La primaria clujeana jocurile erau facute de Tise si Apostu. Stamatian asigura sprijinul politic. Boc incearca sa sparga cuibul de viespi de pe Motilor. Capul lui Buda vrem. Chimu Capusan face "afaceri" cu Axa

O axa se defineste ca fiind o linie ce leaga mai multe puncte si in jurul careia graviteaza o structura oarecare. De asemenea, o axa exercita o oarecare atractie si, metaforic vorbind, subjuga tot din jur. Axa stabileste astfel regulile jocului. Acum, sa ne inchipuim trei puncte, X, Y si Z. Sa le unim.

Am obtinut o axa. In jurul axei aruncam o sumedenie de functionari publici, o puzderie de afaceri, bani cat in Top 300 si o multime de bieti muritori de rand. Adica un oras intreg care graviteaza in jurul axei, care este subjugat de axa. Nimeni si nimic nu misca fara ingaduinta axei.

Nu, nu este vorba de celebra Axa Berlin – Londra – Washington, ci de Axa clujeana Alin Tise – Sorin Apostu – Florin Stamatian. Primarul Emil Boc priveste doar neputincios cum puterea axei creste. Pana si el este subjugat de forta de atractie a axei.

Cei trei muschetari

Trio-ul Tise – Apostu – Stamatian este unul binecunoscut clujenilor.

In ciuda faptului ca nici unul din cei trei nu figureaza pe site-ul oficial al PD Cluj ca fiind membri ai acestui partid - aparentele insala nu-i asa – ei sunt oameni de baza in cadrul PD.

Tise, lupul tanar

Alin Tise, fost consilier local, deseori presedinte de sedinta la Consiliul Local si totodata finul primarului - presedinte al PD la nivel national Emil Boc, a fost numit de curand prefect al judetului Cluj.

De asemenea, Tise a fost presedintele Comisie pentru aplicarea Legii 550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale si de prestari servicii aflate in patrimoniul privat al municipiului Cluj-Napoca.

Mai mult, Tise a fost si membru in alte comisii precum Comisia pentru urbanism, amenajarea teritoriului si protectia mediului, Comisia pentru integrare europeana, relatii externe, turism si orase infratite, Comisia tehnica de urbanism si amenajarea teritoriului, Comisia pentru licitatia privind „Executarea lucrarilor de reabilitare a 288 de strazi din municipiul Cluj-Napoca", Comisia de licitatii pentru concesionarea terenurilor privind realizarea de parkinguri (Calea Dorobantilor, P-ta. Avram Iancu, P-ta. Mihai Viteazu), Comisia de licitatii pentru concesionare teren privind construirea de locuinte (Str. Livezii nr. 48 si Str. Coastei f.n.), toate fiind comisii cu o deosebita importanta atat pentru primarie, cat si pentru posibilii investitori. Tise a fost cel mai tanar consilier local in iunie 2004, iar acum, la 31 de ani, a devenit cel mai tanar prefect din tara.

Cotizezi si castigi

Inainte de alegerile din 2004, Tise era un personaj necunoscut lumii politice clujene. Apoi, brusc a patruns pe listele de la locale si a devenit consilier local. O explicatie ar putea fi dosarul cotizarilor la alegeri.

Asa cum GAZETA v-a informat, la "generale", filiala Cluj a Aliantei DA a avut cea mai importanta donatie din partea… Cameliei Tise, sotia viitorului consilier local Tise: 140 milioane lei vechi. La "locale", Tise nu a mai contribuit la bunastarea partidului.

Tehnicul Apostu

Sorin Apostu este directorul Directiei Tehnice din cadrul primariei. Aceasta are in subordine o serie de Servicii precum Drumuri urbane, Domenii cimitire, Investitii, Serviciul tehnic, Serviciul Spatii verzi, Siguranta circulatiei sau Tehnic imobile.

Dupa cum bine se poate observa, si Apostu activeaza intr-un domeniu extrem de important atat pentru primarie, cat si pentru potentialii investitori. Practic, cei doi au in aria lor de atributiuni licitatiile si investitiile care se deruleaza prin primarie. Adica oferte de investitii. Adica bani.

De notat este faptul ca, pana la alegerile din 2004, lumea politica clujeana nu auzise de nici unul dintre cei doi.

Cel de-al treilea muschetar, Florin Stamatian, este directorul Directiei de Sanatate Publica, un renumit ginecolog si, totodata, vicepresedintele organizatiei judetene a PD. "Cardasia" sa cu Tise si Apostu este atat pe linie politica, cat si pe linie financiara.

De mentionat este faptul ca la alegerile locale Stamatian a contribuit pentru partid cu 40 milioane lei vechi.

Mazilirea lui Buda

Rolul lui Stamatian este unul extrem de important pe plan politic, spre deosebire de cel al lui Apostu, care are o importanta covarsitoare in ceea ce priveste bunastarea financiara a Axei. Cum Tise, din postura de prefect, va fi nevoit sa isi dea demisia din PD, Stamatian va fi cel care ii va face prefectului jocurile din partid.

Astfel, este extrem de probabil ca Tise si Apostu sa il sustina pe Stamatian la sefia filialei judetene a PD, post ocupat ca interimar de deputatul Daniel Buda.

In aceste conditii, Tise si Apostu vor sari taman la gatul "tatucului" Boc, care il prefera pe Buda, intrucat despre deputat se spune ca nu umbla dupa comisioane. Si, cum se stie, Boc nu agreeaza jocurile murdare ce urmaresc doar comisioanele grase.

Boc jandarmul

In ceea ce priveste Primaria, Boc s-a saturat sa faca pe jandarmul si sa se tina mereu pe urmele lui Apostu si Tise care deviau de la linia de corectitudine impusa de "presedintele Boc".

Tise si Apostu (al doilea om ca putere decizionala din organigrama primariei - de retinut este faptul ca ofertele pentru o serie de licitatii veneau direct pe faxul din biroul lui Apostu) controlau intreaga institutie.

Boc fiind mai mult cu problemele "centrale" de la Bucuresti, cei doi au ajuns sa dirijeze toate investitiile care se derulau prin institutia de pe Motilor 1. Manevra lui Tise – care este un fin analist si isi calculeaza cu atentie toti pasii – de a-l chema pe Boc ca si nas de cununie nu a fost decat o incercare de a se asigura ca "presedintele" ii va tolera micile abateri.

Episodul in care Tise a lansat pe piata informatia potrivit careia a fost amenintat de o serie de grupuri de interese in chestiunea vanzarii spatiilor cu alta destinatie nu a fost decat o tentativa de lovitura de senzatie, noul prefect incercand sa castige capital de imagine inclusiv in ochii lui Boc.

Numai ca acesta din urma mirosise deja cine ii e "Finutul". In aceste conditii, Boc a decis sa sparga cuibul de viespi de la Primarie, printr-o avansare. Si cum Tise nu a rezistat tentatiei de a fi apelat "Dom’ Prefect", a plecat de pe Motilor.

Acum, la Prefectura (loc in care nu se manevreaza afaceri cu investitori sau licitatii), Boc spera ca Tise si naravurile sale sa fie domolite de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care, se stie, este un mic dictator in fata caruia, la comanda "Sari!", nu se intreaba "De ce?", ci "Cat de sus!".

Ramane de vazut daca Tise va putea contracara miscarea lui Boc, adica daca va avea in Apsotu un aliat de incredere, alaturi de care si prin care sa continue jocul comisioanelor din primarie.

Axa lui Chimu

Puterea Axei este una extrem de mare si, deloc intamplator, Axa si-a aratat muschii intr-un episod in care era implicat celebrul constructor al Clujului, Chimu Capusan, despre ale carui afaceri cu iz penal GAZETA v-a informat pe larg. La mijlocul lunii trecute, un proiect de Hotarare de Consiliu Local a trecut dupa un scandal imens.

Atunci, proiectul de la punctul 13 de pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local (CL) prevedea modificarea unei hotarari privind regimul de inaltime al imobilului de pe strada Eremia Grigorescu nr. 126, avand ca beneficiar firma SC Chim&Mar Constructii, firma lui Chimu Capusan.

Situatia ambigua a imobilului de pe strada Eremia Grigorescu - patru proprietari, patru extrase de carte funciara, vecini scandalizati - v-a fost prezentata pe larg de GAZETA. Iar sedinta respectiva a confirmat cele spuse de GAZETA, si anume ca numitul Chimu Capusan este amicul Puterii.

Gazeta v-a prezentat acum doua luni cum sotia lui Stamatian i-a vandut lui Chimu Capusan tocmai imobilul in cauza cu un pret mult mai mare decat cel al pietei, diferenta de bani constituind-o plata catre Putere pentru ca celebrul Capusan sa fie lasat in pace sa incalce Legea.

Revenind la sedinta de CL, atunci a venit randul Axei sa intre in joc: proiectul lui Chimu a fost votat intr-o debandada totala, intr-un moment in care consilierii PSD tocmai se ridicau sa iasa in pauza. Culmea este ca proiectul a "trecut" cu unanimitate de voturi.

Protestele consilierilor PSD au fost inabusite in fasa de presedintele de sedinta, Alin Tise, care a propus chiar sa se asculte caseta votarii.

Acum, din pacate, nu ne mai miram cum de reuseste Chimu sa construiasca blocuri in regie proprie printre case si tragand in piept bugetul local.

O Axa imaginara

Despre trei personaje din Cluj, extrem de sus puse si care evident nu au nici o legatura cu cele amintite, circula mai multe zvonuri. Le prezentam, ba chiar mai mult, le si numim, Esit, Utsopa si Naitamats – ce nume ciudate – intrucat gurile rele spun ca trasaturile lor de caracter ar avea similitudini cu cele ale Axei.

Astfel, despre Esit, proaspat numit intr-o functie importanta, se spune ca femeile il vor duce la sapa de lemn. Se cunoaste faptul ca, inainte sa ajunga in viata publica, Esit a fost vazut acostand fetite de moravuri usoare.

Mai mult, se afirma ca Esit beneficiaza de un apartament de serviciu, primit ilegal (intrucat el are deja casa proprietate personala) de la administratia locala, locuinta care este transformata intr-un cuibusor de nebunii pentru seful sau.

Utsopa este cunoscut ca fiind o fire mai melancolica. Intr-o vreme el chiar a postat pe site-ul www.scriptor.info/writers o serie de poezii in limba franceza. Asta a fost acum doi ani. In prezent, firea melancolica a lui Utsopa se pare ca a fost spulberata din moment ce Utsopa are propriul birou.

O ora de asteptare in antecamera lui Utsopa este o binecuvantata cura de priviri: domnisoare in minijupuri, angajate pe spranceana, intra si ies de la Utsopa. Cu siguranta ca productivitatea muncii creste invers proportional cu lungimea fustei.

Despre Naitamats un oras intreg stie ca ii plac femeile. Atat de mult, incat la locul de munca, cu nonsalanta, isi permite sa le mai plezneasca prieteneste in anumite locuri dorsale sau sa le incerce moliciunea… parului. Iar la el in birou isi permite chiar mai multe.

Dar sa revenim la Axa noastra, daca nu cumva eram deja acolo. Tise, Apostu si Stamatian aveau Clujul la picioare. Acum, Tise este prefect. Apostu a ramas la Primarie. Singur. Stamatian isi va forta norocul la alegerile din partid. Ramane de vazut daca Boc va izbuti o contra antigravitationala.

Tise, nababul

Alin Tise este indiscutabil cel mai bogat consilier local, declaratia sa de avere si de interese depusa in luna mai a acestui an fiind una extrem de stufoasa. Tise se mandreste astfel cu trei terenuri (3.200 mp, 1.450 mp si 1.450 mp) a caror valoare de impozitare este de 51.000 lei vechi / an, respectiv 3,8 milioane lei la ultimele doua.

Tise este proprietarul a trei imobile de 49,61 mp (anul dobandirii fiind 2003), 18,2 mp (2003) si 110 mp (2002), imobile ce au o valoare impozabila de 350,3 milioane lei, 111,8 milioane lei, respectiv 3.002 milioane lei vechi. Tise impreuna cu sotia sa mai detin din 2004 un imobil de 78,5 mp a carui valoare impozabila este de 302 milioane lei.

De asemenea, sotia lui Tise mai are, dintr-o mostenire, o cota parte de 1/4 dintr-un imobil de 30,5 mp, cu o valoare impozabila de 100 milioane lei. Ce imobil este cel de 18,2 mp cu o valoare impozabila de 111,3 milioane lei doar Tise stie.

Prefectul are doua masini: un Volkswagen Passat din 2002 (achizitionat prin leasing) si un Peugeot 307, tot din 2002, cumparat cu banii jos.

In ceea ce priveste actiunile detinute, Tise are actiuni la Rompetrol (300.000 de bucati ce valoreaza 256 milioane lei), la Broker SA (10.000 – 238 milioane lei) si la Consilier Financiar, unde detine 33% din pachetul total de actiuni.

La capitolul datorii - in luna mai a acestui an - Tise avea trei credite: 5.839 euro (scandent in 2005), 23.900 euro (scadent la 20/3) si 59.248 euro (scadent la 20/9). Mai departe, Tise marturiseste sfios ca a primit si un cadou. Completarea declaratiei de venituri merita redata: "Cine a realizat venitul: Tise Alin si C.

Sursa venitului - nume, adresa: Dar. Serviciul prestat / Obiectul generator de venit: Casatorie. Venit anual incasat: 950.000.000". Interesant, nu-i asa?

Veniturile lui Tise pe anul 2004 au fost de 2,3 miliarde lei vechi, defalcate dupa cum urmeaza: 18,45 milioane lei din activitatea de consilier local (!!), 119 milioane lei din activitatea de consilier juridic la BT Securities, 2 miliarde lei din activitatea de avocat, 3.600 euro (130 milioane lei) din chirii si 115 milioane lei din vanzarea de actiuni.

Stamatian, bogatasul

Florin Stamatian, vicepresedintele organizatiei clujene a PD si directorul Directiei de Sanatate Publica, este si el printre "bogatasii" Consiliului Local.

Stamatian are un teren agricol de 3,5 ha, dobandit prin mostenire in anul 1994 si avand o valoare de impozitare de 300.000 lei vechi, are si un teren de 1.000 mp in orasul Cluj-Napoca, intravilan, dobandit prin cumparare si partaj in anul 2000, avand o valoare de impozitare de 3.044 miliarde lei vechi.

Membrul PD se poate mandri si cu o casa de 400 mp in Cluj-Napoca dobandita prin cumparare si partaj si avand o valoare de impozitare de 2,1 miliarde lei.

Mai departe, Stamatian are un Peugeot 206 (an fabricatie 2001), tablouri si icoane estimate la o valoare aproximativa de 15.000 euro, precum si bijuterii cu o valoare aproximativa de 8.000 euro. De notat ca Stamatian colectioneaza icoanele si tablourile din 1980, iar bijuteriile din 1970.

In ceea ce priveste actiunile, Stamatian avea in primavara acestui an actiuni de la SSIF Broker SA (1,8 miliarde lei) si la societatea BF Securities (2 miliarde lei). Mai mult, Stamatian este si asociat unic la SC Hathor SRL, unde are actiuni in valoarea de 2 miliarde lei vechi.

La capitolul venituri, Stamatian impreuna cu sotia au realizat anul trecut peste un miliard de lei.

Astfel, functia de sef sectie la Spitalul Judetean Cluj i-a adus un plus financiar de 83 milioane lei vechi, functia de profesor universitar al Facultatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" l-a facut mai bogat cu 405 milioane lei vechi, iar dividendele de la Hathor i-au sporit venitul cu 500 milioane lei vechi.

Sotia lui Stamatian, Cristina, a realizat 70 milioane lei dintr-o pensie de stat (?!), iar postul de director la Cabinetul medical Hathor SRL i-a adus 96 milioane lei vechi. Deh, sotul patron si asociat unic, sotia directoare.

Modestul Apostu

Sorin Apostu sta mult mai slab decat Tise sau Stamatian la capitolul avere.

Potrivit declaratiei de avere a directorului din primarie, acesta are un apartament (in Cluj, din 2003, in suprafata de 35 mp, cu o valoare impozabila de 301,9 milioane lei) doua case (in Cluj – 1996 – 185 mp – 1,1 miliarde lei si in Focsani – 1990 – 100 mp – 468 milioane lei, ultima obtinuta prin donatie... "baftosul") si o casa de vacanta, obtinuta in 2005 prin mostenire, in Tulnici, cu o suprafata de 80 mp. Parcul auto al lui Apostu este unul modest: un Ford din 1995 (mostenire) si o Skoda din 1995 (cumparare). In ceea ce priveste veniturile, anul trecut Apostu impreuna cu sotia au realizat doar 351 milioane lei vechi.

Defalcat Sorin a obtinut de la Directia Sanitar Veterinara, sef serviciu – 84,07 milioane lei, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, cadru didactic – 65,22 milioane lei, de la Primaria Cluj, director – 59,43 milioane lei, iar de la Regia Autonoma Drumuri Judetene, membru CA – 78,31 milioane lei.

Sotia lui Sorin, Monica, a obtinut de la SC Condimentul SRL, jurist – 64,7 milioane lei.