Rectorul UMF Marius Bojita incearca solutionarea urgenta a acestei probleme

Posibilitatile financiare reduse si dorinta de a vizita alte tari ii determina pe multi studenti sa se inscrie in programele gen "Au pair" sau "Summer Work & Travel".

Programele acestea necesita o tona de hartii care trebuie completate, plus 2-3.000 de euro care trebuie platiti in diferite locuri si care nu se ramburseaza. Cu toate acestea, posibilitatile de castig intr-o tara straina sunt mai mult decat frumoase, astfel ca studentii se reinscriu in programe.

Majoritatea studentilor respecta intr-un totul cerintele programelor cu care pleaca sa munceasca in strainatate, insa unii aleg sa isi prelungeasca sederea, periclitandu-si astfel situatia scolara.

Atrasi de castigurile frumoase, unii studenti aleg chiar sa nu se mai intoarca in Romania, ramanand ilegal in SUA, Anglia sau Franta.

Fara SUA pentru UMF

Astfel, unii dintre studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" s-au inscris in programul "Summer Work & Travel" prin Ambasada SUA la Bucuresti. Cu toate ca pana acum intre facultate si ambasada sistemul functiona, din acest an lucrurile s-au schimbat.

Ambasada cere o adeverinta prin care sa rezulte ca studentii sunt integralisti, iar UMF nu poate acorda o asemenea adeverinta decat pentru prima sesiune.

Cu toate ca nimeni nu este vinovat de acest lucru, singurii care au de pierdut sunt studentii care s-au inscris deja in progarm si au platit deja o parte din suma necesara incadrarii lor in program. Cum UMF nu le poate acorda o adeverinta si pentru sesiunea din vara, studentii nu pot prezenta ambasadei aceasta dovada.

Astfel, studentii pierd banii pe care i-au dat deja si sansa de a pleca sa munceasca la vara in SUA. Pe fondul unei nemultumiri generale in randul studentilor, rectorul UMF Marius Bojita incearca o solutionare cat mai rapida a acestei probleme.

Troc cu Ambasada SUA

Contactat telefonic, rectorul UMF "Iuliu Hatieganu", Marius Bojita, a marturisit ca are mainile legate in acest caz, considerand ca nu poate inlocui calitatile Mamei Omida." Ambasada SUA ne cere ca toti studentii sa fie integralisti.

Din pacate, ne lovim de o mare problema aici, pentru ca nu avem cum sa stim daca studentii vor fi sau nu integralisti dupa restantele din vara. Singurele evidente clare cu privire la situatia scolara sunt notele pe care studentii le-au primit in urma sesiunii de iarna.

Chiar daca inteleg nemultumirea studentilor, nu am ce sa fac. Totusi, pentru ca studentii vor sa participe la aceste programe "Summer Work & Travel", voi propune ambasadei ca sa accepte o adeverinta in care sa apara notele din prima sesiune", a declarat Bojita.

Acesta a tinut insa sa precizeze ca nu are absolut nimic impotriva dorintelor studentilor UMF de a castiga niste bani, atata timp cat nu isi pericliteaza situatia scolara.

"Studentii pot sa faca ce doresc in timpul vacantei, insa nu mi se pare normal sa rateze sesiunea de examene sau sa nu se prezinte la cursuri pentru ca doresc sa castige bani prin intermediul programului "Summer Work & Travel".

Medicina nu se poate face la fara frecventa, ideea aceasta e inacceptabila!", a adaugat Bojita.

Situatii disperate

Furati de mirajul castigurilor fabuloase in SUA, unii medicinisti au ratat sesiuni de examene si au ramas cu mult in urma cu materia. Rectorul UMF a declarat ca se confrunta cu situatii disperate ale unor studenti care au pierdut orice contact cu scoala, fiind plecati la munca in strainatate.

"Sincer va spun, chiar si in aceste zile am avut de-a face cu parinti mai mult decat disperati care vin si plang sa le mai acordam copiilor inca o sesiune de restanta. Unii nu stiau nici macar ca propriii copii au fost plecati in State prin aceste programe sau ca tinerii nu si-au dat unele examene.

Din pacate, nu avem ce face, prioritatea lor ar fi trebuit sa fie scoala, mai ales ca Facultatea de Medicina nu e deloc usoara. Mai mult, facultatea necesita efort intelectual sustinut, iar cei care au fost plecati si au ratat unele examene au foarte mult de recuperat", a declarat Bojita.

Pe de alta parte insa, studentii inscrisi deja in program sustin ca ambasada SUA accepta si studenti care au maxim o restanta si nu inteleg decizia conducerii UMF.

Sanse egale

Programul "Summer Work & Travel" acorda studentilor care frecventeaza cursurile unei facultati de zi posibilitatea de a calatori in Statele Unite in timpul vacantei de vara pentru o perioada de pana la patru luni.

Participarea la acest program este limitata numai la studentii care sunt inscrisi intr-un program de studii finalizat cu o diploma si care reiau cursurile de zi la intoarcerea din Statele Unite.

In program se mai pot incadra si studentii aflati in ultimul an de studii sau care au terminat studiile dar nu au fost acceptati pentru un alt program academic in anul urmator.

Studentii inscrisi in primul an de studii pot solicita intrarea in program, dar, din cauza faptului ca nu au avut timp sa acumuleze un istoric academic, vor gasi extrem de dificila sarcina de a-si dovedi legaturile pe care le au cu tara lor si, astfel, nu se vor califica pentru programul "Summer Work & Travel".

Potrivit site-ului Amabasadei Americane in Romania, "toti participantii la programul "Summer Work& Travel" vor sustine, personal, un interviu la Ambasada SUA din Bucuresti. Odata cu primirea solicitarii complete de viza, Ambasada va stabili o data pentru interviu".

Cu alte cuvinte, dupa ce studentul plateste toate taxele aferente si intocmeste toata hartagoria necesara, urmeaza interviul propriu-zis unde se decide cine pleaca si cine nu.

Mirajul banilor

Potrivit cerintelor Ambasadei Statelor Unite, studentii nu pot incepe progarmul "Summer Work & Travel" inainte de startul oficial al vacantei de vara din universitatea respectiva.

Organizatiile care sponsorizeaza aceste programe sunt solicitate sa asigure informatii cu privire la salariul minim federal din Statele Unite si cerintele acestuia.

Mai mult, aceste organizatii trebuie sa se asigure ca participantii vor primi aceleasi salarii si aceleasi beneficii ca si omologii americani care efectueaza aceeasi munca. Cu privire la perioada de plecare in tara tuturor posibilitatilor, ambasada are cerinte extrem de clare.

"Orice student care pleaca in Statele Unite fara a-si termina sesiunea de examene aferenta semestrului curent sau care isi amana examene pentru o data ulterioara isi pericliteaza participarea viitoare in program".

Mai mult, participantii la program pot ramane pe teritoriul SUA pentru cel mult 4 luni, studentii fiind nevoiti sa revina in tara inainte de inceperea oficiala a scolii, data care este pentru cele mai multe universitati din Romania, 1 octombrie.

Cu alte cuvinte, orice student care nu va reveni inainte de inceperea oficiala a cursurilor isi va periclita participarea viitoare la programul "Summer Work & Travel".