La Tribunal a inceput "campania electorala" pentru sefia institutiei. Fata de previziunile si asteptarile initiale, s-au produs doua modificari in ecuatia cu cinci magistrati si doua posturi disponibile. Avem, asadar, trei candidaturi confirmate, Mariana Croitoru, Emilia Dumitrache si Adrian Toni Neacsu, toate pentru functia de presedinte, o semi-surpriza, dar si o surpriza.

Semi-surpriza ar fi candidatura Adrianei Copaci pentru postul de vicepresedinte si nu pentru cel de presedinte. Asta in conditiile in care in prezent indeplineste functia de vicepresedinte cu delegatie al Tribunalului, iar mandatul presedintelui Ioan Constantin este expirat de mai bine de o luna.

Surpriza de care aminteam o putem considera ca fiind candidatura lui Costica Dita pentru functia de vicepresedinte. Depunerea dosarului de catre Dita, care activeaza in prezent la Judecatoria Focsani, i-a surprins chiar si pe multi dintre colegii sai, dupa cum ne-au declarat sursele noastre.

Consiliul Superior al Magistraturii a facut publice listele cu magistratii admisi pentru a participa la concursurile de ocupare a posturilor vacante la judecatorii si tribunale, concursuri care vor avea loc in luna martie. In ceea ce priveste instantele vrincene, posturile vacante sint cele de presedinte si vicepresedinte la Tribunalul Vrancea, respectiv presedinte la Judecatoria Adjud.

Surprinzator, nici un magistrat al Judecatoriei Adjud nu si-a depus dosarul pentru admiterea la concursul de ocupare a postului de presedinte, astfel ca interimatul va fi asigurat, in continuare, de catre judecatoarea Carmen Narie. Cit priveste Tribunalul Vrancea, exista trei candidati pentru functia de presedinte si doi pentru cea de vicepresedinte.

Astfel, Mariana Sandina Croitoru, Emilia Dumitrache si Adrian Toni Neacsu au fost admisi sa participe la concursul din luna martie pentru postul de presedinte, in vreme ce Adriana Copaci si Costica Dita vor concura pentru postul de vicepresedinte. Cotidianul nostru va prezinta astazi averile celor cinci judecatori focsaneni, conform ultimelor declaratii personale de avere date de magistratii in cauza si ublicate pe site-ul Ministerului Justitiei.

La o privire de ansamblu, se poate observa ca la capitolul terenuri si imobile cel mai bine sta judecatoarea Adriana Copaci, sotia consilierului judetean liberal Mihai Copaci, in vreme ce Adrian Toni Neacsu este lider la autoturisme, cu trei masini proprietate personala.

Magistratii Copaci, Neacsu si Dita au solicitat si obtinut credite de la diverse banci, in ultimii ani, in vreme ce Croitoru si Dumitrache nu figureaza cu imprumuturi luate de la institutii bancare.

De remarcat faptul ca nici un candidat nu are bunuri mobile a caror valoare sa depaseasca 1.000 de euro, nici conturi bancare sau actiuni la fonduri de investitii care sa depaseasca suma de 5.000 de euro. De asemenea, nici un candidat la sefia tribunalului nu are investitii directe si nici imprumuturi acordate care sa depaseasca 5.000 de euro.

Ar mai fi de adaugat ca, in curind, toti judecatorii vrinceni vor fi nevoiti sa-si actualizeze declaratiile de venit.

Declaratiile de avere ale pretendentilor la functia de presedinte al Tribunalului Vrancea:

Mariana Sandina CROITORU

Are un teren intravilan de 342 de metri patrati, obtinut prin cumparare si un apartament de 54 mp cumparat in Bucuresti, in anul 2004. Judecatoarea Mariana Croitoru mai are un Oltcit, fabricat in 1994, iar in 2004 a vindut cu 40 de milioane de lei vechi o garsoniera detinuta in Focsani.

In ultimul an fiscal luat in calcul, Mariana Sandica Croitoru a avut un venit de 250 de milioane de lei vechi, din salariu. Sotul sau este preot si este trecut pe declaratia de avere cu 55 de milioane de lei anual. Data declaratiei de avere: 30 martie 2005.

Emilia DUMITRACHE

Detine un teren intravilan la Lepsa, de 318 mp, cumparat in urma cu sase ani si un apartament de 51 mp in Focsani achizitionat in 1994. Are o masina Dacia Nova cumparata in rate cu sase ani in urma. Nu are credite luate de la banci, iar venitul declarat pe ultimul an fiscal luat in calcul a fost de 400 de milioane de lei.

Sotul Emiliei Dumitrache figureaza ca ofiter (r) MApN si a realizat un venit anual de 50 de milioane de lei vechi, dar si alte 50 de milioane din venituri urmare a desfasurarii unor activitati agricole pe un teren apartinind parintilor. Intre timp, sotul judecatoarei, care este liderul judetean al Actiunii Populare, a deventi patronul unei firme de detectivi particulari. Data declaratiei de avere: 30 martie 2005.

Adrian Toni NEACSU

Nu detine terenuri si imobile, insa are trei masini (un Volkswagen Golf cumparat in 2001, un Opel achizitionat in 1998 si un Oltcit cumparat in 1992). Are doua credite luate in anii precedenti, a cite 220 de milioane de lei vechi fiecare, iar venitul declarat pe ultimul an fiscal a fost de 275 de milioane de lei vechi.

Sotia sa, Viorica Neacsu, este magistrat la Judecatoria Focsani, si a realizat venituri din salariu de 170 de milioane de lei vechi. Data declaratiei de avere: 30 martie 2005.

Declaratiile de avere ale pretendentilor la functia de vicepresedinte al Tribunalului Vrancea:

Adriana Copaci

Are un teren intravilan in Focsani, cumparat in anul 2002, cu o suprafata de 762,5 mp. In comuna Jaristea detine in cota parte doua hectare de teren agricol, dobindite prin Legea 18/1991. Tot in Jaristea detine si un teren intravilan de 1000 mp, tot in cota parte, dar si alte doua hectare de teren, dintre care unul este forestier.

La capitolul cladiri, Adriana Copaci are un apartament de 70 mp in Focsani, cumparat in 1994, si o casa de locuit, tot in Focsani, a carei valoare impozabila este de doar 1,5 milioane de lei vechi (!!!), achizitionata tot in 2002, ca si terenul intravilan amintit in rindurile anterioare.

La Jaristea, Adriana Copaci mai detine, in cota parte, o casa de locuit de 190 mp si o alta cladire incadrata in declaratia de venituri la rubrica spatii comerciale / productie. Atit partea sa de casa, cladirea respectiva, cit si terenul agricol de la Jaristea, au fost mostenite. Adriana Copaci detine un autoturism Cielo, achizitionat in 1996, in rate. Creditele luate de judecatoare, de la trei banci din Focsani, sint de 20.000 de euro si 10.000 de dolari, bani imprumutati in anii 2002 si 2004. Venitul pe ultimul an fiscal luat in calcul a fost de 180 de milioane de lei vechi.

Sotul sau, Mihail Copaci, este consilier juridic si consilier judetean PNL, cu un venit anual de 52 de milioane de lei vechi, la care se adauga 18 milioane de lei vechi ce-i revin ca indemnizatie anuala pentru participarea la sedintele Consiliului Judetean. Data declaratiei de venit: 4 aprilie 2005

Costica DITA Nu detine terenuri si nici imobile. Are un Opel Vectra cumparat in 2001, iar anul trecut, in februarie, a vindut un autoturism cu 3.000 euro. Creditele luate de judecatorul Dita in urma cu citiva ani au fost de 6.800 de euro si 150 de milioane de lei vechi.

Rambursarea acestora nu a fost finalizata inca, situatia fiind aceeasi pentru ceilalti judecatori care figureaza cu credite la banci. Costica Dita are declarat un venit anual de 267 de milioane de lei vechi, iar sotia sa, Mirela, magistrat la Judecatoria Focsani, are un venit de 230 de milioane de lei vechi anual. Data declaratiei de avere: 28 martie 2005