O firma clujeana, Aziza Import Export SRL, infiintata de un cetatean arab, este suspectata de evaziune fiscala si spalare de bani. Aziza Import Export SRL este implicata in celebrul dosar Dinculeasa, in care procurorii anticoruptie din Oradea au trimis deja in judecata mai multe persoane.

Aziza Import Export SRL, infiintata de arabul Kassas Abdul Aziz, in scopul comercializarii de deseuri, este firma prin intermediul careia s-au desfasurat operatiuni de evaziune fiscala si, posibil, spalare de bani. Foarte probabil, Abdul Aziz va scapa de raspundere.

Faptele de care sunt acuzati reprezentantii firmei clujene au fost savarsite dupa anul 2001, or administratia fiscala deplina a fost pasata in 21 noiembrie 2000 catre Saveta Sigartau, releva unele documente financiare.

Firma clujeana Aziza Import Export SRL se afla de mai multa vreme in atentia Garzii Financiare Cluj. Controalele efectuate la firma lui Abdul Aziz s-au soldat cu patru contraventii, fara depistarea nici unei infractiuni.

In schimb, amenzile sunt considerabile& in 1992 Aziz a primit o amenda de o suta de mii de lei, ceea ce reprezenta suma maxima care putea fi solicitata la o contraventie la legea 12/1990. Aziz a fost amendat in baza primului articol din lege, litera g), pentru achizitionarea de bunuri de la firme de comert cu amanuntul in scopul revanzarii.

"Au fost bani multi. Multe firme au inceput cu banii acestia, acum sunt firme de succes", a declarat comisarul sef al Garzii Financiare Cluj, Emil Ilea. Alte trei contraventii au fost emise in 1996. Prima contraventie viza o amenda aplicata in baza legii 15/1996, insotita de confiscarea sumei de 696.000 lei.

A doua contraventie a constat intr-o amenda, in valoare de doua milioane de lei, aplicata in baza aceleiasi legi, secondata de confiscarea a sase milioane de lei, pentru nerespectarea disciplinei de casa de marcat.

In fine, a treia contraventie a constat intr-o amenda, de o suta de mii de lei, in baza legii 12/1996, insotita de confiscarea sumei de un milion de lei vechi. Ultimele controale la firma s-au desfasurat in 1999, fara incidente.

Cine "joaca" in Dosarul Dinculeasa

Principalii invinuiti in dosar sunt Nicolae Dinculeasa, fost sef de serviciu in cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, si oradeanul Sandor Papp, administratorul a doua firme. Dinculeasa este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite.

Concret, Dinculeasa este acuzat ca a primit o suma considerabila de bani, in trei transe, de la administratorul Steel Petrol SRL Oradea, Sandor Pap.

In schimb, Dinculeasa trebuia sa elibereze o serie de autorizatii de achizitionare si valorificare de fier vechi pentru unele firme care nu indeplineau conditiile cerute de lege - Steel Petrol SRL si Maiolino Impex SRL Oradea.

Dinculeasa s-a implicat in obtinerea unor licente de transport pentru aceste firme in schimbul sumei de 423,6 milioane de lei, releva rechizitoriul intocmit de Directia Nationala Anticoruptie.

"Pap Sandor Istvan si acolitii lui au intocmit documente false, prin care au atestat in mod nerealist achizitii de deseuri metalice de la diferite societati, din care unele de tip fantoma, inregistrarea acestor operatiuni in contabilitatea Steel Petrol SRL Oradea, cu rezultat in sustragerea de la plata impozitelor si taxelor la bugetul de stat in suma de aproximativ 2,2 milioane de dolari", se mai arata in rechizitoriu.

Alte 29 de miliarde de lei au fost stabilite ca prejudiciu adus bugetului de stat, prin rambursari ilegale de TVA, in perioada 2000 – 2002. Dosarul a ajuns luni la Tribunalul Bihor cu numarul de inregistrare 1312/P/2006, si va fi judecat in 28 martie.

In dosarul Dinculeasa este implicat si Gheorghe Mudura, administrator la firmele oradene Calugareni Com SRL si Euromaster SRL.

Precizam ca Mudura este cel caruia ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, i-a vandut participatia de 44 la suta din actiunile firmei oradene de mobila Mobimod SA, prin administratorul Traian Savu, pentru suma de 308.000 de euro, in 27 septembrie anul trecut.

Mudura este administrator unic la firma care a devenit actionar majoritar, Master SA. In afara celor doua firme de mobila, Mobimod SA si Master SA, Mudura a pus mana pe o a treia firma de productie de mobilier, Mobila Alfa SA, in mai anul trecut.

Gheorghe "Gelu" Mudura este controversat in mediile de afaceri aradene, dupa ce a fost incriminat in anii trecuti in mai multe dosare.