Acum aproape patru ani, Vasile Cuc a fost gasit spanzurat in Padurea Faget. De atunci parintii victimei incearca prin toate mijloacele sa demonstreze ca fiul lor a fost victima unui omor deosebit de grav si nu a unei sinucideri.

Din pacate, nici pana in ziua de azi familia indurerata nu poate sa doarma linistita cu gandul ca asasinii copilului lor sunt inca liberi.

Filmul evenimentelor

Povestea a inceput in 20 septembrie 2002, cand Vasile Cuc junior a plecat la scoala si apoi nu s-a mai intors acasa. Nu lipsea niciodata de la scoala, asa ca a fost ceva iesit din comun cand parintii lui au aflat ca a plecat la ora 10 de la cursuri.

Vasile obisnuia ca in fiecare zi sa ajunga la ore fixe acasa, iar in cazul in care mergea undeva, isi anunta telefonic parintii. Acum nu a facut acest lucru. Vazand ca nu ajunge acasa la ora la care de obicei era prezent, parintii s-au alarmat. Au inceput sa sune persoanele la care banuiau ca s-ar putea afla.

Din nefericire, Vasile nu era de gasit. Alarmati, parintii au mers la politie, anuntand disparitia copilului.

Inspectorul principal Les Dorel, seful biroului Disparuti din cadrul Politiei Municipiului Cluj-Napoca, i-a informat pe parinti ca, potrivit legii, Politia nu poate face nimic timp de 10 zile de la data in care s-a facut reclamatia. Parintii au inceput sa-l caute pe Vasile pe cont propriu. Timp de 10 zile

s-au perindat pe la toate spitalele din Cluj, pe toate strazile, fara sa gaseasca vreo urma a fiului lor. Dupa zece zile au fost anuntati sa se prezinte in padurea Faget pentru a identifica un cadavru care corespundea cu semnalmentele fiului lor. Cand au ajuns in Faget l-au recunoscut pe fiul lor.

Politistii care se ocupau de cazul acesta au precizat ca a fost gasit spanzurat de un copac, confirmand ca decesul ar fi survenit cu o zi, maxim doua inainte.

Indoieli acute

La prima vedere pare un caz clasic de suicid. Tanarul avea probleme pe care nu le-a comunicat parintilor, s-a exilat intr-o padure si si-a curmat viata.

Totusi aceasta ipoteza, chiar daca este rezultatul final al anchetei, nu sta in picioare in fata probelor si a faptelor concrete, de care nu au tinut cont politistii.

Astfel, in acea perioada era o vreme ploioasa, or hainele lui Vasile nu erau murdare de noroi sau culoarea hainelor nu era spalacita, lucru care s-ar fi intamplat daca statea in padure pe o asemenea vreme. Concluzia evidenta este ca a fost tinut intr-un loc timp de aproape o saptamana.

Dupa cercetarile efectuate s-a descoperit locul unde a fost tinut, o casa parasita din apropierea locului unde a fost gasit spanzurat. Singurele urme de noroi le avea pe pantaloni, semn ca ar fi fost tarat prin mocirla. Mai departe, alcoolemia depistata in urma autopsiei a fost de 1,16 la mie.

Tinand cont ca data decesului a fost cu minim 24 de ore inainte alcoolemia din timpul vietii era mult mai mare.

Este curios cum a reusit sa se spanzure, fara ajutor, tinand cont ca la o asemenea concentratie de alcool in sange si un om matur, obisnuit cu alcoolul este in coma alcoolica, darmite un tanar de 16 ani care nu a pus niciodata o picatura de alcool in gura.

Mai mult, unul dintre asistentii de la morga a comunicat familiei Cuc ca fiul lor prezenta mai multe leziuni pe toata suprafata corpului provocate in urma unor lovituri repetate. Astfel, el avea mai multe traumatisme in zona abdomenului, a fetei, prezenta urme de sange inchegat in jurul nasului, semne ale loviturilor aplicate de catre persoane necunoscute.

De asemenea, mai avea vanatai in zona incheieturilor mainilor, dovada ca ar fi fost legat. Este curios faptul ca nu prezenta vanatai in zona gatului, cum se intampla in toate cazurile de spanzurare.

De asemenea, persoanele care l-au gasit au declarat ca victima nu avea limba scoasa, cum se intampla in toate cazurile in care o victima moare in urma sugrumarii. Tatal victimei este fost politist, fiind obisnuit sa vada cazuri de sinucidere prin spanzurare. Acesta a afirmat ca acest caz este atipic din mai multe motive.

Astfel latul din jurul gatului nu era strans deloc, acel lat neputand sa-i cauzeze moartea. Cu toate acestea, atat Institutul de Medicina Legala, cat si politia au inchis cazul, dand un verdict de neacceptat pentru parintii lui Vasile: suicid. Politia nu a facut nimic pentru a verifica aceste ipoteze.

Mai mult chiar, nu au respectat in totalitate procedurile prevazute de lege. Astfel, nici pana in ziua de azi parintii victimei nu au fost audiati, procedura practicata in toate cazurile de acest gen.

Mai mult, doar la o parte dintre colegi li s-au luat declaratii, iar hainele cu care a fost imbracat Vasile nu au fost folosite de anchetatori, fiind incinerate la doua zile de la descoperirea cadavrului.

Varianta parintilor

Parintii lui Vasile considera ca fiul lor nu s-a sinucis, ci, din contra, ca a fost omorat. Ei considera ca evenimentele din toamna anului 2002 s-au petrecut in felul urmator. Copilul lor a mers ca de obicei la scoala. Tatal lui i-a dat 10.000 lei pentru a-si cumpara de mancare.

Din declaratiile colegului de banca, Vasile l-a rugat sa coboare sa-i ia un caiet si un covrig. Dupa ce a venit de la magazin i-a adus rest lui Vasile 1.000 lei, bani care au fost gasiti in ghiozdanul lui, deci nu avea din ce sa-si cumpere bautura, pentru a ajunge la 1.16 la mie alcoolemie.

Parintii considera ca, dupa ce a ajuns la scoala in pauza de la ora 10, Vasile a fost ademenit de un coleg afara.

Parintii cred ca respectivul coleg impreuna cu mai multi prieteni de-ai lui l-au dus pe Vasile intr-o cabana din Padurea Faget unde timp de 10 zile l-au infometat si batut, asta intrucat in momentul autopsiei, Vasile nu mai avea nimic in stomac, prezentand si urme de violenta fizica. Dupa ce

l-au maltratat mai multe zile acestia l-au imbatat, Vasile intrand in coma alcoolica. Parintii lui considera ca fiul lor a murit inainte sa ajunga in lat, cauza decesului fiind consumul excesiv de alcool. Totusi, nimeni nu a dorit sa le asculte problemele, toata lumea refuzandu-le apelul.

Parintii lui Vasile au trimis peste 50 de memorii la toate institutiile abilitate, Parchet, Procuratura, Parlament chiar si catre Administratia Prezidentiala, toate aceste demersuri intorcandu-se cu acelasi raspuns: „Vom trimite dosarul dvs. la organele abilitate din Cluj, urmand ca ei sa solutioneze cazul”.

Parintii considera ca politia si procuratura clujeana tergiverseaza acum cazul pentru a nu aparea intr-o lumina proasta, deoarece nu au reusit sa rezolve cazul din prima incercare.

Ei considera ca, in cazul in care s-ar schimba verdictul, multe capete ar cadea pentru incompetenta, iar acest lucru nu-l doreste nimeni.

Audieri fara parinti

Un episod curios al acestei povesti terifiante s-a petrecut saptamana trecuta. Atunci a fost audiat colegul pe care familia Cuc il banuieste ca l-ar fi omorat pe copilul lor. Cu toate ca aceasta audiere nu implica punerea sub acuzare a colegului, acesta a venit insotit de un avocat.

Chiar daca parintii lui Vasile aveau dreptul sa participe, ei fiind cei care au organizat aceasta confruntare, politistii nu

i-au lasat sa participe, pe motiv ca ar intimida martorii. Mai departe, la iesirea de la politie, audiatul a avut indolenta de a le spune parintilor ca mai bine s-ar duce sa se roage pentru Vasile decat sa se plimbe prin tribunale.

Pana la Strasbourg

Parintii victimei nu-i considera vinovati pe politisti, ei dorind doar sa se gaseasca adevaratii vinovati ai presupusei crime oribile. „O sa mergem pana in panzele albe pentru a demonstra ca fiul nostru nu s-a sinucis, ci, din contra, ca a fost omorat.

Pana nu vom gasi adevaratii criminali, nu ne vom lasa. Peste cateva zile vom merge la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca nici acolo nu vom primi castig de cauza, vom face apel la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg unde speram sa avem castig de cauza.

Pana nu-i vom gasi pe adevaratii criminali, nu vom avea pace”, a declarat Vasile Cuc, tatal victimei.