Taurii, berbecii, pestii si scorpionii s-au amestecat in politica romaneasca si pozeaza in fecioare. La un an si ceva de la alegeri, constatam ca astia noii au invatat repede mersul planetelor mai ceva ca aia de dinaintea lor si profita din plin de perioadele propice.

Banii curg, vilele cresc, kilogramele se depun, discursurile cu iz democratico-popular sunt inlocuite pe nesimtite cu limbajul de lemn de veritabili stapani ai malaiului si promisiunile se uita.

In paralel, politicienii se cred mai buni, mai curati si mai preocupati de soarta alegatorilor. Cu ce difera 2006 de 2005? Echipa de Astrologi a Editiei de Transilvania-Banat a incercat sa afle consultand planetele si oamenii. Rezultatul il puteti afla mai jos. Astazi, ultimele sase zodii politice.

BALANTA

22 septembrie -22 octombrie

Alinierea astrelor din zodia Balantei corespunde unor caractere chinezesti total neintelese de politicienii romani, drept pentru care ei au adoptat sloganul "Toata lumea canta, rade si danseaza".

Dintre nativii Balantei, canta deputatul PRM de Maramures Angela Buciu, rade singur si neinteles senatorul PRM de Cluj Gheorghe Funar si danseaza cu lupii din Opozitie deputatul PSD de Sibiu Ioan Cindrea, asteptand un moment prielnic sa se intoarca la un post de conducere mai bazat.

In mod sigur, talerul pe care scrie "incasari" sau "beneficii" va fi mult mai jos, mai aplecat de sale decat cel al datoriilor, fie ele si morale fata de alegatori. Alte datorii, mult mai grele, nevazute, sunt, insa, platite la tanc, pe rabojuri nevazute.

Femeia-politician din Balanta se caracterizeaza prin agresivitate verbala cand pe stanga, cand pe dreapta, depinde unde se afla microfoanele in sala de sedinte. Pe plan sexual, alinierea planetelor confera un echilibru optim al membrelor inferioare.

Masculii-Balanta, atunci cand simt apropierea parlamentarului din barca opusa, se muta de pe un picior pe altul si fornaie pe nari injurii acoperite de imunitatea parlamentara. Pe plan politic, ce-i in clanta e si in balanta, altfel spus politicienii acestei zodii umbla pe strada cu vorba in mana sapte zile pe saptamana.

Nascuti sub semnul celor doua talere, cel mai adesea dezechilibrate, sunt si parlamentarii Ovidiu Radoi (PNL Caras-Severin) si bulgarul Niculae Mircovici, care merge in ce judet vrea el, ca doar de aia e in balanta minoritatilor.

Acum, sincer sa va spun, astrologul nostru de serviciu a ramas uimit de tot la capitolul talere cand a ajuns la astrele Aradului, unde nu mai putin de trei parlamentari stau in cumpana. Nicolae Iotcu (PD), Constantin Igas (PD), Gheorghe Chiper (PSD), toti au in comun semnele speciale ale cantarului nu neaparat electronic.

Augustin Zegrean (PD Bistrita-Nasaud) si Pete Istvan (UDMR Bihor) intregesc lista, fara a fi ultimii, insa, pentru ca de obicei nativii acestei zodii se mai ascund pe la margini, sa scape de urecheala.

Din garnitura nu putea lipsi prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, aceasta balanta de portelan pe care liberalii au scapat-o din mana, si nici presedintele Consiliului Judetean Sibiu, sasul Martin Botesch. De la Cluj ne face semne cu mana balantata vicepresedintele CJ, Sandor Kerekes.

SCORPION

23 octombrie - 21 noiembrie

Zodia intepatilor este deschisa direct din galeriile minelor hunedorene de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Chiar daca de acolo nu se vad prea bine constelatiile, nu este nici o problema majora, avand in vedere ca ajutoarele sunt pe masura si ca acestea vin de la deputatul independent Liviu Almasan si de la prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, na(t)ivi ai acestei zodii.

Astrele prevad pentru 2006 multe interpelari si dusuri reci pentru Scorpionii de la Putere, venite de la Scorpionii din Opozitie, deoarece toti sunt semne de-o apa si de-un pamant. De partea cealalta a baricadei astrale se remarca senatorul PSD de Alba George Maior, pe care nu-l ajuta deloc colegul de zodie, de judet si de Opozitie, deputatul PRM Valeriu Buzea.

Daca e sa mai ramanem putin prin Alba, il gasim pierdut printre Scorpionii din rasa artagos de Ciugud si pe subprefectul Clement Negrut.

Pe plan sexual, coada mereu ridicata si mereu gata de intepaturi a Scorpionului-mascul demonstreaza o virilitate politica iesita din comun, care nu se aplica, insa, in toate cazurile, avand de-a face cu asa-numitii scorpionus castratus politicus.

Ionesie Ghiorghioni din PD Caras-Severin, Liviu Timar din PSD Mures, Ioan Hoban din PNL Maramures, Eduard Hellwig din Bihor sunt si ei Scorpioni de soi ce se vor mai tari ca noi. Ba chiar ultimul e din conserva. Pardon, din conservator. Si ne refeream la partid.

Din apele involburate de horinca ale Maramuresului au mai iesit alti Scorpioni, ca fostul prefect PSD Ioan Buda, acum parlamentar. Ba chiar avem si o specie rara, Scorpionul alb de Salaj: Fekete Szabo Andras Levente.

Alte previziuni pe anul 2006, desprinse din zodiac: migratia in ape tulburi, zvacniri de coada in nestire, impunsaturi pe sub centura politica, citit in stele degeaba, aruncatul cu privirea pe listele de sedinta si alte sporturi de masa la clubul Parlamentului.

SAGETATOR

22 noiembrie - 20 decembrie

Sagetatorul politic se compara intotdeauna cu Robin Hood, printul hotilor, tatal haiducilor. El fura de cele mai multe ori de la bogati si trece pe numele sotiei sau al copiilor. Uneori, cand nu are incotro sau pur si simplu i se iveste ocazia, fura si de la saraci. Atunci, pe moment, au o mica remuscare. Deh, suflet de mama! Si-o reprima, insa, imediat.

Spre deosebire de Robin Hood, el nu mai paseaza prada spre saraci, ci o pastreaza in conturi, terenuri, paduri, case si masini. Dupa ce ajunge la un anumit nivel al bogatiei, el urca scara sociala, trece de partea serifului de Notthingham si uita de saracimea care l-a propulsat in pozitia de erou local. Ajuns in aceasta pozitie, el renunta la arc, prinde curaj si incepe sa traga tunuri.

Altfel spus, nativul din zodia Sagetator este prietenos, pasionat, tolerant, ii place libertatea si aventura. Poate fi extravagant si necioplit. El este calauzit de idealuri, pana cand se hotaraste sa se retraga intr-o pozitie sociala sigura, deputat, senator, membru al Guvernului sau chiar ceva mai jos, prefect, subprefect sau functionar public.

In general este amabil, deschis si optimist. Alteori este, insa, extrem de arogant. Soarele in combinatie cu luna ii accentueaza amorul propriu foarte usor de lezat si ii creeaza toane, exagerare si autoamagire.

Sagetatorii politicii vor avea un an cu multe suisuri si coborasuri, in functie de conjunctia planetelor si conjunctura generala. Vor avea momente cand isi vor pierde tinta, dar si momente in care nu-si vor mai gasi arcul si sagetile.

In dragoste vor avea un mare succes la inceputul anului, insa, ca orice minune, acest lucru tine trei zile, dupa care se vor intoarce la sotii. Sagetatorul este compatibil in casatorie cu Racul, atunci cand e vorba de dragoste, si cu Balanta cand e vorba de interes. In ambele cazuri, insa, isi vor gasi amante numai din zodia Pestilor, care sunt mai discrete si chiar mai ieftine.

Parlamentarii acestei zodii sunt destul de numerosi. Ii amintim pe Mircea Man din Maramures (PD), Alexandru Peres din Alba (PD), nascut chiar la limita cu Capricornul, si Ioan Ovidiu Silaghi de la Satu Mare (PNL). Tot cu sageti umbla si Viorel Oancea de la Timis, Nicolae Neagu de la Sibiu si Karoly Kerekes de la Mures.

Sagetatorul-sef al pesedistilor din Ardeal este Vasile Dancu de la Cluj, in prezent plecat cu treaba la Bruxelles. Tot sagetatori sunt si Stefan Glavan (PC), Viorel Oancea (PNL) si Mircea Purceld (PRM).

CAPRICORN

21 decembrie - 19 ianuarie

Desi se inrudeste indeaproape cu Berbecul politic, Capricornul este ceva mai bogat. Dupa cum ii spune si numele, pe el l-a impuns capra norocului pana a descoperit cornul abundentei. In zodiacele orientale, Capricornul poate fi cal, iguana sau cameleon. El este intotdeauna constient de norocul nemeritat care a dat peste el cand a intrat in politica, desi nu recunoaste ca ar datora ceva cuiva.

In general, pe Capricorn te poti baza. Minte ocazional, doar in campania electorala (din necesitate), in zilele de marti (din superstitie) si joia (pentru a nu-si pierde antrenamentul). Are teluri ambitioase, pentru realizarea carora trece peste colegi de partid, prieteni sau parteneri de afaceri. Ca politician, este de multe ori o simpla marioneta, dar vrea intotdeauna si el o feliuta.

Daca Neptun si Jupiter intra intr-o combinatie, vrea si Capricornul sa intre cu ei. Este neincrezator fata de ceilalti, ipocrit, incapatanat si cu tupeu. Ii place mancarea in exces si, desi in tinerete era sprinten si suplu, la maturitate este greoi si fara reflexe.

Reprezentantii acestei zodii in lumea politica sunt foarte numerosi, aproape o turma, chiar daca cei mai multi sunt Capricorni necuvantatori. Spre exemplu, Ion Mocioalca (PSD) din Caras-Severin, fost baron, isi plimba cornul prin Parlament si tace malc, sa nu se prinda careva ca de fapt nu se prea pricepe.

Minoritarul Severin Tcaciuc de la Maramures este si el un Capricorn innascut, la fel ca si Adrian Moisoiu de la Mures. In cautarea cornului abundentei a intrat in Parlament si liberalul Titu Nicolae Gheorghiof de la Arad. Se pare ca el este unul dintre cei care l-a si gasit.

La Maramu', intr-un moment de neatentie, zeii l-au implantat pe listele de parlamentari pe Petru Godja (PSD), la Cluj pe Daniel Buda (PD), iar la Caras pe Marius Iriza (PRM). Gheorghe Sarb si Alexandru Athanasiu, de la Bihor, si Viorel Arion, de la Hunedoara, s-au trezit si ei calcati de zeita cea oarba a norocului si s-au procopsit cu cate un mandat de la PSD si PNL.

Alti reprezentanti ai zodiei sunt Adrian Cioroianu (PNL) si Valentin Dinescu (PRM).

Decat slab la Bucuresti, mai bine jupan la Alba Iulia, este sloganul capricornului PD Mircea Hava, primarul orasului.

Astrologii spun ca principalele calitati ale Capricornului sunt simtul datoriei, al organizarii, perseverenta si rabdarea. Cea mai puternica dorinta a nativului din aceasta zodie este sa preia conducerea si sa administreze. Defectele sunt pesimismul, starile depresive si materialismul exagerat.

VARSATOR

20 ianuarie - 18 februarie

Varsatorii care au "muscat" din ciolanul numit politica au devenit mai sensibili la suferintele proprii si au capatat mai multa importanta in domeniul spiritualitatii. Tot ceea ce li se intampla li se pare confuz si lipsit de perspectiva. De multe ori nici nu le mai vine sa se mai ridice dimineata din pat.

Daca ar fi sa dam crezare predictiilor astrologice, ingrijorarea in discutie nu ar trebui sa fie intemeiata, dar acest lucru nu ii impiedica pe politicienii Varsatori sa se zbata de parca pericolul ar fi real. Pentru unii, anul 2006 ar putea aduce un nou loc de munca, eventual in spatele unei usi cu gratii.

Acolo vor putea sa vorbeasca mult, sa cunoasca multi oameni apropiati in gandire si fapte, dar, din neatentie, ar putea confunda foarte usor un prieten cu un posibil iubit sau invers.

Regulile si restrictiile din viata de zi cu zi vor continua sa afecteze aspectul armonios al Varsatorilor. Vor arata de parca vin din alta galaxie si au trecut prin prea multre universuri pana sa ajunga pe Pamant. Efectele acestor situatii imprevizibile ii vor avantaja insa, pentru ca se pare ca vor reusi sa scape de cei care nu stiu decat sa profite de pe urma lor.

Ar putea avea loc ceva schimbari in relatiile cu anumite grupuri, care vor fi impuse de anumite evenimente neprevazute: un cutremur, o epidemie de gripa aviara la gaini, un tsunami. Cuvinte si expresii de genul "imprevizibili", "originali", "dezinhibati", "inteligenti", "plini de idei", "gata sa inventeze orice" ar putea sa caracterizeze pe oricine numai pe politicienii Varsatori nu.

O tranzitare neasteptata a planetelor Saturn si Jupiter prin aceasta zodie va aduce, pe la mijlocul anului, o incorsetare a relatiilor din plan personal din cauza pretentiilor tot mai mari si mai ciudate ale partenerului de viata.

Prin urmare, cei nascuti in aceasta zodie si au avut norocul sau nenorocul sa ajunga parlamentar, primar, consilier, ministru sau presedinte, vor fi nevoiti sa se descurce cu ce au la dispozitie pentru a salva situatia de moment. Prin urmare, planurile de viitor pe termen mediu si lung vor trebui sa mai astepte.

O caracteristica mai aparte apare in cazul femeii-politician Varsator, care are darul de a curenta pe oricine vine in contact direct cu ea. Este pregatita sa conduca o revolutie pentru binele colegilor barbati, pentru succesul careia nu va ezita sa foloseasca obiecte electrocasnice inventate recent, care o vor ajuta sa castige timp.

Cea mai elocventa reprezentanta a femeilor-politician din aceasta zodie este Norica Nicolai, senator PNL de Cluj. Aceasta este sustinuta indeaproape de peremista Verginia Vedinas din Bihor si de PIN-a Lavinia Sandru din Mures.

Barbatii de frunte ai zodiei, pentru care nu bagam mana in foc ca li se vor intampla toate cele prezise, sunt primarul din Oradea, Petru Filip; primarul din Arad, Gheorghe Falca; deputatul PSD de Satu Mare, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii; deputatul PSD de Hunedoara, Vasile Nicula; deputatul PD de Timis, Radu Lambrino; senatorul PD de Timis, Gheorghe David; deputatul PNL de Bihor,

Cornel Popa; prefectul de Sibiu, Ion Ariton, si altii pe care nu-i mai amintim din lipsa de spatiu.

PESTI

19 februarie -20 martie

In politica exista tot felul de pesti. Unii sunt mici, altii sunt mari. Prima categorie, plevusca, inoata de obicei prin prefecturi (in contra curentului), consilii judetene, primarii si institutii publice. Acestia sunt cei mai predispusi sa cada in plasa sau carligul vreunui pescar mai silitor de la DNA.

La randul lor, pestii mari se invart prin Parlament sau prin lumea pestrita a afacerilor, unde mai sunt cunoscuti si sub numele de "rechini politici". De remarcat totusi ca nu intotdeauna rechinii mari sunt nascuti in zodia Pestilor, ci unii dintre ei au prins la un moment dat un curent favorabil si s-au folosit bine de aripioare.

Trasaturile acestei zodii preponderent acvatice sunt destul de usor de conturat. Policienii-Pesti sunt atipici. Rezista foarte greu la momeli, slabiciune de care sunt si ei constienti. De aceea, uneori isi depoziteaza icrele in niste conturi din Cipru sau Arhipelagul Belize, unde nu sunt pescari si, astfel, nu risca sa ajunga in conserva. Se simt totusi cu musca pe caciula.

Din aceasta cauza, ei vorbesc foarte putin, mai mult bolborosesc, sunt discreti, speriosi si se tem de suprafata. La primul semn de pericol sunt gata sa se dea la fund.

De altfel, parlamentarii din Transilvania si Banat sunt niste anonimi, tacuti si invizibili in apele tulburi ale politicii dambovitene: Petru Lakatos (Bihor - UDMR), Vasile Pusca (Bihor - PNL), Slavomir Gvozdenovici (Timis - minoritati), Bogdan Cantaragiu (Arad - PRM) si Cristian Busoi (Timis - PNL). Senatorul-minune nascut in Pesti este Petru Stan (Salaj).

Si CJ Alba este condus de trei pesti mustaciosi: presedintele Ion Dumitrel (PD) si vicepresedintii Dan Simedru si Florin Marginean (PNL). Si presedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru, ca si prefectul acestui judet, Ilie Bolojan, sunt tot Pesti. Un alt Peste sperios este presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.

Nativii zodiei vor avea un moment propice in intervalul 18 iulie - 11 august 2006, cand Venus tranziteaza zodia Racului. Atunci vor avea un moment de cumpana. Unii dintre ei vor fi inghititi de Pesti mai mari, dar vor fi recompensati in plan sentimental.

Pestii nascuti in a doua decada a lunii vor fi tentati sa-si inlocuiasca secretarele balene cu stiuci suple sau ceva mrene mai docile. In nici unul din cazuri, nu vor regreta.