Unul dintre actionarii minoritari ai SC "Mittal Steel" SA Hunedoara contesta in Justitie o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor prin care capitalul social al combinatului, fostul "Siderurgica", a fost majorat cu 135 miliarde lei.

Fondul de investitii americano-cipriot "Broadhurst Investments Limited" din Nicosia (Cipru), care detine pachete de actiuni la mai multe societati din Romania, i-a dat in judecata pe indienii de la "Mittal Steel", solicitand anularea hotararii AGA din 22 martie 2004.

Prin hotararea respectiva, Adunarea Generala a Actionarilor a decis conversia in actiuni a creantelor fata de doua societati nationale, lucru care putea fi realizat prin majorarea capitalului social cu valoarea datoriilor existente.

Motivul pentru care fondul de investitii, ce detinea la vremea respectiva mai putin de 5 la suta din capitalul social al "Mittal Steel" SA, a cerut in instanta anularea deciziei a fost determinata de o alta hotarare AGA privind ridicarea dreptului de preferinta al actionarilor existenti la subscrierea de actiuni suplimentare.

Reprezentantii "Broadhurst Investments Limited" au invocat incalcarea dispozitiilor legii comerciale, prin privarea ilegala a actionarilor de exercitarea dreptului de preferinta in cazul majorarii capitalului social.

Mai mult decat atat, conducerea fondului de investitii sustine ca hotararea AGA a fost luata ilegal si din cauza ca la sedinta ar fi participat mai putin de trei patrimi din numarul total al actionarilor.

Inainte de majorarea capitalului social, structura actionariatului la fostul combinat "Siderurgica" era urmatoarea: "Mittal Steel Holdings NV" ‹ 86 la suta, SIF Banat-Crisana ‹ 11 la suta, restul fiind detinut de actionarii minoritari.

Dupa majorarea capitalului social, compania indiana si-a redus participatia la societatea din Hunedoara la 78,6 la suta, iar SIF Banat-Crisana - la 10 la suta. SNCFR SA Bucuresti a devenit actionar cu 8,78 la suta din capitalul social, la fel ca si SNTM Marfa (0,27 la suta).

La capitolul "altii" apare un pachet de 2,1 la suta din total, intre care se regasesc si 38.000 de actiuni aflate in proprietatea "Broadhurst Investments Limited".

"Toate cerintele prevazute de legea romana in cazul majorarii capitalului social au fost respectate", au precizat reprezentantii "Mittal Steel", in documentul prin care au incercat sa infirme acuzatiile venite din partea fondului de investitii.

Totodata, acestia au mentionat ca procedura majorarii capitalului social prin conversia in actiuni a datoriilor este reglementata printr-un act normativ, care nu permite participarea la proces a actionarilor. "Daca ar fi existat acest drept, era imposibila stingerea totala a creantei.

"Broadhurst Investments Limited" nu avea creante la "Mittal Steel" care sa-i permita sa participle la o astfel de procedura", au mai afirmat indienii care adminsitreaza acum platforma industriala din Hunedoara.

Dupa mai multe luni de amanari, in 7 septembrie, Tribunalul Hunedoara a respins actiunea comerciala formulata de "Broadhurst Investments Limited", pe motiv ca a fost formulata dupa termenul de 15 zile de la data adoptarii hotararii AGA contestate. Fondul de investitii a formulat apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecatorii acestei instante s-au aratat convinsi de motivele invocate de conducerea fondului, au admis apelul si au trimis dosarul pentru rejudecare la Tribunalul Hunedoara.