Urmele incendiului din luna decembrie au ramas, atat in piata, cat si in buzunarele comerciantilor. Vinovatii sunt inca un mister. Singura modificare sunt stingatoarele comerciantilor, care au devenit obligatorii. Pagubitii cer dreptate. Cazul a fost inaintat Judecatoriei Targu Mures.

Pana atunci, comerciantii isi vad de treaba, iar Primaria organizeaza licitatie pentru refacerea pietei.

Cine este de vina, nimeni nu stie exact. Comerciantii vor rezolvarea situatiei, cat mai repede posibil, asta pentru ca multi dintre ei traiesc din comercializarea bunurilor, iar dupa incendiu au pierdut tot.

"Sunt foarte multi care si-au luat credite de la banca pentru a putea cumpara mai multa marfa inainte de Craciun si au ramas fara nimic, iar acum sunt inglodati in datorii", spune unul dintre comerciantii afectati de incendiu.

Chiar daca unii s-au resemnat si au reinceput munca, dorinta lor este ca vinovatul sa-i despagubeasca, insa nimeni nu stie care este acel vinovat. IPJ Mures a inaintat cazul Judecatoriei Targu Mures.

Comerciantii dau vina pe Primarie, pentru ca partea afecatata de incendiu era acoperita cu fibra de sticla, un material care arde foarte repede. Primaria da vina pe firma care executa lucrarile de sudura, care, implicit ii va trage la raspundere pe muncitori.

Iar acestia din urma acuza comerciantii si pe cei din Administratia Pietelor ca nu s-au echipat cu instinctoare si nu au facut nimic pentru a se organiza in cazul unui incendiu.

"Exista o conventie pe care toti comerciantii au semnat-o si care era in vigoare la data producerii incendiului, conventie care nu s-a respectat. La ora actuala, noi avem o alta conventie, la care s-a adaugat o anexa si fiecare patron va trebui sa o citeasca, sa ia la cunostinta si sa o semneze.

Conform acestei anexe, fiecare este obligat sa detina un instinctor si sa respecte anumite reguli de prevenire a incendiilor, in caz contrar se va ajunge pana la evacuarea lor din piata.

Momentan, detinem 36 de stingatoare si am facut doua cai de avacuare in caz de urganta, pe ambele parti ale pietei", a precizat Ladislau Darabont, referent sef al pietei afectate, numit in functie dupa incendiu.

Cu toate ca si cei care vindeau au partea lor de vina, pentru ca nu au indeplinit conditiile de prevenire in caz de incendiu, asteapta ca Administratia Pietelor sa le ofere solutia.

Acestia insa, spun ca solutia nu este in mana nimanui si ca doar Justitia e in masura sa spuna cine va plati despagubiri.

Au cerut lumina

La cateva ore dupa incendiu, cei care au fost afectati dadeau vina pe Primarie pentru inceperea lucrarilor inainte de Craciun. Acum, cei din Administratia Pietei spun ca s-au inceput acele lucrari la cererea comerciantilor.

"Ei au vreut sa poata vinde pana mai tarziu in perioada sarbatorilor", afirma un reprezentant al administratei. Evaluarea pagubelor, facuta imediat dupa incendiu, arata ca aceasta se ridica undeva la aproape doua miliarde de lei.

In cursul zilei de ieri, Gligor Jucan, reprezentant al Administratiei Centrale a Pietelor a efectuat o noua evaluare. "Inca nu stim exact daca se va depasi sau nu suma mentionata luna trecuta. Depinde de firma care va castiga licitatia si de costul materialelor", a precizat Gligor Jucan.

Miercuri, o delegatie a comerciantilor afectati de incendiu s-a deplasat la Administratia Pietelor pentru a li se raspunde la cateva intrebari.

"S-au interesat cine si cand le va plati pagubele si, in mod special, au cerut sa nu mai plateasca taxele pe spatii pana nu se va renova partea afectata de incendiu", a precizat Ladislau Darabont.

In urma acestei intalniri, seful Administratiei Pietelor Mures, Viorel Filimon, a hotarat ca fiecare comerciant sa inainteze o cerere in care sa specifice daca mesele au fost afectate in totalitate sau partial, sa o inainteze Administratiei, iar, in functie de gradul de afectare, vor fi scutiti fie integral, fie partial de chirie, pana in momentul in care piata va fi refacuta in totalitate. "Avem 114 mese afectate total si 20 partial. Lucrarile de reparatie vor dura, se pare, pana prin martie-aprilie. La mijlocul acestei luni se va organiza o licitatie pentru a numi firma care va executa lucrarile", a declarat Ladislau Darabont.

Conventie intre Administratie Pietelor si comercianti punctul 16: "…sa execute obligatiile ce-i revin pe linie de PSI, sens in care, se obliga sa ia masuri atat pentru asigurarea apararii impotriva incendiilor in conditiile dispozitiilor OG nr. 60/1997, cat si pentru instruirea propriului personal in privinta obligatiilor pe care acesta le are potrivit articolului 23 din ordonanta, in scopul asigurarii importiva incendiilor. Neexecutarea acestor obligatii angajeaza raspunderea ocupantului".