Distrigaz Nord SA a negociat prin WIEE cu GAZPROM preturile abracadabrante la gaze naturale – 275 de euro/1.000 mc s-a angajat consumatorul roman sa decarteze! A facut Distrigaz Nord, prin E.ON Ruhrgas, jocul rusilor, fiind parteneri atat in GAZPROM, cat si in poiectul de constructie a conductelor de transport ruso-germane prin Marea Baltica?

In toamna anului trecut, era evidenta deja criza pe care o va traversa Romania din cauza impotentei Guvernului de la Bucuresti de a negocia cu GAZPROM, mai ales dupa revenirea in vara a colosului energetic rusesc in mainile presedintelui Putin.

Imediat, dupa esecul negocierilor directe, esecuri cauzate si de proasta gestionare a politicii externe, in viziunea reprezentantilor din Opozitie, Guvernul a iesit la rampa, prin intermediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, prezidate de catre Stefan Cosmeanu, cu o declaratie care a surprins jucatorii de pe piata gazelor, in special consumatorii eligibili.

Liberalizarea si mai accentuata a pietei gazelor, caci despre aceasta intentie era vorba, ascundea, de fapt, neputinta statului de a asigura din import necesarul de gaze, deoarece cele interne nu puteau fi canalizate decat catre consumatorii captivi, respectiv catre unitatile energofage, ramase de stat.

Liberalizarea, care ar trebui incheiata doar in 2007, ii scutea pe reprezentantii Guvernului de a negocia fie cu GAZPROM, ramas principalul furnizor al Romaniei de gaze din import, sau cu o firma intermediara, agreata de rusi, aruncandu-i pe consumatorii eligibili pe piata concurentiala, liberi sa-si negocieze contractele, preturile si alte clauze.

Teoretic, acest lucru ar fi trebuit sa se intample. Cand nu ne-am dezmeticit bine inca in 2006, aflam insa ca rezervele Romaniei de gaz mai ajung o luna, cu toate ca, nu-i asa, ROMGAZ si PETROM extrag 12 miliarde de metri cubi de gaz din campurile gazeifere autohtone.

E adevarat ca nu avem decat capacitati limitate de inmagazinare, nici jumatate din cat exploatam si producem.

Si mai aflam cu stupoare de la imberbul ministru al Economiei si Comertului ca Romania a parafat cu succes, prin intermediari, contractul cu GAZPROM, unul dintre cele mai inrobitoare pe care l-a semnat oricare dintre tarile europene.

Dupa ce a aratat, in prima faza, ca Guvernul a incheiat un contract excelent, naucit de maciucile mass-media, Seres s-a trezit si si-a amintit ca, de fapt, contractul nu a fost semnat de catre Ministerul Economiei si Comertului, ci de compania intermediara, WIEE, creatie Wintershall (firma localizata in

Elvetia, cu puternice radacini ruso-germane, care este detinuta de concernul BASF) si GAZPROM.

Ce se ascunde in spatele acestor balbaieli au speculat deja suficient ziarele centrale. Spaga sau incompetenta este deja o problema a organelor de ancheta si a Guvernulu Noi vrem sa ridicam alte semne de intrebare.

Cine plateste gazul importat in Romania? Noi nu am semnat contractul, dar cine garanteaza pentru importuri? WIEE? Sau Guvernul? Cine mai aduce gaz in Romania in afara de WIEE? Acea firma din Cipru, ai carei actionari s-ar putea sa fie autohtoni de-ai nostri, obisnuiti ai economiei cu comisioane grase si ai pietei de gaze...

Distrigaz, in schema 275?

Iar in acest punct ajungem la o problema care priveste atat Muresul, cat si Sibiul, si anume de unde isi asigura necesarul de gaz privatizata companie E.ON Ruhrgas, intamplator partenera si a BASF, in constructia conductei ruso-germane prin Marea Baltica, dar si actionara, prin Ruhrgas in GAZPROM. Producatorii romani, in prima faza.

Dar, daca ar fi sa urmam firul declaratiilor contradictorii ale ministrului, Distrigaz NORD SA (dar si SUD) a negociat cu WIEE pentru importul de gaze marca GAZPROM la preturile care ii vor jecmani pe romani.

Nu putem sa nu ne intrebam daca prin aceasta negociere, E.ON Ruhrgas - Distrigaz Nord nu vrea, de fapt, sa razbune meciul pierdut pentru introducerea abonamentelor, intelegandu-se cu WIEE si, indirect, cu GAZPROM, unde sunt, va reamintim, actionari, desi minoritari.

Oricare ar fi fost intentia, impactul pentru populatie va fi cel mai nimicitor, tinand cont ca Distrigaz ne livreaza gaz in case. Acum la un pret special, 275 euro/1.000 mc. Si in conditiile in care nici o institutie din Romania nu va putea misca un deget, respectandu-se, nu-i asa, regulile pietei concurentiale.

ROMGAZ, favorit la investitii

In acest context dificil, in care suntem la mana rusilor, avem si castigatori. ROMGAZ a pompat mai mult si va factura mai mult.

De asemenea, Guvernul, prin Ministerul Economiei si Comertului, a anuntat ca va aloca 28 de milioane de euro pentru dublarea capacitatilor de inmagazinare ale ROMGAZ.

Precizam ca cei doi producatori interni, care asigura 65 la suta din necesarul Romaniei, dispun de capacitati de inmagazinare de putin peste trei miliarde de metri cubi.

Consiliul Concurentei nu intervine

"In conditiile in care exista piete care nu sunt deschise concurentei in totalitate, pentru reglementarea acestora au fost create autoritati de reglementare sectoriale (ANRE, ANRGN, ANRC). Acestea sunt singurele institutii care, prin legislatia specifica, se pot pronunta in legatura cu aceste preturi.

Pe aceste piete, Consiliul Concurentei nu poate interveni si nu poate verifica oportunitatea modificarii preturilor si tarifelor, deoarece nu are competente paralele cu cele ale autoritatilor de reglementare in diferite sectoare"

Purtator de cuvant al Consiliului Concurentei", Simona Barbu.