Se intampla uneori sa nu credem in statistici. Mai ales daca avem vreun interes electoral. Dar cand statisticile se refera la situatia pe judet a persoanelor analfabete, cifrele sunt ucigatoare. Din 518.475 persoane, totalul populatiei judetului cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani, 26.492 sunt analfabeti.

In Targu Mures sunt 3133, la Reghin 1129, Sighisoara 861, Tarnaveni 1390, Iernut 669, Ludus 654, Sovata 411. Daca acestea au fost cifrele pentru aglomerarile urbane, la sate situatia este si mai dramatica.

Comuna Band este "campiona" fenomenului cu 1011 analfabeti, Balauseri are 678, Eremitu 495, Glodeni 480, Hodac 456, Ungheni 420. Enumerarea ar putea continua cu aproape fiecare comuna a judetului, dar este foarte trista.

Abandonul scolar

La fiecare sfarsit de semestru, scolile din judet trimit Inspectoratului Scolar Mures situatia elevilor pe clase, pe nivele de varsta si nationalitate. In statisticile anului 2005 regasim un numar de 435 de elevi care au abandonat cursurile doar in anul scolar 2004-2005.

Dintre acestia 108 sunt elevi cuprinsi in ciclul primar si 327 din clasele gimnaziale. Cauzele abandonului scolar in masa are cauze din cele mai variate. Desi pare incredibil, 83 de elevi au renuntat la scoala din cauza relei-vointe a propriilor parinti, care considera ca scoala nu le va folosi la nimic in viitor.

Alti 51 de copii au domiciliul instabil si din cauza faptului ca sunt in continua miscare prin tara au renuntat la scoala.

Un numar de 90 de copii provin din familii dezorganizate unde primeaza alte interese, iar 76 de copii de pana la 14 ani, proveniti din randurile romilor au renuntat la scoala din cauza traditiilor lor care impun casatoria la varste fragede. Este cazul unei fetite, casatorita nelegitim, care la 13 ani a devenit mamica.

Poate cea mai trista poveste este a celor 16 elevi care au abandonat scoala din cauza situatiei materiale precare a familiilor lor, care nu isi mai pot permite sa "ii tina" mai departe la scoala.

"Treisprezece abandonuri s-au inregistrat din cauza deviatiilor comportamentale ale copiilor, care desi inteligenti, prezinta carente mari in educatia de baza, si prefera gastile unde comportamentul agresiv poate rabufni in voie", ne-a spus cu cateva luni in urma inspectorul scolar de specialitate Felicia Ionescu.

Ministerul Invatamantului contraataca

"Vremurile grele" au impus luarea unor masuri de exceptie pentru stoparea fenomenului analfabetizarii crescande. Au luat fiinta programe de recuperare mai ales in comunitatile unde ponderea romilor este foarte mare. Unii din acesti copii au fost cuprinsi in forma de invatamant cu frecventa redusa.

De asemenea a fost introdus programul "A doua sansa" pentru tinerii care au varsta de scolarizare depasita. Pe langa organizarea acestor cursuri, alocatiile copiilor care se dau doar prin scoli, pune frane tentatiei multor parinti de a nu-i trimite pe copii la cursuri.

Mai exista bursele sociale care desi foarte mici ca suma reusesc sa tina in scoli un alt numar de elevi. Tot aici este cuprinsa prevederea prin care se aloca gratuit manualele si rechizitele necesare.

Programul "cornul si laptele" desi controversat a reusit sa apropie de scoala sute de elevi proveniti din mediile sarace. "200 euro pentru calculator" a avut un real succes, din cei 1027 copii care au beneficiat de acest program 951 si-au cumparat calculatorul dorit.

Eforturile depuse de reducere si stopare a fenomenului abandonului scolar pare sa dea roade, dupa ultimele statistici din care reiese clar ca tot mai multi copii prefera sa continue scoala.

Discutiile cu o parte din parintii care si-au retras copiii de la scoala din variate motive, au fost benefice, o parte din acestia ajungand sa constientizeze ca unica solutie a unui viitor bun pentru copii lor este scoala.

Orgoliile personale au fost lasate la o parte, pentru ca la mijloc nu mai trebuie sa fie prins copilul nevinovat.