Agentiile de turism SC Rosu Tour SRL, SC Touring Europabus Romania SRL, SC Tabita SRL, SC Getur SRL, Filadelfia, SC Badoc SRL au desfasurat activitati ilegale, prin scoaterea dintara a unor turisti, cu destinatia Madrid si Valencia, be baza unor vouchere false.

Aceste nereguli au fost depistate de catre Politia de Frontiera, in urma mai multor controale efectuate asupra curselor Romania-Spania.

Tot mai multi romani pleaca in cautarea unui loc de munca in afara granitelor tarii. Exodul romanilor vizeaza in special statele Europei Occidentale, dar nu in exclusivitate.

Eliminarea vizelor Schengen pentru romani nu a rezolvat decat o parte din problema, intrucat setul de conditii impuse pentru a ajunge in occident este inca dificil de intrunit de catre majoritatea celor dornici sa paraseasca tara.

Din acest motiv, se recurge adesea la solutii in afara legii, iar activitatile legate de imigrarea ilegala aduc inca foarte multi bani celor implicati.

Agentiile de turism, o solutie comoda

Romanii care doresc sa plece pe cont propriu in strainatate trebuie sa faca dovada ca au unde locui si ca au suficienti bani cu care sa se intretina. In unele cazuri, chiar daca anumite persoane au posibilitatea de a prezenta la vama 500 euro, granicerii le pot interzice sa treaca numai pe baza sumei minime.

Ca atare, persoanele care nu dispun de suma legala de bani necesara trecerii frontierei si care doresc sa aiba certitudinea ca nu vor fi intoarse de la granita, apeleaza la serviciile agentiilor de voiaj.

Convertiti in turisti, oamenii se inscriu pentru excursii care intrunesc doua criterii de baza& destinatia – un stat din spatiul Schengen, pretul pachetului turistic – cat mai scazut.

In context, si marile firme de turism din Cluj s-au adaptat din mers cererii pietei, structurandu-si oferta pe doua paliere& excursii pentru turisti "adevarati" si excursii cu durata cat mai scurta si costuri minime, pentru persoanele care intentioneaza sa ramana ilegal in strainatate.

In acest fel, numerosi romani au plecat in conditii aparent legale, ca turisti, pentru a ramane sa munceasca in ilegalitate intr-una din tarile europene.

Inventivitatea agentiilor, complicitatea turistilor

In cazul agentiei de turism SC Rosu Tour SRL, din Cluj-Napoca, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera constata, la o verificare preliminara, ca aceasta functioneaza in baza prevederilor legale, detine licenta 2282/19.05.2005, are incheiata polita de asigurare in caz de insolvabilitate etc.

In ciuda acestor indicii pozitive, in urma verificarii a doua curse efectuate pe ruta Romania-Spania s-a constatat ca respectiva agentie de turism detinea doua contracte& unul de comision de vanzare bilete si celalalt de transport, ambele incheiate cu SC Touring Europabus Romania SRL.

Potrivit acestor contracte, SC Rosu Tour SRL a eliberat cupoane de rezervare Eurolines Romania. Ceea ce nu se stie, este faptul ca aceste cupoane reprezinta in fapt un simplu bilet de calatorie, cuprinzand fie pretul unei calatorii tur-retur, fie al unui singur drum (tur sau retur).

In ciuda faptului ca respectivele cupoane au fost inregistrate in evidentele contabile ca atare, ele au fost comercializate ca si pachete de servicii turistice incalcandu-se Ordonanta nr. 107 din 30 iulie 1999 (modificata si completata de Legea nr. 631 din 16 noiembrie 2001).

Potrivit acestor normative, agentia de turism ar fi trebuit sa comercialize, in cadrul pachetelor de servicii turistice, o combinatie prestabilita de cel putin doua dintre cele trei grupe de servicii de baza (transport, cazare, alte servicii, gen alimentatie, tratament balnear, agrement etc.).

In plus, ar fi trebuit ca durata neintrerupta a pachetului de servicii sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda cel putin o innoptare.

CaRecentele controale efectuate au evidentiat insa faptul ca nici una dintre aceste cerinte nu a fost respectata de catre firma de turism SC Rosu Tour SRL.

O alta firma de turism cu contradictii similare intre acte si serviciile prestate este agentia SC Badoc SRL, care potrivit controalelor preliminare functiona in baza pervederilor legale si avea incheiata polita de asigurare in caz de insolvabilitate.

Insa la o verificare "in teren" a doua curse de pe ruta Romania- Spania, s-a descoperit ca SC Badoc SRL a comercializat bilete de calatorie, in baza unui contract de comision cu SC Ada Trading SRL, dar nu sub forma de pachete de servicii turistice, ci doar ca transport international de persoane, incalcand grav legislatia.

Servicii turistice fictive

Un caz la fel de grav este reprezentat si de catre agentia de turim SC Getur SRL Cluj care desfasura activitati specifice fara a detine licenta de functionare.

In context, firma nu putea fi verificata de catre Autoritatea Nationala pentru Turism decat in situatia in care ar fi existat dovada eliberarii unui voucher sau a comercializarii unui pachet de servicii turistice.

Controalele efectuate de graniceri au evidentiat nereguli si la firma SC Tabita SRL. Aceasta functiona legal, in baza licentei de turism nr. 2610/04.04.2003, iar din documentele firmei reiesea clar ca aceasta nu a comercializat niciodata pachete de servicii turistice, eliberand doar bilete de calatorie pentru transport.

Insa in cadrul controalelor efectuale la cursele firmei pe ruta Romania- Spania, in luna ianuarie (11.01.2006 si 18.01.2006) s-a constatat inregistrarea in evidentele contabile a biletelor de transport.

Dup acelasi model, agentia de turism clujeana Filadelfia a eliberat vouchere si a incheiat contracte de comercializare a pachetelor de servicii turistice, inregistrarile contabile indicand insa cu totul altceva.

Cu privire la aceste nereguli, purtatorul de cuvant al Ministerului Tansportului Constructiilor si Turismului- Autoritatea Nationala pentru Turism, reprezentanta Teritoriala NV, Adrian Bogdan Roman, a declarat pentru cotidianul nostru& "Toata aceasta afacere pusa la punct in cele mai mici detalie de terte asa-zise agentii de turism

a aratat clar ca serviciile turistice erau fictive in acte, cu toate ca s-au prezentat confirmari reale de rezervari pentru Spania si au fost inregistrate in evidentele contabile. Aceste rezervari sunt facute pentru hoteluri din Madrid, Valencia numai pentru a trece frontiera de stat.

Hotelurile sunt structuri de primire cu dotari modeste, concepute in general pentru tineri, cu numar mare de paturi in camera si pret redus, costul cazarii ridicandu-se la 35-45 de Euro pentru 5 nopti de persoana.

Greu de dovedit

Purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale de Turism (ANAT), Bogdan Adrian Roman precizeaza ca este dificil de demonstrat reaua intentie a patronilor sau angajatilor firmei de turism. Singura masura concreta pe care ANAT o poate lua este excluderea din organizatie a resepctivelor agentii, dar nu ridicarea licentei acestora.

Aceasta din ruma masura ramane la latitudinea Ministerului Turismului.

Din cauza firmelor de turism care recurg la practici ilegale au de suferit si restul agentiilor de turism care respecta legea. Din pacate, nu exista la ora actuala o baza legala care sa traga la raspundere firmele de turism pentru facilitarea emigratiei ilegale.