale.

Se va crede de acum, ca si despre ucraineni, ca ne razboim intre noi. Maturitatea Bisericii autocefale s-ar pune sub un semn de intrebare, cum nota cineva. Noi am vrea sa credem ca nu aceasta a fost intentia Ierarhilor Ardeleni proponenti ai acestei idei. Daca totusi IPS Arh.

Bartolomeu Anania va voi sa fie asa, atunci, cu siguranta, mitropolia de la Cluj va fi cea din urma in ierarhia istorica si canonica a Patriarhiei Romane, ca fiind mai nou infiintata; in acest caz, votul ardelean la alegerile de Patriarh va fi impartit.

Oare asta vor credinciosii din Ardeal? Alaturi de fratii nostri de acasa, pana cand lucrurile nu se vor aseza, nici noi, cei de peste Ocean, nu putem fi linistiti. Nemultumirea noastra are mai multe ratiuni.

In primul rand, noi, cei departati pe alte meleaguri, nu dorim ca Romania sa fie perceputa ca o casa invrajbita. Or, ne invata Mantuitorul: "Orice impartire care se dezbina in sinea ei se pustieste si oricare cetate sau casa care se dezbina in sinea ei nu va dainui" (Matei 12:25, Biblia, Buc. 2001, Ed. Anania).

Tara noastra de origine a depasit in mod unitar zona minata a anilor 1990, cand "butoiul de pulbere" al Balcanilor era privit in Apus cu ingrijorare.

Ne-am bucurat la izbanzi, am suferit la necazurile neamului si, in ciuda luptelor partidice din Tara, noi am primit pe Ierarhii Romani si pe Presedintii Romaniei intre noi, aratand guvernelor tarilor in care traim ca suntem un popor unit si sanatos la suflet.

Citind insa presa de azi, intelegem ca opiniile, criticile, protestele si avertismentele sunt de fapt niste strigate de durere ale neamului romanesc din Ardeal. De ce? Pentru ca ceea ce s-a facut nu s-a facut - asa cum se declara la Cluj - cu aparenta "ca totul este in ordine".

Furt de turma

Presa laica a intuit bine. Cum poate fi in ordine furtul de turma de la un Ierarh inca neinstalat? Chiar si canoanele il interzic. Raspunsul este ca exista o lupta pentru putere in Biserica. Noi nu credem ca este lupta dintre "conservatori" si "ecumenisti".

Acesta este praf in ochii necunoscatorilor si o incercare de a discredita, indirect, pe IPS Laurentiu Streza! Mai degraba este un conflict de caractere care se cere controlat si care inca mai trebuie sa fie pecetluit de catre Adunarea Nationala Bisericeasca.

Existenta acesteia denota faptul ca numai impreuna ierarhia si laicii constituie Trupul lui Hristos.

In clipa cand aceasta criza a aparut atat de spontan, fara vreun avertisment prealabil dat Trupului, nu este de mirare ca bietul Trup striga cu glas induiosator, care te strapunge la inima: "Vai, Ardealul!" Oare ii aude cineva durerea? Noi, preotii - "iereii" - care indraznim sa vorbim liber, suntem surprinsi ca Ierarhii, "arhi-iereii", nu au avut aceasta sensibilitate pastorala!

Erare humanum est

Multi se intreaba ce este de facut. S-ar putea da mai multe raspunsuri, dar prefer sa relatez un fapt istoric, care acum ar putea avea o mare valoare morala pentru noi.

Noi, Episcopia din America, care am fost abuzati in 1950 - tot printr-o Hotarare pripita a aceluiasi Sfant Sinod - stim ca chiar si Sfantul Sinod al BOR, care se roaga sa fie sub ocrotirea si povata Duhului Sfant, poate gresi, deci nu este infailibil.

Si atunci, ca si azi, Sfantul Sinod al BOR a validat hotararea "din culise" a opt persoane. Ca si acum, s-a infiintat atunci, fara voia credinciosilor din America, o alta Episcopie, dezbinandu-se turma.

De atunci pana astazi, BOR nu si-a recunoscut greseala istorica savarsita, iar ruptura inca mai dainuieste.

Atunci eram in plin comunism si Biserica ar putea gasi o scuza in asta, dar acum? IPS Anania si alti Ierarhi cunosc pe viu acest adevar, dar totdeauna l-au trecut cu vederea, blamand pe "dizidentii din America" si lasand impresia in Tara - ca si acum - ca, pe frontul de Vest al Romaniei, "totul este in ordine!" Oare se va proceda tot la fel si in chestiunea Mitropoliei Ardealului? Stim, comunismul a cazut si Biserica ar trebui sa fie de acum libera si mult mai coapta din punct de vedere al gandirii ei sociale.

Diktatul

Acum a sosit clipa unui mare examen. Daca sistemul de protectie imunitara al Bisericii este refacut, nu ne indoim ca de data aceasta Trupul va respinge ceea ce este strain de firea lui. Daca nu, Dumnezeu va mai ingadui criza, spre purificare.

Spre a nu repeta tragediile propriei noastre istorii bisericesti - intre care ramane si acel "vai" inca neauzit, al Bisericii noastre din America - este nevoie, pe langa nadejde, de multa rugaciune si introspectie, dar in special de o luare de atitudine si actiune - in buna constiinta - a reprezentantilor

Adunarii Nationale Bisericesti. Sa nu se teama nimeni! Aceasta nu poate fi "dizolvata" prin "diktat," asa cum am citit o amenintare ierarhica (a IPS Arh. Bartolomeu)!

In BOR, desi exista un Sfant Sinod, potrivit Legiuirilor, Adunarea Bisericeasca Nationala este forumul administrativ suprem al Bisericii! Ea reprezinta "Amin"-ul pe care trebuie sa-l rosteasca laicii la marile hotarari administrative ale Bisericii.

Ei stiu ca rolul mirenilor este un numai ca "sa se roage, sa asculte si sa plateasca" ("pay, pray and obey").

Acum este timpul ca ea, Biserica din Romania, sa-si dovedeasca maturitatea in fata acestei crize si sa-si afirme rolul ei in buna chivernisire a vietii bisericesti, nu numai prin clerici, ci si prin laici, in sedinta din februarie.

Daca se va intampla astfel, Inalt Prea Sfintii Ierarhi isi vor intelege, in mod mai echilibrat, chemarea lor, definindu-se si raportandu-se relational corect, in raport cu turma lor - nu in vacuum - iar Biserica va putea trece de la starea de criza, la calea ce duce spre maturitate, la care este chemata.

Preot Dr. Remus Grama - Presedintele Asociatiei Preotilor Ardeleni- SUA, Catedrala Sf. Ortodoxa Romana "Sf. Maria" - Cleveland - U.S.A.

BOR tace

GAZETA a incercat sa obtina o pozitie a BOR referitoare la aceasta scrisoare, dar nu a reusit. "Din pacate, preasfintia sa Bartolomeu se afla la Nicula pentru reculegere si nu poate fi deranjat. Eu nu pot sa formulez o opinie fara ca aceasta sa fie vazuta de superiori", a spus Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, Vadului, Feleacului si Clujului.