Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Cluj detine in acest moment tehnica necesara pentru a reusi depistarea celor care au incalcat legea. Colectivul Serviciului este format din specialisti, in marea lor majoritate tineri, organizati in trei compartimente de munca.

Astfel, in cadrul Serviciul Criminalistic exista compartimentul Identificari Judiciare, Expertize si Constatari Tehnico-Stiintifice si Biroul de Investigare Tehnico-Stiintifica a Locului Faptei.

Chiar daca munca unui expert criminalistic ne poate aminti de filmele celebrului Sherlock Holmes, expertii criminalisti au nevoie de ani de experienta pentru a reusi "sa vada" ceea ce, in mod normal, i-ar scapa ochiului neformat al unui cetatean obisnuit.

Mai mult, expertii criminalisti trebuie sa fie dotati cu simturi ascutite si cu ambitie profesionala pentru a reusi sa demonstreze legatura dintre urmele ridicate din campul infractional si persoanele suspecte.

In Cluj, expertii criminalisti au la dispozitie printre cele mai performante metode si tehnici criminalistice, atat de necesare depistarii persoanelor care vor sa evite bratul lung al legii. Mai mult, meseria de expert criminalist e departe de a fi una facila, numai cei motivati reusind sa o profeseze cu adevarat.

Modus operandi

Etapele unei anchete pot parea o operatiune simpla la prima vedere, insa ele ascund munca deosebit de dificila a mai multor specialisti. Aflata in pericol, o persoana face o sesizare la numarul de telefon 112 - apel de urgenta.

La sesizarea persoanei respective, la fata locului se va deplasa cel mai apropiat echipaj de politie care va lua primele masuri privind salvarea victimelor, delimitarea si protejarea locului faptei si, dupa caz, identificarea si capturarea autorului.

Mai mult, in functie de gravitatea faptei, la fata locului se va deplasa o echipa complexa de cercetare a locului faptei, ale carei atributii sunt stabilirea naturii si conditiilor in care s-au produs evenimentul.

Apoi, de la fata locului se ridica urme papilare, microurme, urme biologice, inscrisuri, obiecte purtatoare de urme, se filmeaza si se fac fotografii judiciare . Nu in ultimul rand, se emit si se verifica primele ipoteze.

Dar, activitatea criminalistilor nu se opreste aici, urmele si obiectele purtatoare de urme urmand a fi trimise in laboratoare specializate, unde se prelucreaza. Astfel, ele ajung in cadrul compartimentului Identificari judiciare, unde urmeaza traseul examinarilor individuale si comparative.

Semnatura tradeaza

Expertiza criminalistica a scrisului are ca obiect toate formele de manifestare grafica a persoanei, indiferent de suportul de scriere sau instrumentul scriptural. Cu alte cuvinte, grafoscopia poate stabili contrafacerea scrisului sau a semnaturii si identificarea autorului scriptural pe baza deprinderilor grafice si de exprimare.

Expertiza tehnica a documentelor priveste descoperirea diferitelor tipuri de falsuri, relevarea textelor sterse, identificarea masinilor de scris sau a imprimantelor cu care a fost elaborat inscrisul, ajutand la depistarea celor certati cu legea.

Semnatura este o varietate a scrisului care se formeaza concomitent cu consolidarea stereotipului dinamic al miscarilor de scriere.

Prin semnatura se intelege imaginatia grafica a numelui executata personal de catre titularul respectiv prin care atesta ca este autorul in cauza ori ca aproba continutul unui inscris.

Astfel, in lupta stransa cu infractorii de orice tip, expertiza grafica poate fi solicitata de catre organele de cercetare penala expertilor din cadrul Serviciului Criminalistic atunci cand exista cauze judiciare care necesita o asemenea rezolvare.

Nervi de otel

O alta metoda de micsorare a numarului de suspecti al unui caz ce a intrat in vederea departamentului de criminalistica este dactiloscopia, o metoda prin care se identifica persoanele pe baza examinarii amprentelor digitale.

Mai mult, toate amprentele persoanelor care au cazier se afla intr-o baza de date nationala, la care expertii din departamentele de criminalistica din tara apeleaza ori de cate ori este nevoie, cautarea facandu-se in mod automat si durand doar cateva minute.

In ceea ce priveste "detectorul de minciuni", chiar daca se spune ca testul cu poligraful poate fi trisat "daca ai nervi de otel" , expertii clujeni ne-au asigurat ca acest lucru este practic imposibil.

Mai mult, cunostintele de psihologie ii ajuta sa sesizeze daca cineva incearca sa insele "masina adevarului".

In cazurile in care imaginea infractorilor este perceputa de catre martori oculari sau de catre victime, specialistii criminalisti din cadrul Serviciului Criminalistic procedeaza la efectuarea portretului robot.

Aceasta activitate este foarte complexa, presupunand stapanirea de catre specialist a unor cunostinte de grafica, psihologie si criminalistica.

Este foarte important ca persoanele implicate in comiterea unor infractiuni sa retina cat mai exact semnalmentele infractorilor astfel incat la reactualizarea imaginii infractorului ce are loc cu sprijinul specialistului criminalist sa poata reda cat mai multe din aceste semnalmente.

Imaginea astfel obtinuta va fi trimisa pentru potrivire faciala intr-o baza de date nationala. Astfel, cu atat de multe metode moderne de capturare a infractorilor, expertii criminalisti spera ca pe viitor sa reduca infractionalitatea.