Astfel, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, este un adevarat cowboy al zilelor noastre, primarul Emil Boc are aspiratii profesionale ridicate, iar Prefectul Clujului, Alin Tise, este aproape un grandoman

De cele mai multe ori, alesii nostri nu sunt complet sinceri in declaratiile pe care le fac. Nu trebuie sa avem un al saselea simt sau inclinatii spre paranormal ca sa vedem daca o persoana este absolut sincera sau nu, aceasta putandu-se trada foarte usor prin intermediul gesturilor, mimicii sau diferitelor ticuri nervoase.

Dar cand acele persoane sunt tocmai cei pe care i-am votat sa ne reprezinte, situatia se complica si interesul general e acela de a afla ce se ascunde in spatele unui costum si a mastii de politician.

Curioasa din fire, GAZETA a apelat la ajutorul unor specialisti grafologi care ne-au descrifrat caracterul alesilor nostri prin intermediul semnaturilor care ii reprezinta in actele oficiale.

Ca si definitie, grafologia este stiinta care se ocupa cu identificarea trasaturilor sau slabiciunilor de caracter ale unei persoane, bazandu-se pe specimenul scrisului sau.

Astfel, desi parerile grafologilor pot fi catalogate drept subiective, marea lor majoritate tind sa fie de acord ca un scris accentuat reprezinta o persoana despotica, un scris alungit reprezinta un caracter care gandeste metodic lucrurile, un specimen de scris descendent reprezinta un caracter descurajat si depresiv iar o semnatura

legata si uniforma reprezinta o persoana calma si echilibrata. Caracterizarile de mai jos nu reprezinta si nici nu se pretind a fi un adevar absolut.

Dar, avand in vedere ca toti specialistii cu care GAZETA a colaborat au dorit sa-si pastreze anonimatul, putem avea o imagine cat de cat apropiata de adevar in ceea ce priveste caracterul celor ce decid pentru noi.

Boc, aspiratii mari

Astfel, prima semnatura analizata a fost cea a primarului municipiului Cluj-Napoca si totodata presedintele national al PD, Emil Boc. Semnatura lui Boc denota faptul ca acesta vrea sa se distinga fata de ceilalti. Mai mult, acesta reuseste sa impuna respect.

Literele bine ingrosate releva siguranta si incredere. Punctul dintre litera "E" si numele de familie "Boc" tradeaza o persoana hotarata care stie ce vrea sa obtina si mai ales cum trebuie sa procedeze pentru a obtine acel "ceva".

Litera "c" se incheie cu un fel de linie care se indreapta in sus, acest lucru putandu-se explica printr-o dorinta de continuitate si o aspiratie spre ceva mai bun din punct de vedere profesional. In ceea ce priveste viata personala a lui Boc, acesta poate fi catalogat drept stabil, echilibrat si multumit de ceea ce are in acest moment.

Jorj, introvertitul

Semnatura secretarului Primariei municipiului Cluj-Napoca, Mircea Jorj, denota un caracter aspru, dur, introvertit, o persoana care nu poate fi indepartata de la drumul pe care si l-a propus sub nici o forma. Faptul ca Jorj semneaza apasand literele denota hotarare.

Specialisti au considerat ca Jorj are cea mai atipica semnatura dintre toate supuse analizarii de catre GAZETA.

Alcatuita din doua parti, semnatura acestuia poate fi interpretata ca si o rascruce de drumuri sau, mai profund, ca o perpetua apelare la liberul arbitru la care suntem cu totii supusi zi de zi.

Chiar daca Jorj vrea sa para inchis in carapacea propriei persoane, finalul semnaturii ne arata ca in viata personala acesta este cald si deschis fata de familie si prieteni.

Inflorituri si bucle

Una dintre cele mai interesante semnaturii apartine lui Sorin Apostu, directorul tehnic din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Semnatura acestuia, alcatuita din "inflorituri" si bucle denota faptul ca avem de a face cu o persoana care are foarte mare incredere in propriile puteri.

Mai mult, aceasta incredere denota un caracter impins pana aproape de narcisism chiar. Apostu are insa si calitati, fiind o persoana cu aspiratii mari, un caracter deschis si dornic de a avansa in cariera.

Funar, frustratul

Fostul primar, Gheorghe Funar, in prezent senator PRM, este o persoana frustrata, negativista, a carei incredere a scazut mult pe parcursul timpului, probabil in perioada in care a pierdut sefia fotoliului de primar al Clujului. Literele mici si inghesuite exprima faptul ca Funar nu are incredere prea mare in fortele proprii.

Chiar daca, pe final, semnatura tinde sa se deschida printr-o bucla, putandu-se explica printr-un caracter care simte nevoia sa se deschida fata de ceilalti, dar din pacate nu reuseste. Mai mult, potrivit semnaturii liderului PRM, acesta isi doreste sa realizeze multe, dar bate pasul pe loc.

Cowboy-ul Nicoara

Semnatura presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, releva un caracter fluctuant. Nicoara are aspiratii mari, cresteri profesionale extraordinare, dar, totodata, prabusiri la fel de spectaculoase.

Modul in care Nicoara se semneaza tradeaza incredere in sine si o forta psihica de neclintit. Mai mult, Nicoara este foarte preocupat de ceea ce face si foarte implicat in orice actiune la care ia parte. Cu alte cuvinte, un adversar de temut si un partener de afaceri de incredere.

GAZETA ar fi foarte fericita daca toate calitatile lui Nicoara s-ar reflecta si mai mult in noi investitii profitabile pentru clujeni.

Grandomania lui Tise

Alin Tise, prefectul judetului Cluj, a avut de departe cea mai disputata semnatura. Catalogat drept superficial si aproape grandoman, Tise are impresia ca este omul potrivit pentru a rezolva orice problema.

Din nefericire, semnatura il tradeaza, denotand un caracter putin cameleonic, fiind o persoana care isi asuma meritele pentru munca altora si deseori o "da in bara" chiar si in ceea ce priveste lucrurile marunte pe care trebuie sa le faca.

Pe de alta parte insa, cateodata Tise este destul de echilibrat, fiind o persoana complexa, maleabila, dar totodata superficiala, care face totul in interesul personal.