La inceputul anului 1990, Armata Romana avea un efectiv de peste 360.000 de militari. Dupa reforma armatei in vederea intrarii in NATO au ramas in pragul anului 2006 in jur de 90.000 de militari activi. Zeci de mii de ofiteri si subofiteri au fost demobilizati la varste variind intre 38 - 48 de ani, in plina putere de munca.

Conducerea MApN a propus guvernantilor o serie de proiecte de reconversie profesionala a acestora. In Ardeal, cel mai viabil era Conceptul Alfa demarat de societatea Durango SRL din Cluj-Napoca in anul 2002.

Conceptul Alfa - crearea unui mic oras dupa modelul suburbiilor americane, urma sa fie aplicat pe cele 15 hectare de teren aflate in administrarea unitatii militare de langa cartodromul din Gheorgheni.

Aceasta este cea mai mare suprafata ramasa libera prin dezafectarea unitatii militare in zona Parcului Est, unde pretul unui metru patrat de teren variaza intre 675 -700 de euro, fapt motivat de apropierea de zona centrala, gradul scazut de poluare, accesul direct la lacul de agrement si existenta tuturor utilitatilor.

Spre surprinderea militarilor, in joc au intrat oameni de afaceri care au blocat proiectul avizat de Consiliul Suprem de Aparare a tarii, in speranta ca vor primi terenul la un pret modic prin aranjamente cu CJ Cluj. In batalia cu Funar si Nicoara, Armata Romana a pierdut reconversia profesionala militara promovata de Conceptul Alfa, care va fi preluata de Securitatea Romana.

Reamintim in acest sens faptul ca la bordul director al Iulius Group se afla generalul SRI in rezerva, Gheorghe Atudoroaie.

Construirea unui cartier dupa modelul suburbiilor americane in Parcul Est, langa Univers , pe terenul aflat in administrarea unitatii militare din Gheorgheni, apartinand de Corpul IV Armata Cluj ar fi fost o alternativa la transformarea zonei intr-un pol comercial prin ridicarea unui mall.

Unitatea Militara din Gheorgheni (Ratul Bivolilor), intre cartodrom si Univers T, reprezinta o locatie deosebita, fiind marginita de doua lacuri, lipsita de factori poluanti, cu o suprafata de 15 hectare. In plus, terenul se afla in apropierea magistralelor de apa, gaz, canalizare si energie electrica si la o distanta de aproximativ 5 km de Aeroportul International Cluj-Napoca.

Unitatea militara din cartierul Gheorgheni are acces facil la drumul european E60 si este pozitionata intr-o zona exclusivista, neindustrializata. Cele 15 hectare ar costa pe piata libera imobiliara peste 100 de milioane de euro, motiv pentru care este ravnita de oamenii de afaceri din Iasi si Cluj.

In cadrul proiectului Alfa initiat de SC Durango SRL in anul 2002 s-a tinut cont de rezultatele analizei specialistilor Pricewaterhouse Coopers in privinta atractivitatii zonei.

Factorii cuprinsi in analiza au fost profilul demografic, mediul de afaceri si indicatorii sociali sau ai standardului de viata din Cluj-Napoca, acestea fiind clasate pe locul doi in tara, dupa Bucuresti. Conceptul Alfa consta in realizarea unor celule socio-economice (Celule Alfa) viabile in cadrul unor asezari urbane.

Pe de o parte ele urmau sa constituie un model de organizare sociala si economica conforma cu cerintele societatii contemporane, constituindu-se ca un model de organizare si convietuire.

Pe de alta parte, ele urmau sa fie o importanta sursa de venituri pentru bugetul local clujean, care putea astfel sa-si modernizeze, refaca sau inlocuiasca vechile structuri de infrastructura prin utilizarea resurselor proprii.

Locatia urma sa fie impartita in doua zone imprejmuite, pazite in exterior si supravegheate in interior& o zona de interes public si de afaceri si o zona de interes privat, in proportie de 40, respectiv 60% din suprafata.

Dupa estimarile militarilor, costurile necesare modernizarii, inlocuirii sau introducerii unei infrastructuri corespunzatoare cerintelor, realizarii si dotarii zonei de interes public si de afaceri se ridicau la 3-5 milioane USD, iar conform regulamentului de functionare accesul era admis doar pe baza de cartela magnetica sau alt mijloc de identificare.

La demararea proiectului avizat de CSAT erau deja in asteptare sume uriase din fonduri PHARE si programe nationale de reconversie profesionala a militarilor.

Zona de interes public si de afaceri urma sa cuprinda& un centru de afaceri si intalniri de rang diplomatic prin modernizarea si extinderea Hotelului Militar existent, reprezentante comerciale si diplomatice, bar-restaurant, terenuri de tenis cu vestiare, terenuri de minifotbal si minibaschet, piscine, bowling si biliard profesional, cluburi Internet, clubul pescarului, club de echitatie ( in spatiul existent se afla o crescatorie de cai apartinand clubului ASA Cluj), sali de fitness, body building si o zona de promenada pe malul lacului.

Administratorii militari (in rezerva) din cadrul societatii Durango SRL urmau sa asigure paza si protectia, salubritatea, menajul, casa de comenzi, intretinerea autoturismelor, cursuri de initiere pentru inot si echitatie, cabinete medicale, stomatologice, veterinare, cosmetica, coafor masaj, transportul copiilor la scoala, conferinte si mese festive, posta rapida, puncte bancare, intretinere de instalatii, intalniri de protocol, activitati recreative, inchirieri de autoturisme, servicii pentru afaceri, precum si pensiune completa.

In alternanta cu zona publica, zona de interes privat urma sa cuprinda spatiile de cazare in vile de protocol, spatii destinate sediilor de firme cu un real potential investitional, unitati de invatamant specializat si o zona de divertisment si recreere.

Intrucat sistemul Alfa era conceput ca un club de elita care se adresa in primul rand membrilor sai (militari activi sau disponibilizati), dar si tertilor care doreau sa beneficieze de oferta, rata infractionala in spatiul celor 15 hectare era teoretic nula datorita sistemului de supraveghere si paza existent, iar oportunitatile sporeau gradul de atractie al municipiului. In plus, forta de munca implicata ar fi ajuns la 400 de angajati, selectati din randul locuitorilor fara ocupatie din cartierul Gheorgheni. O alta particularitate se refera la mod de viata cat mai sanatos, alimentele introduse in mini-orasel fiind strict ecologice, a caror calitate urma sa fie controlata zilnic de administratorul celulei.

S-ar fi creat un nou peisaj economic al zonei Ratul Bivolilor, un pol de atractie pentru investitorii autohtoni si straini.

Celula Alfa putea constitui un model de organizare urbana, iar un astfel de lant in principalele orase ardelene unde s-au dezafectat unitati militare ar ocupa 30-40.000 de locuri de munca, ar reduce diferenta intre conditiile oferite mediului de afaceri de statele dezvoltate si cele din Romania, ar crea noi piete de desfacere cu un factor de risc minor, fiind considerate sigure si usor previzibile. Toate acestea au fost pierdute datorita politicienilor care au condus Clujul in epoca funariota.

Despre intelegerile subterane propuse de primarul Funar fostei conduceri a MApN vizand schimburi oneroase cu alte spatii, precum cel de pe strada Pavlov nr.29 (unde se afla cladirile si parcurile de protocol ale MApN, folosite in trecut de Nicu Ceausescu), intr-o editie urmatoare.

Intrucat terenul de 15 hectare in intravilanul Clujului a ramas liber, dupa alungarea lui Funar din primarie, jocurile de culise au fost preluate de conducerea Consiliului Judetean care are interese de afaceri pe cele sapte hectare limitrofe unde s-a asociat cu omul de afaceri Iulian Dascalu, care face pasi rapizi in vederea acapararii intregii zone.

In batalia cu Funar si Nicoara, Armata Romana a pierdut reconversia profesionala militara promovata de Conceptul Alfa, care va fi preluata de Securitatea Romana. Reamintim in acest sens faptul ca la bordul director al Iulius Group se afla generalul SRI in rezerva, Gheorghe Atudoroaie.