Criza s-a declansat din nou in cursul zilei de luni, cand bazinul era umplut mai mult de jumatate, scenariile compuse de specialisti si autoritati pentru realizarea in bune conditii a prabusirii controlate impunand ca acesta sa fie intotdeauna gol.

Timp de 24 de ore profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul operatiunilor, a refuzat sa semneze un raport clar asupra situatiei de la Ocnele Mari, fiind necesara deplasarea in zona a secretarului de stat din Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog.

In cele din urma o parte din membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Valcea, in frunte cu prefectul Anuta Handolescu au comunicat, marti, la centru necesitatea de a recurge din nou la deversarea saramurii in raul Olt. "Am avut, de ierisi pana acum mai multe schimburi de replici cu profesorul Zamfirescu.

In parte este suparat pe unele declaratii ale mele care au fost preluate de televiziunile centrale. Pe mine m-a suparat faptul ca in momentul declansarii prabusirii controlate nu a fost vorba de inca doua saptamani de prabusiri in continuu asa cum anticipeaza profesorul acum.

Am trimis adresa catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta in care s-a solicitat reluarea deversarii saramurii in Olt. Nu ne-au dat inca un raspuns, dar nu cred ca ni se va permite deversarea a mai mult de 0,5 mc/s pentru ca nu se poate face disolutia.

Inca suntem in cod galben la Ocnele Mari", a declarat prefectul de Valcea, Anuta Handolescu. Ca si pana acum, profesorul Florin Zamfirescu manifesta acelasi optimism exagerat, desi varianta prezentata de el nu este una linistitoare. "Ni se cere sa mentinem saramura din bazinul de retentie la o cota cat mai scazuta.

Varianta ar fi sa pompam o cantitate cat mai mare catre agentii economici de pe Platforma Chimica, dar intervin aici alti factori care nu tin de mine. Ba sunt avarii, ba sunt revizii. Nu pot sa spun cat va dura pana cand se va goli bazinul.

Oricum prabusiri o sa fie in continuare si este si normal sa fie in primele doua saptamani. Sigur ca acel con de prabusire s-a largit! Este vorba de un fenomen normal, de taluzare, dar acum ca lacul creat este mai mare debitul inregistrat la scurgerea in bazin nu va mai fi unul puternic.

De la o zi la alta o sa fie din ce in ce mai bine", sustine profesorul Zamfirescu. In momentul declansarii crizei debitul inregistrat in bazinul de retentie era de 50 mc/ora, iar capacitatea libera a acestuia era de 33.500 mc.