S-a reusit insa si o premiera mediatica. Doua cotidiane importante din aceasta tara au fost puse in situatia jenanta de a cere scuze public unui ministru. Aceluiasi ministru. Considerata la un moment dat cel mai bun ministru al Cabinetului Tariceanu, dupa Basescu mai buna chiar decat Tariceanu, Monica Macovei a reusit sa ajunga unul dintre cei mai criticati ministrii.

Asta daca nu luam in calcul dezastrele gen Sulfina Barbu. De numele ei s-au legat inevitabil cateva scandaluri care au tinut prima pagina si titlul de "prima stire" pe mai toate televiziunile. Insa cele doua cotidiane s-au lasat tarate in aceste jocuri de informatii venite pe cai mai mult decat suspecte.

Dar asa cum spunea cineva, nu conteaza cum obtii informatia, important este daca ea se dovedeste adevarata. Verificarea informatiilor s-a facut pe fuga sau din surse neavizate, iar death line-ul impunea o decizie. Deciziile au fost sa se publice acele informatii.

Ele au fost apoi infirmate sau nu s-au dovedit corecte in totalitate, iar cotidianele au iesit sifonate si au trebuit sa-si ceara scuze. Aceste fapte nu i-a facut fericiti pe sefii celor doua gazete, asa cum nu fac placere nici unui jurnalist din Romania. Ele deschid insa o cutie a Pandorei si lasa loc la o noua dezbatere publica despre deontologia jurnalistilor.

Premierul Tariceanu va fi cel mai bucuros sa declare deschisa o noua dezbatere publica dupa ce ne-a mai cerut inca doua cu privire la ora la care poate sa-l sune pe procurorul general si daca un ministru trebuie sa plece pe baza faptelor comise inainte de a fi ministru.

Incidentele ar fi trecut intr-un plan secund daca unul dintre cele doua cotidiane nu ar fi condus de insusi presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, cel care si-a asumat si toata responsabilitatea pentru acel articol. Ori acum, o perioada, cititorul se va uita lung la articolele de presa care vor acuza anumite persoane sus-puse in tanara democratie romaneasca.

Fara indoiala ca nu se va rata prilejul ca ziaristi de la alte medii sa iasa si sa puncteze in defavoarea celor doua cotidiane, asa cum nu vor rat momentul nici cei care se cred atotstiutori si intr-ale jurnalismului. Asa cum se vor bucura si vor zbiurda din studio de televiziune in studio de televiziune cei care isi facusera un obicei din a ataca presa si ziaristii.

Gresala colegilor nostrii este pe jumatate iertata pentru ca au avut demnitatea sa-si ceara scuze, insa istoria sau maacar constiinta fiecaruia va avea consemnat ca a fost un ministru caruia ziaristii i-au cerut scuze. De doua ori. Si public. Lucru care nu s-a intamplat, dupa cunostiintele noastre, in alte cazuri, care au tinut aceleasi prime pagini si aleleasi prime stiri ca si Monica Macovei.

daca cineva se indoia de posibilitatea intorcerii acesteia, la un moment dat, in fotoliul de lider marcant al societatii civile. Iata ca acum se va produce fara probleme, avand un fel de certificat in alb din partea presei. Numai ca certificatul este pentru acum si atat si nu garanteaza nimic pentru evolutiile ulterioare.