Cu o prestatie ca premier absolut jalnica, reusind deseori sa rivalizeze cu cel mai slab prim ministru din istoria Romaniei, Victor Ciorbea, campionul gafelor si al incompetentei, Calin Popescu Tariceanu a reusit, de la preluarea mandatului si pana astazi, sa isi dovedeasca limita maxima de incompetenta.

Cel despre care, in anii ’92-’93, propriul tata vitreg, rafinatul intelectual Dan Amedeo Lazarescu, afirma ca „de Calin este doar imaginea, in rest, din pacate, de acesta nu a reusit sa se prinda mai nimic, desi a locuit de la 6 ani cu mine in casa" (mama premierului casatorindu-se cu Dan Amedeo Lazarescu), demonstreaza ca batranul mason si-a „citit" fiul vitreg inca din tineretea politica a

acestuia. In anii ’92-’93, Tariceanu crease, impreuna cu Dinu Patriciu, o dizidenta liberala, rupta din PNL, sub numele de PNL – Aripa Tanara.

In aproape un an de guvernare, actualul premier al Romaniei a aratat fata de romani o aroganta si un dispret care i-au indemnat pe marea majoritate a analistilor si comentatorilor politici sa il asemene lui Adrian Nastase, campionul autosuficientei si dispretului fata de propriul popor in politica din Romania ultimilor ani.

Incepand cu jocul de-a demisia si continuand cu atitudinea total nepotrivita in fata romanilor simpli loviti de inundatiile catastrofale din primavara, Tariceanu si-a continuat mandatul si, bineinteles, gafele, printr-o atitudine initial slugarnica, iar apoi voit sfidatoare fata de presedintele tarii, care, ce-i drept, nu a ezitat nici o clipa prin a-i demonstra sefului Guvernului cine e cu adevarat la carma Romaniei.

Premierul si, totodata, presedintele PNL, nu a ezitat, de asemenea, sa isi dinamiteze din interior propriul partid, aflat intr-o stare de liniste aparenta dupa ani intregi de zbucium intern, soldat inclusiv cu nenumarate dizidente si fractiuni, prin actiuni ostile, orientate impotriva celor care au avut curajul sa-l critice direct sau doar sa ii atace politicile.

Rand pe rand, Theodor Stolojan, Mona Musca, Norica Nicolai, Crin Antonescu sau Ludovic Orban au fost urecheati de catre cel care, in visele sale, se crede un continuator al marilor Bratieni.

Dar, poate, momentul de suprema lipsa de caracter l-a generat Tariceanu atunci cand la conducerea Ministerului Finantelor presedintele liberalilor si-a promovat unul din vechii parteneri de afaceri aflat, insa, intr-o stare de incompetenta morala cu promovarea intr-o astfel de functie.

Imediat dupa promovarea lui Sebastian Vladescu, actualul ministru al Finantelor, pe pozitia detinuta initial de Ionut Popescu, Tariceanu a intrat intr-un conflict deschis cu tanarul sau coleg, aflat in Biroul Permanent Central, Cristian Boureanu, cel caruia actualul ministru tocmai ii distrusese casnicia, culmea, din postura de „parinte spiritual", adica nas.

Conflictul iscat in momentul validarii de catre Biroul Permanent Central al PNL intre Cristian Boureanu si Calin Popescu Tariceanu, soldat inclusiv cu amenintari fatise si chiar injurii, a dus la decizia de ieri a forului suprem de conducere executiva a liberalilor.

Restul, asa-zisele acuzatii nedemonstrate ale tanarului liberal, sunt doar momeli aruncate presei, soarta lui Boureanu fiind decisa in momentul in care, acum cateva luni, si-a permis sa-l contreze pe fata pe actualul premier.

Faptul ca in interiorul PNL era cunoscut razboiul dintre Tariceanu si Boureanu, dar nimeni nu a facut referire vreodata la aceasta, credeam ca tine doar de dorinta liberalilor de a-si pastra „mizeriile" sub presul propriului partid.

Faptul ca, ieri insa, decizia de suspendare a impetuosului lider liberal s-a luat intr-o majoritate covarsitoare (50 la 12), transformata, de altfel, intr-o unanimitate prin faptul ca nici macar unul din cei doisprezece care au votat impotriva nu l-au sustinut pe Boureanu fatis, prin luarea unei pozitii in favoarea acestuia la nivelul discursului, arata calitatea sub-mediocra a marii majoritati a actualilor urmasi ai liberalilor de odinioara.

In partidul care isi face un titlu de glorie din sustinerea libertatii de exprimare si a concurentei de idei, un om care a avut curajul sa atraga atentia asupra unor jocuri care risca sa arunce PNL intr-o alianta nefireasca, alaturi de PSD, a primit o talpa in fata, fiind suspendat pe o perioada de un an din cadrul partidului.

Boureanu s-a vazut invins, in ultimele sase luni, de catre fostul asociat, prieten si nas, Sebastian Vladescu, de catre fostul coleg de partid si prieten, Calin Popescu Tariceanu, si, in cele din urma, de catre toti cei 62 de membri ai Delegatiei Permanente a PNL, dintre care unii, in frunte cu Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Cristian David sau Liviu Radu, i se aratau, pana mai ieri, chiar prieteni.

Pentru PNL, decizia de ieri inseamna o palma imensa data imaginii sale, si asa in cadere libera, si o recunoastere publica a incapacitatii partidului aflat acum la guvernare de a depasi, prin comportament, partide ca PRM sau PSD.

De altfel, deputatul, de astazi, independent, Boureanu, a sintetizat excelent gestul colegilor sai: "Nu vreau sa folosesc metafore, dar acesta este un adevarat 11 septembrie al PNL".