Perioada destul de scurta care a trecut de la numirea noii conduceri a companiei "Rosia Montana Gold Corporation", a fost presarata de neintelegeri cu autoritatile judetene din Alba. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca reprezentantii RMGC au practicat un discurs dublu, promitand aproximativ aceleasi lucruri autoritatilor din mai multe judete.

Promisiunile reprezentantilor RMGC s-au referit, in principal, la colaboarea economica cu agenti economici in perioada derularii proiectului. Presedintele Consiliul Judetean Alba, Ion Dumitrel, s-a aratat deranjat de aceasta turnura a situatiei in timp ce prefectul Cosmin Covaciu s-a declarat nemultumit de ritmul lent al derularii proiectului.

Dumitrel, deranjat de "reorientarea" spre Cluj

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ca a avut deja cateva intalniri cu presedintele Consiliului de Administratie al RMGC si al Gabriel Resources, Alan Hill. Prima dintre acestea a fost una de "contact", in care Hill a explicat proiectul in viziunea noii conduceri, dar a si promis unele lucruri autoritatilor judetene.

"Le-am explicat cererile noastre: sa tina cont de autoritatile judetene. Mi-a spus (Alan Hill - n.r.) ca vrea sa lucreze cu firme din Alba. Eu le-am spus sa respecte legea si daca o vor face, noi le vom da autorizatiile respective si ii vom trata ca pe orice alt investitor, nici favorabil nici defavorabil" a spus Ion Dumitrel.

Conducerea RMGC a luat apoi legatura cu prefectul de Cluj, Alin Tise, nasul presedintelui PD, Emil Boc. Surse din cadrul companiei au declarat pentru "Romania libera" ca discutiile dintre Hill si Tise au vizat cam aceleasi teme ca si la Alba, adica prefectul de Cluj a obtinut promisiunea ca firme din judetul pe care il conduce vor lucra la dezvoltarea proiectului.

In contrapartida, Tise s-a angajat sa intemedieze dialogul cu societatea civila pentru identificarea unor solutii de dezvoltare durabila a intregii zone. Alin Tise are acum o alta varianta.

El a spus ca vizita reprezentantilor RMGC a fost una de curtoazie, ca nu a discutat despre proiectul minier al firmei si a adaugat ca nici nu l-a interesat foarte mult initiativa, in contextul in care exploatarea miniera va fi realizata in alt judet. Desi nu il intereseaza, Tise a mai afirmat ca se va intalni si cu reprezentanti ai organizatiilor ecologiste care protesteaza impotriva proiectului.

Intre timp, atitudinea conducerii RMGC de a promite acelasi lucru si la Cluj, i-a iritat pe reprezentantii CJ Alba. "Le-am spus ca sunt extrem de deranjat. I-am spus si lui Alan Hill nemultumirea mea, legata de faptul ca nu imi place sa povestim aceleasi lucruri peste tot.

Le-am spus si la ultima intalnire: si noi avem prefect in judetul Alba, care cunoaste mult mai bine problema respectiva si nu e cu nimic mai prejos", a spus Ion Dumitrel.

De altfel, presedintele Consiliului Judetean a refuzat sa participe la un dineu oferit la Alba Iulia de Gabriel Resources si a interzis si subalternilor sai sa o faca, astfel ca manifestarea, prima de la venirea la conducere a noii conduceri a fost partial boicotata.

Relatiile intre cele doua parti au fost ulterior reluate, conducerea Companiei dand noi asigurari ca vor folosi forta de munca si societati comerciale din din Alba.

Covaciu, nemultumit de intarzierea proiectului

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a avut si el trei intalniri cu Alan Hill. Covaciu a declarat ca in timpul discutiilor cu Hill si-a exprimat nemultumirea fata de intarzierea proiectului de investitii din Muntii Apuseni. "Din punct de vedere a institutiei pe care o reprezint consider ca s-au miscat destul de lent si nu inteleg de ce nu grabesc depunerea unor documentatii.

Tocmai lipsa consistentei in documentatii a starnit suspiciuni in legatura cu solutiile alese. Am avut doar foarte multe studii si cercetari, dar o solutie prezentata in fata autoritatilor nu a existat. Din punctul meu de vedere nu cred ca s-au grabit sa faca aceste demersuri. Pana acum nu au venit cu o solutie scrisa care sa fie discutata.

Pentru a inlatura suspiciunile am propus Guvernului angajarea unui consultant international, care sa studieze documentatia ce urmeaza a fi inaintata", a afirmat Covaciu. Prefectul de Alba nu a parut, in schimb, foarte deranjat de faptul ca reprezentantii RMGC au promis autoritatilor din Cluj deschiderea pentru colaborare cu societatile comerciale din acest judet.

"Poate ca au apelat la Cluj pentru ca in Alba nu exista firme care sa faca studii. Din cate stiu eu au demarat o campanie care vizeaza intalniri cu autoritati din 10-15 judete", a mai spus Cosmin Covaciu.