Una dintre cele mai costisitoare investitii nefinalizate ale Statului Roman, care a costat cateva sute de milioane de lei la nivelul anului 1989, este ceea ce trebuia sa devina cea mai mare turnatorie de precizie din Transilvania, construita la Cugir (judetul Alba).

Dupa ce a "inghitit" fonduri importante, cladirea neterminata a fost abandonata in "grija" Uzinei Mecanice Cugir, in urma cu aproape 14 ani, printr-o hotarare de Guvern.

Vanzarea terenului pe care se gaseste acest activ a dus, in ultimele zile, la un schimb dur de replici intre Putere si Opozitie, nu atat pentru constructia respectiva, care oricum va fi demolata, cat din cauza intereselor economice diferite ale celor doua parti.

Povestea unui mega-esec

In programul de dezvoltare al UM Cugir, gandit pentru cincinalul 1985-1990 (perioada comunista in care se faceau planificarile si strategiile), a fost prevazuta construirea unei turnatorii de otel, cea mai mare din Transilvania, cu o capacitate de 800 de tone pe an. Aceasta ar fi urmat sa deserveasca toate unitatile din sectorul productiei de aparare.

Lucrarile au inceput in anul 1988: fundatii, structura de rezistenta, invelitoare, inchideri, compartimentari, canalizari si o parte din instalatii si s-au oprit in 1992, din lipsa fondurilor si a prabusirii industirei de armament, ratiunea pentru care turnatoria urma sa fie infiintata. Investitia a fost sistata definitiv prin HG 113/2002, document care dadea dreptul UM Cugir sa o valorifice.

Valoarea de inventar, despre care surse din cadrul Parcului Industrial Cugir (PIC) au spus ca se ridica la aproximativ 800 de milioane de lei, la nivelul valorii banilor din anul 1989, a devenit astronomica, odata cu reactualizarea respectivelor sume.

Suma exacta nu a putut fi precizata de responsabilii PIC, facandu-se doar mentiunea ca este foarte, foarte mare, din cauza ca, nefiind pusa in functiune, nu au existat amortizari.

Artificiu pentru stergerea unor datorii

UM Cugir a scapat de constructia respectiva, pasand-o Parcului Industrial, nou-infiintat pe o parte din activele firmei. Astfel, uzina s-a descarcat de o suma foarte mare. Unul dintre fostii directori ai fabricii a spus ca la infiintarea parcului industrial au fost cedate activele (hale, magazii, terenuri) cele mai degradate sau care erau cele mai greu de pus in valoare.

Practic, in spatiul turnatoriei nu a putut fi infiintata nici o activitate de productie, din cauza modului de compartimentare specific unei asemenea intreprinderi. Valorile de inventar foarte mari, atribuite activului respectiv, au permis uzinei din Cugir sa scape de datorii importante catre bugetul de stat, odata cu cedarea lui.

La preluare insa, datoriile nu s-au mai regasit la Parc, noua structura fiind "curata" la infiintare.

Dupa preluarea administratiei locale de catre Alianta "D.A.", care si-a impus un director nou la PIC (al carui actionar unic este Consiliul Judetean), terenul din jur si turnatoria, precum si alte parcele din zona, un spatiu de productie si un depozit dezafectat a fost vandut catre "Star Transmission" SRL, firma care produce piese pentru industria de automobile din Europa.

Implicatii economice mascate in declaratii

Tranzactia a starnit reactii din partea PSD Alba, care a acuzat, printr-un comunicat, conducerea Consiliului Judetean ca ar fi devalizat bugetul judetean prin instrainarea a cinci hectare de teren din patrimoniul parcului, la un pret diminuat de aproape patru ori fata de costul de pornire al licitatiei.

Adica pretul a scazut de la 22 de miliarde lei la sase miliarde, cumparator fiind "Star Transmission" (firma ce are ca actionari Concernul "DaimlerChrysler" si Compania Nationala "Romarm"). In opinia social-democratilor, in acest fel bugetul judetului a pierdut aproape 16 miliarde lei.

La randul sau, vicepresedintele CJ, Dan Simedru (PNL), a declarat ca vanzarea terenului respectiv a deranjat PSD pentru ca a afectat interesele unui om de afaceri, membru marcant al fostului partid de guvernamant, care a inchiriat acolo un spatiu de productie, pe care ar fi vrut sa il cumpere la o valoare preferentiala.

Totodata, presedintele institutiei, Ion Dumitrel, a spus ca declaratiile liderilor social-democrati sunt iresponsabile. Nici administratorul "Star Transmission", Markus Vuellers, nu a fost mai incantat de declaratiile reprezentantilor PSD.

El a declarat ca firma pe care o conduce s-a interesat de achizitionarea unor terenuri pentru noi investitii si in alte judete, unde a obtinut preturi asemanatoare cu cel din Alba, dar ca a ramas la varianta de la Cugir.

Terenul si turnatoria se afla in vecinatatea "Star Transmission" SRL. "Acest lucru, care a aparut in ziar este deranjant pentru angajatii nostri. Ei traiesc aici cu familiile lor si au nevoie de siguranta. Noi incercam sa construim aici un viitor", a spus Vuellers.

Turnatoria, pentru care autoritatile comuniste au investit sute de milioane de lei nu face parte, insa, din planurile de viitor ale noului proprietar si va fi "ras" pentru a face loc unei noi fabrici. Daramarea ei va costa aproximativ 70.000 de euro.