Scandalul chitantelor false in care este implicata Garda Financiara Mures se stinge fara urmari * Tap ispasitor a fost gasit o secretara de la Finante * Politia nu s-a mai interesat de caz, desi incidentul ridica un mare semn de intrebare privitor la corectitudinea organelor de control fiscal * Iuanel Gutiu,

omul pe care Florea il vrea in frunte, scapa bazma curata, desi suspiciunile care planau asupra sa nu au fost infirmate

Scandalul legat de chitantele false cu care patru comisari de la Garda Financiara Mures au incercat sa acopere nedecontarea in fapt a circa 48 de milioane de lei in 2005 zace in sertarele Serviciului de Investigare a Fraudelor.

De mai bine de jumatate de an, comisarul Emilian Oltean si subalternii lui nu reusesc sau nu vreau sa dezlege misterul aparitiei falsurilor, pe dosarul cu pricina asternandu-se praful.

Aceasta in ciuda faptului ca este vorba de patru chitante false intrate in circuitul dintre Garda Financiara Mures si Trezoreria Targu Mures chiar din interior.

Fara a mai pune la socoteala prejudiciul de imagine adus firmelor care au fost amendate de comisarii cu pricina, care si-au platit amenzile, dar ulterior au fost chemate sa dea explicatii in legatura cu faptul ca banii nu au ajuns in Trezorerie.

Surse din randul finantistilor mureseni spun ca se doreste ingroparea definitiva a scandalului in care s-ar parea ca este implicat chiar seful de divizie al Garzii Financiare, Iuanel Gutiu, omul pe care Dorin Florea vrea sa il definitiveze pe postul de comisar-sef dupa ce l-a "convins" pe Valeriu Baziotis sa nu se

mai prezinte la concurs. Surse din DGFP Mures spun ca politistii nu s-au mai interesat de caz dupa ce au luat originalul chitantelor false, impresia generala fiind ca dosarul trebuie inchis in liniste.

Va reamintim ca scandalul s-a declansat dupa ce s-a depistat ca patru chitante prezentate de comisarii Garzii ca fiind eliberate pentru decontarea unor amenzi incasate de ei de la diversi agenti economici erau false.

Pentru a scapa de suspiciunile care planau asupra sa, Iuanel Gutiu a sesizat imediat DGFP Mures in legatura cu falsurile.

Asa cum era de asteptat, "acarul Paun" a fost gasit imediat in persoana fostei secretare a lui Florin Marcus, fost sef al Garzii Financiare Mures pana anul trecut, Nicoleta Farcas, care, potrivit lui Gutiu, ar fi primit banii de la comisari pentru a ii depune la Trezorerie.

Gutiu se pare ca e interesat sa stinga scandalul si sa sacrifice un micut functionar, cu atat mai mult cu cat Farcas da bine in intregul scandal in conditiile in care ea a parasit Garda odata cu seful ei pentru un post la o banca din oras.

Fosta secretara este scoasa drept vinovata de cei din sistem deoarece, sub presiunea evenimentelor, inainte de a parasi Garda, femeia a platit din buzunar banii pentru care comisarii prezentasera chitantele falsificate si cei de la Trezorerie spun ca ea nici macar nu s-ar fi prezentat la ghiseu.

Pentru a proba acest din urma aspect, angajatii Trezoreriei aduc inregistrarile facute cu ajutorul camerelor de inregistrare, despre care Nicoleta Farcas spune insa ca sunt contrafacute.

Femeia, care se considera o victima a luptei pentru putere in cadrul Garzii, afirma ca in aceeasi zi ea a mai facut si alte plati, la ore diferite, lucru pe care il poate demonstra cu chitante.

Totusi, politistii se pare ca nu vor sa auda de asta si spun ca vinovatia femeii e data de faptul ca ea a platit sumele inscrise pe chitante.

Totusi, intrebarea care se ridica este cum au putut patru comisari ai Garzii Financiare, oameni versati in probleme fiscale si financiare sa nu observe ca au primit chitante false? E vorba de un complot in interiorul Garzii si pe cine viza el? Daca la cele doua intrebari nu exista raspuns, singura alternativa ar fi

ca cineva a incercat sa obtina ceva bani de buzunar pe spatele sistemului, iar atunci ar trebui finalizata ancheta pentru ca, fara sanctionarea celui vinovat, exista riscul repetarii acestui gen de fapte.