Tema fuziunii dintre PNL si PD inflameaza spiritele la Cluj. Desi acesta a fost singurul judet in care liberalii si democratii au candidat pe liste comune, esecul incercarii de coagulare a celor doua formatiuni a scos la suprafata o serie de orgolii care ar putea provoca scindarea majoritatii din Consiliul Local si din cel Judetean.

La nivelul declaratiilor, liderii celor doua partide colaboreaza foarte bine, mai ales ca Alianta "D.A." controleaza autoritar atat Consiliul Local, prin primarul PD Emil Boc, cat si Consiliul Judetean, prin presedintele PNL Marius Nicoara. Numai ca pe culoarele celor doua partide sunt aruncate deja acuze reciproce.

Boc, care este si presedintele democratilor, a organizat o conferinta de presa in care a declarat ca toate argumentele prezentate in Declaratia Delegatiei Permanente a PNL la Brasov sunt tot atatea modalitati de a spune "nu" fuziunii, in loc ca liberalii sa dea un raspuns transant. In opinia liderului PD, nici unul dintre acele argumente nu are sustinere in realitate.

El a mai spus ca este neadevarata afirmatia conform careia partidul pe care il conduce nu si-ar asuma responsabilitatea guvernarii, in conditiile in care greul integrarii europene ar fi dus tocmai de ministerele controlate de democrati. Este vorba de Vasile Blaga la Administratie si Interne, de Monica Macovei la Justitie, de Sulfina Barbu la Mediu si de Anca Boagiu la Integrare Europeana.

Acestora li s-ar adauga Ministerul Agriculturii, condus de liberalul Gheorghe Flutur.

De asemenea, Emil Boc a declarat ca PD doreste solidaritate in interiorul coalitiei, dar a cerut respectarea tuturor angajamentelor asumate prin programul de guvernare. Asa ar fi alocarea a cinci la suta din PIB pentru Educatie, minister condus de liderul organizatiei municipale PD Cluj-Napoca, Mihail Hardau.

Totodata, presedintele PD a raspuns criticilor legate de racolarea unor primari ai PSD si ai PRM. El a afirmat ca in general ar fi vorba de fosti primari ai PD, care ar fi fost santajati sa iasa din partid.

Conferinte separate in aceeasi cladire

Presedintele PNL Cluj si al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a organizat tot ieri o conferinta de presa separata de cea a lui Emil Boc, desi cele doua partide isi au sediile in aceeasi cladire. Nicoara a afirmat ca la nivel local relatiile sunt bune, dar ca inainte de fuziune trebuie clarificate anumite puncte de vedere ale celor doua partide.

Liderul filialei PNL a subliniat ca membrii partidului sustin ca fuziunea nu este oportuna acum, dar ca ea ar putea fi interesanta si importanta dupa ce ambele formatiuni isi vor pune in acord punctele de vedere asupra unor aspecte cum ar fi Parlamentul unicameral, alegerea Presedintelui sau votul uninominal.

Tot Marius Nicoara a spus ca liberalii sunt interesati sa fuzioneze cu colegii lor democrati, nu cu pesedistii racolati de PD. Tocmai de aceea, ei propun conducerii Aliantei sa adopte un document impotriva migratiei politice.

O alta propunere a liberalilor vizeaza prelungirea protocolului Aliantei "D.A.", astfel incat ambele partide sa sustina candidatura lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale din anul 2009, dar si ca democratii sa sustina apoi instalarea unui premier liberal daca cele doua partide ar castiga viitoarele alegeri parlamentare.

Tot liberalii propun participarea pe liste comune la alegerile partiale care vor avea loc in luna aprilie in 11 localitati, la alegerile pentru Parlamentul European si la cele locale din 2008. Acest lucru presupune, in consecinta, amanarea fuziunii pana dupa scrutin.

Discutii despre fuziune dupa alegeri

Propunerile vin in contextul in care liderul gruparii anti-PD din PNL, viceprimarul din Capitala, Ludovic Orban, declara cu putin timp in urma ca viceprimarii PNL din Bucuresti, Cluj si Bistrita doresc sa devina primari in locul actualilor lor sefi de la PD. Numai ca Partidul Democrat, care a depasit cu mult in sondaje PNL, ar putea adopta o pozitie de forta.

Si asta, pentru ca sondajele de opinie arata ca in prezent formatiunea lui Boc are de trei ori mai multi sustinatori decat cea a liberalilor. Acest lucru ar presupune, conform protocolului Aliantei, dominarea categorica a listelor electorale de catre candidatii PD, lucru care ar determina PNL sa piarda multe dintre actualele pozitii detinute atat in administratia locala, cat si in cea centrala.