La Tribunalul Cluj a avut loc ieri un nou termen al procesului in care este parte Petru Filip, primarul Oradiei.

Reamintim faptul ca primul proces al primarului Filip, judecat la Judecatoria Cluj-Napoca si intentat cotidianului local Crisana a constituit o premiera pentru justitia romaneasca avand in vedere faptul ca instanta a dat castig de cauza edilului oradean, iar in urma procesului civil, redactorul sef al cotidianului si publicatia au fost obligati la

plata de daune morale in valoare de cinci milioane lei vechi, dar si la formularea de scuze publice pe prima pagina a ziarului care a publicat articolele calomnioase. Perdantii au formulat apel la Tribunalul Cluj. Cel de-al doilea termen a apelului a avut loc ieri, iar solutia urmeaza sa fie pronuntata cel mai probabil in cursul zilei de astazi.

Solutia data, ieri, de completul de judecata al Tribunalului Cluj – transferul din civil in comercial - e cel putin aberanta, intrucat intre cele doua parti implicate nu exista nici un raport de natura comerciala.

Publicatia oradeana, prin intermediul avocatului sau, incearca sa prelungeasca desfasurarea procesului prin introducerea unei exceptii in acest caz.

Astfel, avocatul ziarului Crisana sustine ca judecarea cazului este de competenta Tribunalului Comercial deoarece una dintre parti are calitatea de comerciant, si anume societatea comerciala care editeaza ziarul.

Din acest motiv, s-a format un complet de divergenta deoarece cei trei membri ai completului de judecata nu s-au putut pune de acord in privinta admiterii sau respingerii exceptiei formulate de avocatul publicatiei oradene. In cele din urma, completul a decis admiterea exceptiei si ramanerea in pronuntare a cauzei.

In vara acestui an, primarul oradean Petru Filip a facut o plangere in instanta impotriva a 18 articole cu caracter defaimator la adresa sa si a familiei sale. Aceste articole au fost publicate in ziarul local Crisana sub semnaturile Dan Matea si Ion Creanga in perioada premergatoare alegerilor locale din 2004.

Filip considera ca in respectivele materiale de presa a fost vizat in toate aspectele vietii publice in care isi desfasoara activitatea& ca primar, ca presedinte al filialei Bihor a PD, ca presedinte de onoare al echipei de fotbal FC Oradea si in calitate de candidat la Primarie.

De asemenea, Filip mai crede ca respectivele articole i-au adus prejudicii si sub alte aspecte& "Daca inainte de publicarea articolelor eram creditat drept sigur castigator al mandatului de primar, in final acest mandat a fost obtinut, cu emotii, in al doilea tur de scrutin in baza unei competitii electorale stranse si sustinute".

Judecatoria Cluj-Napoca a pronuntat sentinta la data de 11 iulie a anului curent. Astfel, a fost admisa in parte actiunea, fiind stabilite daune morale in valoare de 5 milioane de lei vechi si scuze publice formulate pe prima pagina a ziarului Crisana.