Investitia Emerson in Cluj Napoca a devenit oficiala, dupa ce ieri reprezentantii companiei americane au semnat contractul cu Consiliul Judetean Cluj in prezenta ambasadorului Statelor Unite ale Americii.

Ambasadorul Nicholas Taubman a vizitat ieri si locatia noului parc industrial al firmei americane, laolalta cu mai multe locatii ale investitorilor americani.

Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat de reprezentantii Tetarom SA Cluj, administratorul parcului industrial, si filiala romana a companiei americane, infiintata la Cluj Napoca, Emerson SRL. Terenul a ajuns de ieri astfel in patrimoniul companiei americane, la un pret de doi euro pentru fiecare metru patrat din totalul de 11,5 hectare.

Terenul a fost vandut catre Emerson SRL in baza hotararii consiliului judetean 219/17 noiembrie 2005 privind stabilirea clauzelor minime incluse in contractul dintre CJ Cluj si Emerson SUA., votata in unanimitate Pe terenul cumparat, Emerson va construi un centru de cercetare cu un numar de 400 de angajati si patru fabrici, una de regulatoare pentru gaz, una pentru motoare electrice, o a treia pentru scule destinate constructiilor si in fine, o a patra, pentru generatoare de turbine pentru centrale electrice eoliene. De precizat ca numarul de ingineri care vor fi angajati in centrul de cercetare al Emerson este dublu decat cel anuntat oficial in momentul deschiderii tratativelor.

Taxa de administrare a parcului industrial, pe segmentul vandut catre Emerson, a ramas la zece eurocenti pe metrul patrat, suma minima pentru care reprezentantul CJ Cluj la negocieri, presedintele Marius Nicoara, a solicitat acceptul Emerson.

Mai merita precizat ca ambasadorul american a refuzat accesul presei in Consiliul Judetean Cluj in momentul semnarii contractului, desi nu este semnatar al contractului. Astfel, contractul a fost semnat de Viorel Gavrea, directorul Tetarom SA, si George Varmuza, directorul pentru Europa Centrala si de Est al Emerson SUA.

Contractul dinte cele doua entita‘i nu include clauze de conflidentialitate, insa va fi facut public abia in primavara, din cauza solicitarii firmei de avocatura a Emerson, "Pachiu si asociatii" Bucuresti. Oficialii Emerson preconizeaza inceperea productiei industriale in primavara anului 2007.