Presedintele Serviciilor Comerciale Romane, Stefan Vuza este interesat de achizitionarea fabricii de sticla de la Gherla. si in acest caz, Vuza ar putea aplica din nou binecunoscuta sa tactica de achizitionare a fabricilor la un pret de nimic din cauza datoriilor acumulate de acestea.

Desi au trecut mai bine de doua luni de la incetarea activitatii societatii si de la intreruperea furnizarii gazului metan, situatia Somvetra Gherla este departe de a fi clarificata.

Cei aproximativ 600 de angajati asteapta inca rezilierea contractului de privatizare cu Feromat Bucuresti si preluarea societatii de catre AVAS. Reamintim ca societatea si-a incetat activitatea in data de 11 noiembrie, din cauza intreruperii furnizarii de gaz metan.

La ora actuala, datoriile inregistrate de societate se ridica la aproximativ 20 miliarde de lei. Somvetra a fost privatizata la sfarsitul anului 2004, cand Feromat Bucuresti a devenit actionarul majoritar al producatorului de sticla, platind 1,25 miliarde lei vechi pentru 51,98% din actiuni.

Alti doi actionari semnificativi sunt Euromex - cu 12,18% si Adriagel SRL Italia - cu 13,13%. Revenirea societatii in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului ar fi in avantajul angajatilor, care ar putea astfel beneficia de plati compensatorii in cazul disponibilizarii.

Prefectul Clujului, Alin Tise, a negociat obtinerea unor bani prin care, in schimbul prestarii de servicii in folosul comunitatii, angajatii de la Somvetra sa obtina protectie sociala pana la gasirea unei solutii viabile pentru intreprindere.

In ciuda acestui fapt, angajatii Somvetra Gherla au respins in grup propunerea pe care Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj si Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Cluj au transmis-o.

Principalul motiv pentru care angajatii Somvetra au respins propunerea inaintata de prefect este pierderea salariilor compensatorii in cazul revenirii societatii in portofoliul AVAS. Anul trecut, au avut loc mai multe proteste declansate de salariatii fabricii de sticla din Gherla.

Aceste proteste au fost incheiate numai dupa interventia autoritatilor judetului.

Astfel, fostul prefect al Clujului, Mihail Hardau a mediat la inceputul lunii iunie 2005, in prezenta primarului municipiului Gherla, Ovidiu Dragan, a deputatului independent Mircia Giurgiu si a reprezentantului AVAS, negocierile dintre actionarul unic si administratorul Somvetra Gherla si sindicalistii care au declansat greva generala.

Negocierile, care au durat aproape sase ore, s-au finalizat cu incheierea unui protocol care prevedea majorarea diferentiata (pe profiluri de activitate) a salariilor, precum si realizarea unui program de masuri pentru imbunatatirea conditiilor de munca, dar si a unui program de restructurare a societatii.

Aceste masuri pentru imbunatatirea conditiilor de munca au intarziat insa sa apara, motiv pentru care in luna noiembrie a anului trecut, din cauza neplatii datoriilor, a fost sistata furnizarea gazului metan. La inceputul lunii decembrie 2005, angajatii Somvetra Gherla au iesit din nou in strada.

De aceasta data, nemultumirile acestora au fost legate de neplata la timp a salariilor, precum si de intarzierea procedurilor de preluare a societatii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Din pacate, nu am putut obtine pozitia oficiala a conducerii Somvetra Gherla cu privire la situatia actuala a societatii.

Actualmente, fabrica gherleana de sticla nu are un director general, iar Adrian Pop, directorul comercial al societatii a refuzat sa-si exprime vreun punct oficial de vedere pana la comunicarea deciziei AVAS.

Nemultumirile celor aproximativ 600 de angajati ramasi sunt tot mai mari deoarece de cateva luni de zile, acestia isi desfasoara activitatea in frig, fara gaz metan, fara energie electrica, iar salariile nu le-au mai fost platite din luna noiembrie, cand au primit doar jumatate din remuneratie.

Tiberiu Benta, liderul sindical de la Somvetra, ne-a declarat ca& ‘‘Inca nu stim nimic concret de la AVAS. sedinta a fost vineri si suntem in faza in care am rugat AVAS-ul sa ne dea un semn. Societatea trebuia preluata automat dupa sistarea furnizarii gazului metan.

Practic au fost doua luni pierdute pentru fabrica, pentru oameni, pentru cumparator’‘. Desi nu a vrut sa nominalizeze nici un posibil cumparator al societatii producatoare de sticla, Benta a adaugat ca& ‘‘Sunt destui posibili cumparatori, au fost care s-au aratat interesati.

Multi ar vrea sa ia fabrica, chiar si inchisa’‘. In opinia primarului municipiului Gherla, Ovidiu Dragan, ‘‘Poporul spera sa treaca la AVAS. Nu a fost acceptata propunerea de a lucra in cadrul serviciului social al Primariei, deoarece aceasta ar fi insemnat pierderea oricaror drepturi la Somvetra.

Neoficial, vicepresedintele Lunganu de la AVAS a spus ca raportul Comisiei va arata faptul ca societatea cumparatoare nu si-a indeplinit obligatiile fata de societatea comerciala.

Exista doua raporturi care conteaza in luarea acestei decizii& raportul cumparator – AVAS si raportul cumparator – Somvetra.’‘ Sticla Lucsil Cluj se numara printre societatile nominalizate neoficial ca posibili cumparatori ai Somvetra, dar, potrivit informatiilor noastre si industriasul Stefan Vuza ar fi

interesat de achizitionarea fabricii de sticla de la Gherla. Vasile Fesnic, directorul Sticla Lucsil a negat informatiile cu privire la posibila cumparare a Somvetra& ‘‘Nu exista nici o sansa ca noi sa preluam Somvetra Gherla.

Intr-adevar, acum cativa ani, sindicatul de la Gherla a insistat chiar si pentru o unificare a celor doua societati. Dar nu este cazul. As putea sa maresc capacitatea aici, nu e nevoie sa ma duc pana acolo’‘.

Nici Stefan Vuza nu a confirmat informatiile potrivit carora ar fi interesat de Somvetra& ‘‘Somvetra este o fabrica falimentata, nu poate sa o preia nimeni, o lichideaza un lichidator’‘. Totusi, Vuza ar putea aplica din nou binecunoscuta sa tactica de achizitionare a fabricilor la un pret de nimic din cauza datoriilor acumulate de acestea.