Noul presedinte al filialei PNL Sighisoara este Adrian Gherca. El va fi si viitorul candidat al PNL Sighisoara pentru functia de primar la alegerile din 2008. Scrutinul nu a fost lipsit de acuzatii la adresa fostului presedinte interimar, Mircea Purenciu, sau a consilierilor locali.

Adrian Gherca a fost votat de catre 67 din cei 113 membri ai Adunarii Generale a PNL Sighisoara care au semnat convocatorul de vinerea trecuta, in timp ce singurul sau contracandidat, Tudor Codreanu a primit 44 de voturi.

Primul care si-a prezentat programul electoral a fost Tudor Codreanu, care crede despre sine ca are spirit organizatoric, fiind un "om al constructiei prin vocatie" (inginer de profesie la Distrigaz).

Programul cu care Adrian Gherca a castigat alegerile prevedea, in mare, atragrea de noi membrii in PNL Sighisoara, in special intreprinzatori mici si mijlocii, pregatirea candidatilor PNL pentru alegerile din 2008 si afirmarea acestora ca lideri de opinie ai locuitorilor Sighisoarei, sustinerea Oficiului Prefectural, astfel ca, pana la finele lui martie 2006, sa fie prezente in Sighisoara principalele servicii publice deconcentrate, monitorizarea stricta a activitatii Consiliului Local si a Primariei Sighisoara, acordarea unui sprijin sustinut activitatii organizatiei de tineret si organizatiei femeilor liberale.

Disputa cu acuze

Fotoliul de presedinte al PNL Sighisoara a fost viu disputat, alegerile impartind, practic, liberalii sighisoreni, in doua tabere.

Cei mai pasionati sustinatori ai celor doi candidati nu au ezitat sa spele rufele in public.

Spiritele au fost incinse de catre dr. Petru Oprean, fost candidat PNL Sighisoara la functia de primar, sustinator al lui Tudor Codreanu.

El a reclamat faptul ca nu a fost sustinut de vechea conducere la localele din 2004, a caracterizat actualii consilieri liberali drept "manechinele PSD in Consiliu" si a cerut sa faca parte din comisia de numarare a voturilor, solicitare acceptata de Adunarea Generala. Oprean a fost sustinut si de dr.

Dumitru Oachis, mai ales in ceea ce priveste neacordarea sprijinului propriei organizatii la alegerile locale din 2004. Context in care dr. Oachis a mentionat ca cel care conducea filiala in perioada respectiva, fostul presedinte interimar, Mircea Purenciu , "nu si-a schimbat nici speech-ul si nici metodele comuniste sau neocomuniste".

De mentionat, pe de alta parte, revenirea pe scena a liberalului Petre Gherman si criticile argumentate ale acestuia, dupa o pauza pe care si-a ingaduit-o timp de aproape doi ani, pentru ca, a acuzat el, "am pornit de la premisa ca sunt un element destabilizator in PNL Sighisoara" (aluzie la martie 2004 cand vechea conducere a fost schimbata, iar Gherman este cunoscut ca si prieten apropiat al fostului presedinte PNL, Corneliu Moldovan).

S-a vorbit despre cumpararea voturilor si alte "chestiuni marsave", cum le-a caracterizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezent si el vineri la alegeri. Ministrul a pus piciorul in prag in momentul in care le-a cerut tuturor celor care credeau in "marsavii sa paraseasca sala, iar din lipsa de cvorum alegerile sa se repete". Nimeni n-a plecat.

Interventia prefectului Ciprian Dobre, vadit nemultumit de felul in care decurg alegerile si care le-a atras atentia celor prezenti sa nu se joace cu soarta organizatiei PNL Sighisoara, a mai calmat spiritele, discursul sau fiind si cel mai aplaudat de catre membrii Adunarii Generale.

Dobre a apelat la corzile mai sensibile ale liberalilor, avand, pare-se, nostalgia organizatiei PNL Sighisoara din 2001 care era mult mai unita si "avea o directie".

Fie ca a fost vorba de acuze de dragul unor iesiri la rampa, acuzatii fondate, dar neconfirmate, sau, pur si simplu, exercitii de imagine, in cele din urma alegerile au decurs conform statutului.

Din echipa care va conduce filiala PNL Sighisoara in urmatorii patru ani fac parte presedintele nou ales, Adrian Gherca, trei vicepresedinti: Eugen Bandea, Ion Adascalitei si Ioan Tosa, plus opt membrii in BPM (sase de drept, plus doi supleanti): Adrian Burlacu, Petre Gherman, Mircea Purenciu, Marcel Pora, Bianca Nitzci, Bandea Dan, Hatmanu Dan si Viorica Banut (ultimii doi din organizatia de tineret a PNL Sighisoara).

Imediat dupa incheierea alegerilor, Adrian Gherca a anuntat ca isi doreste ca din echipa de conducere sa faca parte si contracandidatul sau, Tudor Codreanu, pe post de consilier al presedintelui. Propunerea va fi analizata la prima sedinta a noului Birou Permanent Municipal.

Si, tot atunci, liberalii au promis ca vor incerca sa analizeze si sa puna capat si animozitatilor din interiorul filialei.

"Va asigur ca voi fi presedintele tuturor liberalilor si a celor care nu m-au votat. Sunt convins ca in 2008 vom obtine un scor mult mai bun decat am obtinut la ultimele alegerile".

Adrian Gherca,

presedinte PNL Sghisoara

Mai trebuie spus ca liberalii sighisoreni, ca de altfel si restul filialelor locale ale diferitelor partide politice, nu mai au un sediu in care sa-si desfasoare sedintele, dupa ce cladirea din strada Hermann Oberth nr. 25 a fost revendicata de fostii proprietari.

Sarcina identificarii unor noi sedii pentru partidele politice revine Primariei.