Mai multi functionari publici din Cluj se afla in situatii de incompatibilitate. Aceasta este concluzia evaluarii ordonate de prefectul judetului, Alin Tise, in cadrul institutiilor descentralizate. Directorii acestora au cerut clarificari pentru functionarii in cauza, care risca sa fie concediati.

Situatia cea mai grava este cea de la Directiei Generala a Finantelor Publice (DGFP). Seful Prefecturii sustine ca noua functionari ar fi in incompatibilitate, pentru ca pe langa calitatea de angajati ai Finantelor, acestia sunt si administratori, cenzori sau cenzori supleanti in diferite societati comerciale.

Aceste calitati nu apar in declaratiile de interese ale celor in cauza, care au fost depistati cu ajutorul informatiilor provenite de la Registrul Comertului.

Pentru ca au trecut situatii nereale in declaratiile de interese, impotriva functionarilor respectivi ar putea fi inceputa si urmarirea penala pentru fals in inscrisuri oficiale. Practic, cei noua angajati ai DGFP erau in situatia de a se con-trola ei pe sine.

Directorul institutiei, Mihai Costin, spune ca au fost facute verificari interne si ca intr-adevar in cadrul Finantelor ar exista astfel de cazuri, insa exista si situatii mai complicate. Unii dintre ei si-au dat demisiile de mai multa vreme, insa modificarile nu ar fi fost operate in Registrul Comertului.

Cei noua functionari vor fi anchetati de catre Comisia de Disciplina a Directiei de Finante. Ei risca sa fie sanctionati cu destitui-rea din functie daca vor fi gasiti vinovati. Unul singur dintre cei anchetati avea functie de sef de compartiment, iar ceilalti detineau doar posturi de executie.

Lideri PSD "uitati" pe functii

Alti doi functionari incompatibibi lucreaza la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). Este vorba de Silviu Morozan si de Stana Panta. Cei doi detin si functii de conducere in PSD Gherla, conform site-ului principalului partid de Opozitie. Si asta, desi statutul functionarilor publici le interzice acestora sa faca politica militanta.

Seful AJOFM, Daniel Don, a afirmat ca le-a cerut celor doi sa isi exprime in scris punctul de vedere si sa ii comunice daca au inaintat partidului demisii care sunt mai vechi de sase luni. Daca nu, acestia vor fi destituiti din functii.

Stana Panta lucreaza la Biroul de Credite, iar momentan se afla in concediu pentru ingrijirea copilului, iar Silviu Morozan este coordonatorul de programe in cadrul biroului din Gherla al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Biroul de presa al PSD Cluj a anuntat, insa, ca cei doi si-au dat demisia din partid de peste un an.

Lista neagra a prefectului

Nu este pentru prima data cand prefectul Alin Tise intra in conflict cu functionari publici din Cluj. Mai intai, el a cerut destituirea noului sef al Directiei Judetene de Sport, Teodor Nut, sustinut de Partidul Conservator. Acesta s-a prezentat la concursul pentru ocuparea functiei fara sa aiba avizul obli-gatoriu al reprezentantului Guvernului in teritoriu.

Au urmat apoi trei angajati ai Directiei de Munca. Este vorba de fostul director PSD al institutiei, Virgil Vinasi, de directoarea executiva adjuncta Mihaela Mihaiu si de consilierul superior Ana Barsan. Cei trei au infiintat o firma in care apareau drept actionari mamele sau fiicele acestora.

Societatea respectiva a obtinut contracte de miliarde de lei pentru consultanta acordata Centrului Regional de Formare Profesionala pentru Adulti, o alta institutie publica subordonata Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, la care lucreaza cei trei functionari. Deja, au inceput anchetele impotriva lor.

Pe lista a mai aparut si sefa fi-lialei clujene a Registrului Auto Roman (RAR), Brandusa Botezan. Ea a cerut sa fie inlocuita din functie dupa ce prefectul Tise a acuzat-o ca ar patrona un "paienjenis" de firme private detinute de angajati ai Registrului Auto sau de rudele acestora, care aveau domenii de activitate conexe cu cel al institutiei publice.

In vizorul sefului Prefecturii a intrat si directorul Casei Judetene de Pensii, Vasile Doleanu, care a intocmit retroactiv o serie de documente pe baza carora a incasat sporuri consistente. Acesta a scapat cu fata curata dupa ce a dovedit ca a lucrat efectiv pentru banii primiti.

Recent, pe lista neagra au aparut si numele directorului Directiei Generale a Finantelor Publice, Mihai Costin, precum si cel al directorului Regiei Autonome a Drumurilor Judetene, Liviu Bota. Cei doi apar printre cei care ar fi beneficiat de concesiuni ilegale de terenuri pe malul lacului din statiunea Belis, alaturi de protipentada PSD Cluj.